... všetko o BMW ...

Moderátori: salat, barabas, alfi666

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
eniac
Autor témy
Auto: E91 330xd M-Paket
Kraj: Bratislavský

Oprava chyby zadných svetiel a centrálu (E91)

Nedeľa, 6. Septembra 2015, 20:48

Čaute

Už dlhší čas mi niekedy ukázal palubný počítač chybu žiaroviek zadných svetiel. Vybral som ten modul zo žiarovkami a boli všetky v poriadku. Aj káble aj konektory.
Minule som riešil centrálne zamykanie (nešlo otvárať ani zatvárať dvere diaľkovým, ale štart auta išiel. Kľúče boli dobré.), a problém bol v tých zalomených vodičoch vo dverách kufra. A tak som mal silné podozrenie že zas tam bude niečo pokazené a aj tak bolo.

Prívod mnohých vodičov ide cez 3 gumené "hadičky". Jedna na ľavej strane a dve na pravej. Keď som opravil centrál boli prelomené 2 vodiče v pravej hadičke. Opravil som to snáď najjednoduchšie ako sa dalo. Opatrne rozrezal tú hadičku z boku a hneď som videl prelomené vodiče. Po ich zaspájkovaní a oblepení čiernou elektrikárskou páskou bolo všetko funkčné a celkom aj pekné. Tá páska je úplne super lebo je elastická. Nechcelo sa mi to dávať do servisu keď som vedel kde je problém. A doma by som si netrúfol na výmenu komplet celých káblov, kde kade za tapacírom po streche a podobne. Videl som aká je s tým oštara na fotkách z netu.

Tak tento krát som kývaním vysledoval, že cez strednú hadičku, idú káble ku tým obrysovým svetlám, čo mi niekedy vypadli keď som otvoril kufor. Tak ako aj pred tým som zas opatrne rozrezal hadičku a káble vytiahol von očistil a zaspájkoval. Jeden rozdiel tam bol že tieto vodiče boli opletené nejakou umelo-hmotnou ochranou. Nuž čo rozrezal som aj ju. Veď ak iné hadičky ju neobsahovali snáď ani tejto nebude vadiť keď som ju rozrezal.

Čo sa týka toho prečo to takto "nedokonale" v BMW vymysleli, môžem povedať len toľkoto zistení. Oni samozrejme predpokladali, že tie vodiče sú veľmi namáhané pri otváraní kufra. Preto tie vodiče nie sú len tak hocijaké ktoré bežne kúpite v obchode. Jedná sa o veľmi husté lanká, ktoré znesú veľmi veľa ohybov bez zjavnej chyby zlomenia. Prečo ale napriek tomu dochádza k ich zlomeniu? Odpoveď po obhliadke daných vodičov je, že tá ich izolácia rokmi vplyvom rôznych teplôt a čo ja viem čím ešte stvrdne. A tak sa aj stalo boli úplne tvrdé. Ak sa to stane potom jednoducho dôjde k jej zlomeniu a to je celý kameň úrazu. Vodiče nie sú ohýbané na veľkom polomere. nakoľko sú tvorené veľmi veľa tenkými vodičmi sú veľmi ohybné a presne na bode zlomu izolácie sa ohýbajú snáď aj o 100 stupňov. Rokmi samozrejme ani dobre navrhnuté tenké vodiče nevydržia večne a na danom mieste sa dokonale odrhnú všetky lanká.

Možno moja oprava nie je dokonalá, ale mne to stačí. :wink: Hlavne je veľmi jednoduchá a funkčná. Možno sa niekomu moje informácie zídu. Myslím, že mnohé staršie E91 majú presne tento problém.

(Fotky mi zoradilo v opačnom poradí, postup je ale zrejmý.)
Prílohy
050.JPG
049.JPG
048.JPG
047.JPG
046.JPG
045.JPG
044.JPG
Súčasnosť: E91 330d x-drive 2006 M-Paket
Ex1: E46 330xd Touring 2003
Ex2: E46 320i 1999

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: Oprava chyby zadných svetiel a centrálu (E91)

Nedeľa, 6. Septembra 2015, 21:45

Sorry to je riadna amatercina... kable treba vystrihnut a nahradit novym zvezkom, aby v miestach ohybu neboli spoje.
Inak sa to dolame za chvilu znova... uvidis..

eniac
Autor témy
Auto: E91 330xd M-Paket
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 6. Septembra 2015, 21:56

To je pravda, tie ktoré som robil pre centrál som tak urobil (boli krátke), ale tieto boli dosť dlhé tak som ich nechal také aké sú. Samozrejme ak to pustí znovu tak ich predĺžim ale doma nemám také aké sú tam použité s veľa vláknami a verím tomu že ak tam dam normálny roztrhne sa rovnako.

Čo sa týka amatérčiny je to pravda, ja osobne nemám rád fušerinu, ale nemal som na výber. Vyzerá to z vonku dobre a ak to pustí znovu, nadpojím ich nejakým vodičom a bude zas na zdho pokoj. Ale ako som spomínal lepšie ako do servisu a vysypať -xyz EUR alebo doma rozoberať pol auta.
Súčasnosť: E91 330d x-drive 2006 M-Paket
Ex1: E46 330xd Touring 2003
Ex2: E46 320i 1999

Michaell_1
Auto: e90 1.8D LCI
Kraj: Žilinský

Pondelok, 7. Septembra 2015, 00:14

Servus hlavne je ze si si to spravil sam a ze to funguje. Suhlasim s tym ze sa ti to isto casom znova palame, ako elektrikar ti poradim su aj flexibilne kable, zvacsa maju oznacenie "helukabel" viac skrat namahane kable a pripajkuj, nadpoj flexibilnym. Pri izolovani vodicov pouzi zmrstovaciu pasku a bude to na paradu a v penazenke ostane na pivo ci iný drink :D
ex passat b5 1.9tdi
ex e39 2.8i 141KW
ex e36.1.8i 83KW

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 12 neregistrovaných