... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
obchodna sekcia

MateX3
Auto: firemné :-)
Kraj: Prešovský

Re: úspora PHM 17-22%

Utorok, 10. Apríla 2012, 19:20

Le Gend napísal:
Jaaaj, vsetci ste mimo. Tu nejde o "energiu vodika" ale o energiu vaezby medzi vodikom a kyslikom. Mate pravdu, ze horenie vodika vyprodukuje nejaku energiu, ale to nezhori ten vodik, len sa jeho vezba uvolni na zlucovanie s kyslikom. Atomy samotne nezhoria, len sa "preskupia". Presne ta ista energia, ktora sa uvolni pri horeni, je potrebna pri rozkladani vody, cize pri "odpajani vodika od kyslika" (o tom bola prva cast mojho prech. prispevku).

Takze ak chces vovnutri auta "oddelit vodik od kyslika" a potom ho nechat horiet, teda "spojit naspet s kyslikom", plati zakon zachovania energie a ty nic neziskas. Prave naopak, v reali sa velka cast energie pri tych reakciach vo forme tepla strati, takze celkovy vykon auta klesne a spotreba stupne.

Vodik samozrejme je lepsim palivom ako benzin, ale je to prave nakladnost jeho vyroby, co brani vyrobcom pouzivat ho. Ak by to bolo take jednoduche, ako sa to popisuje, uz by cely svet bezal na vodiku.

Termodynamické vety, resp. tá prvá, no ale už zachádzame priďaleko. Aj ja som sa nechal uniesť špekuláciami...
Bratm, neceš perpetm mobile?

Fakt je že sme na autičkárskom fóre a nie na vedeckom. Radšej si tu ponadávajme :mrgreen:

partizan
Auto: E39 530dymivych
Kraj: Košický

Streda, 11. Apríla 2012, 07:03

Samozrejme ze plati zakon zachovania energie, a ze z obycajnej vody nikdy nedostanes viac energie, lenze ako som uz pisal, obycajna voda sa samotna neoplati pouzivat na elektrolyzu. A kedze sa tam pridavaju rozne primesi ako napriklad NaOH v tej studii, tam sa uz okamzite v tej vode vytvaraju iony Na+ a OH- a cela ta vezbova sila na ktoru sa tu odvolavas je omnoho nizsia, dalsia vec je ze ak elektrolizu robis s pulznym napetim, ktory tie atomy rozkmita, efektivita elektrolyzi sa dalej zvysuje. Vodik by si mohol vyrabat aj cisto chemickou reakciou, kde nedodavas ziadnu energiu a uvolnujes energiu nahromadenu v prvkoch ktore reaguju, napriklad Mg + H2O alebo K + H2O a dalsie, no nie je to velmi vyhodne.
Nikdy to nebude ziadne perpetum mobile, lebo v celej tej reakcii su vsade velkanske straty, no tak ako pisali aj v tej studii z PDF co som tu daval, ten dodany vodik a kyslik do motora sa vo velkej miere ani nesprava ako palivo, ale skor ako katalyzator chemickej reakcie - rychlejsie a rovnomernejsie horenie nafty, lepsie rozptylenie nafty pri vstreknuti a podobne - inak povedane, zvysujes efektivitu samotneho naftoveho motora. Ma to v podstate podobny efekt ako ked pridavas v malom mnozstve dusik do paliva, no je to cistejsie a vies si ho vyrobit na mieste.
Naposledy upravil/-a partizan v Streda, 11. Apríla 2012, 08:48, upravené celkom 1 krát.

heroe
Auto: BMW e46 330ci ´01
Kraj: Žilinský

Streda, 11. Apríla 2012, 08:47

Páči sa mi že je tu toľko inteligentných ľudí, bez irónie, zaujímavé veci ste tu popísali. Ale toľko skeptikov..... Odsudzujete hneď od pása a to by ste robiť nemali.

Jimi povedal že to namontuje a vyskúša dá sem referenciu a uvidíme. Ja viem placebo fungovalo už 1000 krát. No ale ak to bude fungovať u neho (o čom dosť pochybujem, to je pravda). Tak si pre to letím urobím PO-LM-PO s tým a bez toho. A ak neušetrím minimálne 2 litre, ešte ten deň mu to vrátim.

MateX3

Streda, 11. Apríla 2012, 09:01

heroe napísal:
Páči sa mi že je tu toľko inteligentných ľudí, bez irónie, zaujímavé veci ste tu popísali. Ale toľko skeptikov..... Odsudzujete hneď od pása a to by ste robiť nemali.

Jimi povedal že to namontuje a vyskúša dá sem referenciu a uvidíme. Ja viem placebo fungovalo už 1000 krát. No ale ak to bude fungovať u neho (o čom dosť pochybujem, to je pravda). Tak si pre to letím urobím PO-LM-PO s tým a bez toho. A ak neušetrím minimálne 2 litre, ešte ten deň mu to vrátim.

Super. Klubové medaily sa tu zatiaľ neodovzdávajú, ale za tento čin by aj niečo mohlo byť :D
Som zvedavý.

Užívateľov profilový obrázok
Le Gend
Auto: 250 ciernych ponikov

Streda, 11. Apríla 2012, 10:01

Partizan: Na ten clanok sa neodvolavaj, cital som ho a kazdy, kto pracoval aspon chvilu v akademickom svete vie, ako a na co vznikaju take "vedecke" clanky.

Predstav si, ze mas vodik a kyslik. Mozes ich nechat zlucit obyc. horenim, alebo zlozitejsou chemickou reakciou pomocou roznych katalyzatorov ci inhibitorov, pripadne v palivovom clanku. V kazdom pripade vsak dostanes rovnaku energiu. Rozdiel bude len v efektivite toho zlucovania, teda aku velku cast tejto energie dokazes zachytit a pouzit pre svoje ucely. Uplne rovnako to funguje aj opacne, ked mas zluceny kyslik a vodik a chces ich rozdelit. Je jedno, cim si pomozes a ake chemicke reakcie pouzijes. V kazdom pripade potrebujes do tej vody pridat to iste mnozstvo energie. Ano, existuju zluceniny, ktore maju "nahromadenu" energiu, ale tie su drahe/nedostatkove, lebo sa prave na tieto ucely pouzivaju.

Avsak - aj tak verim, ze toto vodikove sarlatanstvo moze znizit spotrebu. Uz davno existuju pokusy s pridavanim obycajnej vody do spalovania. Samotna voda dokaze za urcitych podmienok "optimalizovat" spalovanie benzinu (zvysit kompresny pomer, chladit zmes, znizit nachylnost k detonaciam), co inteligentny motor ako BMW teoreticky moze vyuzit. Takze aj ked to sachovanie s vyrabanim vodika je na figu, pritomnost vody moze znizit spotrebu (mozno ten zazracny pristroj potajomky nieco prikvapne). Ked uz nic, tak vytesni volny kyslik a ECU znizi vstrekovanie, co sa na velkom objeme prejavi.

jimi
Autor témy

Streda, 11. Apríla 2012, 12:09

heroe napísal:

môžme to skúsiť na druhý týžden, prídem do PO a môžme merať....
https://www.cardetail.eu/

E46 330XD 135kW, 2001
E46 320D 100kW, 2001
E46 320D 110kW, 2002
E46 320D 100kW, 2000

heroe

Streda, 11. Apríla 2012, 12:34

jimi napísal:

môžme to skúsiť na druhý týžden, prídem do PO a môžme merať....

Tak som to nemyslel, asi ťa pomýlilo moje bydlisko že tam mám PO, keď budeš mať ty nejaký dôkaz som myslel, určite si to dáš na auto keď to predávaš aj si to tu písal. Ja momentálne nemám cestu na východ, počkám na tvoje referencie, potom ako nám ich odprezentuješ a budem mať cestu na východ môžme to kľudne zrealizovať. Resp. ak budem mať cestu skôr tak tak isto.

Idem si upraviť to bydlisko :mrgreen:

mexican
Auto: modré géčko
Kraj: Trenčiansky

Streda, 11. Apríla 2012, 12:58

heroe napísal:
Idem si upraviť to bydlisko :mrgreen:

Martin, Trenčín, Turc. Teplice, Michalovce... V každom meste nejaká frajerka? :mrgreen:
Ex: Honda Accord 2.0iS (CC7), Audi A4 2.8 quattro (B5), BMW 320d touring E46, BMW 535i touring F11 Príbeh, Audi A6 Avant 3.0 TDI quattro (C7)
BMW 540xi touring G31 - socka s odvetranými sedačkami.
Obrázok

heroe

Streda, 11. Apríla 2012, 13:16

mexican napísal:

Martin, Trenčín, Turc. Teplice, Michalovce... V každom meste nejaká frajerka? :mrgreen:

Nie, nie, jedno mesto je pracovisko, jedno rodisko, v jednom je rodina a v jednom priateľka, ale neprezradím kde je čo, zdržiavam a všade určitý čas proste, :lol: toto je už ale OT

Jannci
Auto: MB
Kraj: Trnavský

Streda, 11. Apríla 2012, 14:45

Le Gend napísal:
Uz davno existuju pokusy s pridavanim obycajnej vody do spalovania. Samotna voda dokaze za urcitych podmienok "optimalizovat" spalovanie benzinu (zvysit kompresny pomer, chladit zmes, znizit nachylnost k detonaciam), co inteligentny motor ako BMW teoreticky moze vyuzit.

jj, stare quattra co jazdili goupe B mali nadobu na vodu, co isla ako dalsia zmes do motora

MateX3

Streda, 11. Apríla 2012, 17:23

Jannci napísal:

jj, stare quattra co jazdili goupe B mali nadobu na vodu, co isla ako dalsia zmes do motora

Pre prípad požiaru?

Jao
Auto: BMW E39 525d
Kraj: Bratislavský

Streda, 11. Apríla 2012, 19:03

Niečo podobné, čo funguje za pár korún si môžete pozrieť na
http://energieupramene.blogspot.com/2011/06/snizeni-spotreby-automobilu.html
Naposledy upravil/-a Jao v Štvrtok, 12. Apríla 2012, 18:54, upravené celkom 1 krát.
BMW E39 525d touring exclusive

PeqpeK
Auto: povacsine BMW
Kraj: Bratislavský

Streda, 11. Apríla 2012, 22:03

Jimi, ak by si mal cestu do BA, skusil by som si to dat namontovat, jazdim dve nadrze za mesiac tak tych 60dni je celkom tak akurat na to, aby som to vyskusal...pri mojej spotrebe by mi mal ist nejaky ten litrik dolu, coz je znacne a urcite to bude viditelne...jazdim mesto aj mimomesto cize myslim, ze ideal na testovanie, aj moja motorizacia ma celkom pocetne zastupenie...

Na vychod bohuzial nechodim, takze jedine ak by si mal cestu okolo...

Jannci
Auto: MB
Kraj: Trnavský

Štvrtok, 12. Apríla 2012, 09:45

MateX3 napísal:

Pre prípad požiaru?

http://www.usrallyteam.com/index.php?ma ... cPath=1_68

ak vies po americky, tak si to checkni

Le Gend
Auto: 250 ciernych ponikov

Štvrtok, 12. Apríla 2012, 11:19

Pridavanie vody (pripadne aj s alkoholom) do spalovania pouzivali uz lietadla v druhej svetovej na kratkodobe zvysenie vykonu (vzlet a rozne finty pocas boja), podobne ako sa dnes pouziva nitro.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných