... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, SmartBastard

reklamne predmety bmwklub.sk

PearlJam
Auto: BMW E39 530d
Kraj: Bratislavský

Re: X1 xDrive20d (2017) - kúpa

Včera, 13:18

Igmaus napísal:
Jedno je horšie ako druhé, vždy treba meniť po roku a max po 10-15tis km a bodka. Tých 100€ za výmenu oleja je naozaj nič. A autor príspevku sa pýtal čo ma na aute urobiť po kúpe určite je blbosť mu radiť tam nechávať 2 ročný olej…

A ešte mi vysvetli ako sa motor (kluka, piesty, vačky, atd…) mažú palivom to som ešte nepočul🤣
Tak si to nastuduj, jaký je rozdíl mezi naftou a benzínem a proč naftové motory vydrží zpravidla mnohem déle. A nic z toho co ti mám vysvětlovat jsem nepsal, tak si nevymýšlej. Tak mi pak ještě vysvětli, proč při nedokončené regeneraci DPF se nafta dostává do motoru. Vzhledem k tomu, že neznáme jak bylo s autem ježděno, tak já jsem toho názoru, že pokud s tím pán jezdil dlouhé trasy a málo, tak olej 2 roky a do 5000 najeto je úplně v pohodě. Pokud kolem komína, tak už může být ředěný naftou a pak vyměnit. Což pan psal, že bude měnit. Já jsem mu neradil, že ho nemá neměnit, když sám psal, že ho bude měnit. Já jsem psal, že já bych ho neměnil. Vozidla BMW si servisní interval hlídájí samy na základě početního algoritmu, takže si auto řekne, kdy je olej potřeba vyměnit. Neraď nesmysly, když neznáš okolnosti. A radíš teď úplně něco jiného tak po roku nebo po čem? A těch 10 až 15 tisíc co píšeš jsou taky nesmysly, vždy se musíš dívat na to, jak se s autem jezdí, co je tam za palivo, jaký motor, jaký olej se používal, výkon, předpis výrobce, provozní podmínky, možnosti majitele z hlediska peněženky atd. atd. U aut s extrémním výkonem, je i 10 tis. km moc. S autem, které jezdí 90% dálnici a za rok najede 30 tis. je 30 tis. za mě úplně v pořádku. Pokud by ty motory nebyly otestované na tento nájezd, tak by si to BMW nelajzlo, to by bylo reklamací a výměn motorů. Vzhledem k tomu, že tento motor mám v BMW s nájezdem 330 tis. km tak vím o čem píšu a výměny dělám kolem 30 tis. km a motor úplně bez problémů s původním turbem, vstřikovacím čerpadlem i vstřikovači. Chtěl bych vidět autorizovaný servis BMW, který dělá výměnu oleje za 100,- Eur. Prosím o sdělení, který oficiální servis to za 100,- Eur dělá. Cena litru oleje je v autorizovaném servisu cca 25 až 30 Eur za litr, do tohoto motoru se vejde cca 5,5 liru, plus práce a filtr. Takže jak počítám, tak počítám a 100,- Eur nejsem schopen se dopočítat. Já jsem někde na úplně jiné částce plus mínus 220,- Eur můj výpočet. Olej 137,5 Eur (25 Eur/l), práce 30 minut = 60 Eur, filtr cca 25 Eur.

Kdyby jsi nechtěl si to studovat, tak tady máš vysvětlení a dočti si to až do konce, kdyby jsi to nepochopil, tak přečti vícekrát. Kdyby jsi chtěl vysvětlit ještě regeneraci DPF filtru, tak taky můžu poskytnout vysvětlení.
Nafta má přirozené mazací schopnosti, ale je potřeba to trochu rozlišit:
1. Mazivost motorové nafty
  • Nafta sama o sobě není olej, ale obsahuje uhlovodíky, které mají určitou schopnost vytvářet mazací film.
  • Tato vlastnost je důležitá hlavně pro vstřikovací čerpadla a vstřikovače, protože se přímo maží naftou.
  • Pokud by nafta neměla dostatečnou mazivost, kovové plochy by se rychle zadřely.
2. Problém s nízkosirnou naftou
  • Dříve nafta obsahovala více síry → ta zlepšovala mazací schopnosti.
  • Kvůli emisním normám se dnes vyrábí ultra-low sulfur diesel (ULSD) se sníženým obsahem síry.
  • Ten je sice ekologičtější, ale má horší mazivost, proto se do nafty přidávají aditiva (mazací přísady).
3. Zimní aditiva
  • V zimě se kromě snížení bodu tuhnutí přidávají i další aditiva, aby zůstala zachována správná mazivost.
4. Mazání v motoru
  • V samotném motoru nafta nenahrazuje motorový olej – olej je hlavní mazivo.
  • Ale při vstřiku se část nafty může dostat na stěny válce, kde pomáhá částečně snižovat tření.
Naposledy upravil/-a PearlJam v Utorok, 2. Septembra 2025, 13:59, upravené celkom 1 krát.

Užívateľov profilový obrázok
Igmaus
Auto: G20 330dx
Kraj: Trenčiansky

Včera, 13:54

Miešaš tu hrušky s jablkami, nafta nemá nič s mazaním motora ako takého na to je olej a tak isto olej nemá nič s mazaním palivového systému na to je nafta a pripadne aditíva v palive. Pri nedokončenej regenerácii sa dostáva nafta do oleja to je jasne ale nie na to aby pomáhala mazať motor ale je to vedľajší proces ktorý je pre motor škodlivý pretože znižuje výrazne kvalitu oleja a viskizitu mňa tu nemusíš poučovať viem o tom viac ako by si si myslel, ale v tom prvom predošlom príspevku si to napisal v takom zmysle ze nafta by v mazani mala nahrádzať olej a to vôbec nie je pravda, v prvej vete som napísal prečo a ďalej nerozvyjam túto debatu.

PearlJam

Včera, 14:04

Igmaus napísal:
Miešaš tu hrušky s jablkami, nafta nemá nič s mazaním motora ako takého na to je olej a tak isto olej nemá nič s mazaním palivového systému na to je nafta a pripadne aditíva v palive. Pri nedokončenej regenerácii sa dostáva nafta do oleja to je jasne ale nie na to aby pomáhala mazať motor ale je to vedľajší proces ktorý je pre motor škodlivý pretože znižuje výrazne kvalitu oleja a viskizitu mňa tu nemusíš poučovať viem o tom viac ako by si si myslel, ale v tom prvom predošlom príspevku si to napisal v takom zmysle ze nafta by v mazani mala nahrádzať olej a to vôbec nie je pravda, v prvej vete som napísal prečo a ďalej nerozvyjam túto debatu.
Tak sorry, tak to jsem rád, že jsme si to vyříkali. Jde nám všem o jedno, aby to jezdilo bez problémů. Tak snad pán si to přebere a udělá nejlepší věc pro auto.

Igmaus
Auto: G20 330dx
Kraj: Trenčiansky

Včera, 14:09

Áno som rad že sme sa pochopili o tom by malo byt toto fórum poradiť si a vysvetliť navzájom🙂

Rade8653
Autor témy
Auto: BMW X1 F48 xDrive20d
Kraj: Banskobystrický

Včera, 15:27

Ďakujem všetkým za rady. Olej v motore, filtre a brzdovu kvapalinu vymením v priebehu tohto mesiaca. Ostatne veci ako olej v prevodovke, rozvodovke a diferenciály chcem určite poriesit do konca tohto roka. Ešte som natrafil na to, že na aute sú obute 19tky RunFlat, ktoré sú tak na dojazd tejto letnej sezóny. Na ďalší rok budem riešiť nové gumy, ale prikláňam sa k voľbe non RunFlat. Budem vďačný ešte za názor na túto tému 😉

xener
Auto: biele, sede, modre

Včera, 16:03

ja si beriem pukance a pockam co chatgpt odbornik doporuci :D
Imperialblau Brillanteffekt Metallic - A89

PearlJam

Včera, 20:18

xener napísal:
A je tam nějaká nepravda? Už můj otec na AVII dělal 500 tis. km.

PearlJam

Včera, 20:23

Rade8653 napísal:
Ďakujem všetkým za rady. Olej v motore, filtre a brzdovu kvapalinu vymením v priebehu tohto mesiaca. Ostatne veci ako olej v prevodovke, rozvodovke a diferenciály chcem určite poriesit do konca tohto roka. Ešte som natrafil na to, že na aute sú obute 19tky RunFlat, ktoré sú tak na dojazd tejto letnej sezóny. Na ďalší rok budem riešiť nové gumy, ale prikláňam sa k voľbe non RunFlat. Budem vďačný ešte za názor na túto tému 😉
Souhlas, já je dal dole hned po sjetí taky. Nápravy mnohem více trpí a na "obyčejných" pneumatikách je to pohodlnější jízda. Je potřeba si ale přibalit sadu do kufru na opravu defektu s kompresorem.

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Včera, 20:35

xener napísal:

Spravny postreh…..keby sme 20r nekrmili internet informaciami o bmw,tak snaptik by bol v pici jak ked som hladal navigaciu do externej bmw integrated navi ktoru harman becker prestal udrziavat pri zivote servery a ani samotne bmw o tom nevedelo….Navigaciu som namontoval a hladal info netom,cez bmw a snaptik mi furt dokola omielal to com som sa ho pytal,az ked som mu povedal ze mam info ze zrusili sluzbu mi povedal ze podpora navi a server skoncila…..🤣🤣🤣

Bmw navi preplatilo…pracu uz nie,ale bolo to pre rodinu takze jedno….takze v aute je navi ktora sa doteraz predavala ale neda sa uz 7r. zaktualizovat….
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

Rade8653
Autor témy
Auto: BMW X1 F48 xDrive20d
Kraj: Banskobystrický

Včera, 20:40

PearlJam napísal:
Souhlas, já je dal dole hned po sjetí taky. Nápravy mnohem více trpí a na "obyčejných" pneumatikách je to pohodlnější jízda. Je potřeba si ale přibalit sadu do kufru na opravu defektu s kompresorem.

S tým počítam tiež, resp. nebude lepšie toto?https://www.dojazdove.sk/p/dojazdove-koleso-bmw-x1-f48-r19-5x112

Akurát neviem, ci sa vojde 🙈

PearlJam

Včera, 20:57

Rade8653 napísal:
S tým počítam tiež, resp. nebude lepšie toto?https://www.dojazdove.sk/p/dojazdove-koleso-bmw-x1-f48-r19-5x112

Akurát neviem, ci sa vojde 🙈
Tak to ti neporadím, s tím nemám zkušenost, jen vím, že v rámci výbavy se myslím dalo objednat dojezdové kolo, ale to byla nadstandardní příplatková výbava. Ale jak říkal tady pán, že občas je potřeba se zeptat chatgtp odborníka a třeba si při tom dát i pukance a tady je odpověď, každopádně si to někde ještě ověř, nedá se mu vždy věřit a často si vymýšlí. Zkus podle čísla VIN v katalogu dílů BMW nebo přímo u dealera BMW na prodeji dílů. Když budeš v servisu BMW, tak ti tam chlapi snad rádi poradí. Já s nimi mám dobrou zkušenost.

Ano, u BMW X1 (F48, rok výroby 2017, tedy druhá generace) se dalo jako volitelná výbava objednat dojezdové kolo (space-saver spare wheel) – ale ne u všech verzí.
[hr]🚙 Možnosti výbavy
  • Standardně měl X1 F48 jen sadu na opravu pneumatiky (Tire Mobility Kit) – kompresor + lepicí tmel.
  • Volitelně bylo možné při objednávce auta připlatit za dojezdové rezervní kolo (prádelníček), které se ukládá do prostoru pod podlahou kufru.
  • Výbava byla vedená pod kódem S300 – Space-saver spare wheel (někdy označováno i jako „Emergency spare wheel“).
  • Pokud auto mělo xDrive (4x4), dostupnost rezervy byla omezená kvůli rozdílnému uspořádání kufru a výfuku – v některých verzích místo pod podlahou nestačilo.
🛞 Specifikace dojezdového kola
  • Rozměr bývá např. T125/80 R17 na speciálním úzkém ráfku.
  • Maximální rychlost jízdy s tímto kolem: 80 km/h.
  • Pokud nebylo objednáno z výroby, BMW nabízí i dodatečnou originální sadu (kolo + držák + polystyrenová vložka do kufru).

xener
Auto: biele, sede, modre

Včera, 21:41

TT-SIMIK napísal:
Spravny postreh…..keby sme 20r nekrmili internet informaciami o bmw,tak snaptik by bol v pici jak ked som hladal navigaciu do externej bmw integrated navi ktoru harman becker prestal udrziavat pri zivote servery a ani samotne bmw o tom nevedelo….Navigaciu som namontoval a hladal info netom,cez bmw a snaptik mi furt dokola omielal to com som sa ho pytal,az ked som mu povedal ze mam info ze zrusili sluzbu mi povedal ze podpora navi a server skoncila…..🤣🤣🤣

Bmw navi preplatilo…pracu uz nie,ale bolo to pre rodinu takze jedno….takze v aute je navi ktora sa doteraz predavala ale neda sa uz 7r. zaktualizovat….
kamarat, ja som myslel tohoto pearljammed co chodi pre rozumy ku AI a potom to tu copy&paste ako mudrosti :D
Imperialblau Brillanteffekt Metallic - A89

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný