... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, Kraken, johnyfly1

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
stanco1
Autor témy
Kraj: Žilinský

Pribrzdene brzdy

Sobota, 11. Júna 2016, 17:49

Zdravim vas. Mam kuriozny problem dnes som som prisiel na to, ze mi ostavaju vysiet brzdy, steloval som rucnu a skusal ci sa nehreje a dosiel na to, ze sa mi hreju vsetky kotuce. Teraz som urobil trasu cca 20km bez brzdenia a zadne kotuce su teple a predne palia, neudrzim na nich ruku ani sekundu. Este som sa s tym nestretol a ani netusim co to moze byt. Mam trochu podozrenie na modul abs lebo sa mi podozrivo casto odpaluju cidla abs, aj teraz sveti tak asi bude zas nejake v cavese. Na jednotku sa mi nedalo ani napojit a ked odide cidlo tak to vzdy premeriavam s multimetrom, nechce sa mi verit, ze by sa podrbkali secky styri strmene naraz, cca pol roka dozadu som tiez nieco riesil a vtedy boli po jazde kotuce studene.
E36 2,8i tour,M-paket,svor,kozene fotelky, temp,siber,OBC, LPG stag
E36 1,8i tour,fotelky,svihadla, LPG stag
E30 2,5i 2door,anatom kozka,svor

stanco1
Autor témy

Re: Pribrzdene brzdy

Sobota, 11. Júna 2016, 17:57

Ps- jedna sa o 318i tour bez asc, modul abs je  ten hranaty s hranatou koncovkou

Shinobi_san
Kraj: Zahraničie

Sobota, 11. Júna 2016, 19:39

Ale kdežé s abs to ništ nemá, zdvihni auto zdvihákom, zlož koleso, zhoď brzdič, našlap brzdu tak aby roztiahlo valček na 3/4 dĺžky, zvliekni gumennú prachovku. Zbačíš rozhnité valčeky, prebrús ich šmirgľom, fukni tam dake mazivo v spreji/vazelínku. Stiahni valček naspať veľkymi podložkami a závitovou tyčou, zlož naspať, vyprobuj - dákych 50-100km by to mohlo vydržať :D

Lacnejšia alternatíva je použiť iba nové platničky resp. také ktoré majú viac hmoty na sebe - tak aby sa dostal valček znova do funkčnej pracovnej polohy. Častokrát nepomôže.

Dlhodobý drahší fix je kúpiť brzdiče z 318is/320i a vyššie (vetrané), nechať si ich opieskovať, novú sadu prachoviek a valčeku ATE (nie Frenkit), nove platničky/kotúče a vystaráno.

Záleží na tebe aký máš vzťah k tomu autu, aká veľká je to šopa a či sa už neoplatí zbaviť sa toho.

stanco1
Autor témy

Sobota, 11. Júna 2016, 19:54

O auto je nadstandartne starane, kotuce aj plarnicky su ako nove, je ale dost divne, ze pred cca pol rokom som fakt skusal ci sa nehreju ked som isiel z TN do ZA a po celej ceste boli studene. A teraz hned vsetky kolesa?!? Tak rozobrat to asi budem musiet a myslim si, ze ked tie valceky vyberiem ocistim a dam novu sadu gumiciec tak to bude na viac ako 100km.
Inak taka zvlastnost, na oboch 36tkach mi obcas zacne brniet absko ked zastavujem tesne pred tym nez sa uplne zastavi auto 

Shinobi_san

Sobota, 11. Júna 2016, 20:16

Brniet absko, to je pre mňa pocit nevídaný :D abs sa dá rozdeliť na svietiace na palubovke - nefunkčné, a nesvietiace na palubovke - vybraná žiarovka.

Keby sa ti to stalo na tom polovráčiku silber 328i, kde je zrejme štvorcestne poface ASC+T a dobastlený svor, tak by som rozumel že tam funguje kocka a vyhodnocuje nesprávne otočenia kolies skrz čiastočnú svornosť. A teda by mohlo za jazdy pritláčať piestiky, čo by ale malo signalizovať na budíkoch. Ale prachprosté jednovačkové m43, by mohlo mať obyčajnú trojcestnú kocku. Alebo nebodaj to máš nejaké 98+ a tróni ti pred riadiacou pákou neštastné tlačítko protišmyku?
Naposledy upravil/-a Shinobi_san v Nedeľa, 12. Júna 2016, 23:37, upravené celkom 1 krát.

stanco1
Autor témy

Sobota, 11. Júna 2016, 21:11

Ooo sanobi san ake krasne pruupoviidky :-).
Vracikmi si mozes nazyvat svoje auta;-)
Nepotrebujem prednasku o tom ci mam prachsprosty m43 alebo ako ty vravis dobastleny svor aj ked neviem aky s tym mas problem ale nejaku rozumnu radu ci je mozne aby bol problem v hydraulike alebo je to fakt klasika zadrete ako vravis v tom prispevku co si pisal pred tym nez ti stara povedala ze dnes nie lebo ju boli hlava

Shinobi_san

Nedeľa, 12. Júna 2016, 09:39

Ej, ale si mi dal :D pravdu máš, ja svoje 36ky nazývam haraburdy, príjmi teda moje ospravedlnenia.

Skontroluj teda najskôr piestiky, ak budú vyzerať použiteľne a nebude problém v nich - bude treba ísť niekde na diag (ak nemáš k dispozícii doma) a ak sa auto pripojí pozrieť či abs nevysiela nejaké chybové kódy. Kocka ako taká sa veľmi zle manuálne testuje - sú to len elektromagnetické ventily a čerpadlo. Ak by to bola 4cestná kocka dá sa pustiť možno tak test členov ABS (čidiel), kde sa overuje vôbec funkčnosť systému.

fafa111
Auto: E36 320i coupe
Kraj: Prešovský

Nedeľa, 12. Júna 2016, 12:03

Vsetko skontroluj a vycisti. Valceky aj dosky sa musia pohybovat v strmeni bez obmedzovania. 

Mozte sa niekto prosim pozriet ,ci odvzdusnovaky na zadnych strmenoch mate dole, alebo hore?

stanco1
Autor témy

Nedeľa, 12. Júna 2016, 12:08

Hore, ako inak by si to chcel odvzdusnit?

johnyfly1
Auto: E36/316i compact

Nedeľa, 12. Júna 2016, 12:20

kup si valceky do prasiatok aj s tesneniami..tie opravne sady stoja par euracov ;-)
pekne to cele rozober vycisti premaz az to je naporiadok :)
E36 compact 316i           (||||)(||||)

stanco1
Autor témy

Nedeľa, 12. Júna 2016, 14:43

Ok ale naco valceky? Tie by mali byt vecne nie? Moj nazor je ze ked je piest zozraty tak staci len ocistit a nove tesnienia a ked je zozraty valec tak uz nepomoze ani svatena voda, ci?
Alebo  preco teda menit valceky? Nehovorim, ze nie ale zaujimaju ma spojitosti :-)

johnyfly1
Auto: E36/316i compact

Nedeľa, 12. Júna 2016, 19:54

ked prdne prachovka, niekedy aj ked je dobra byva zahrdzaveny vacsinou valcek, strmen byva ok ten mozno staci len jemne prejst brusnym papierom...
hovorim rozoberto na komplet a presne zistis...inac cela sada, valcek aj tesnenia stoja okolo 10e
https://media2mi.pl/p/2/446/65/photo-534ac55f-a814-475c-aa0d-db0ac6878de2-for_zoom.jpg
E36 compact 316i           (||||)(||||)

stanco1
Autor témy

Nedeľa, 12. Júna 2016, 20:12

Tak to je schnapchen 10€ :-) Ja som nasposledy daval len za gumicky, ale ATE 15€

stanco1
Autor témy

Nedeľa, 12. Júna 2016, 20:31

A vedel by mi prosim niekto povedat ake priemery valcekov mozem mat na 318it s nevetranymi kotucmi, aby som to nemusel dvakrat rozoberat kym to objednam?
Zatial som nasiel 54 predok a 37 zadok, mohlo by to tak byt?

P.s. Teraz som si uvedomil, ze tesnenie je vlastne na strmeni a valcek v nom  chodi, takze uz mi je jasne preco menit valceky :oops:

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných