... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

PyroSoul
Autor témy
Auto: E36 325tds
Kraj: Bratislavský

Prestavba benzínového motora na Metanol

Sobota, 12. Októbra 2013, 08:04

Takže, pre začiatok hladám dobrovolníkov čo sú ochotný sa somnou vydať na túto cestu. S toho co som studoval a studoval tak k problematike. Na metanol je vraj auto lenivsie vraj preto ze oktanove cislo metanolu je az 115 co udajne benzinovy motor kvoli kompresnemu pomeru nieje schopný využiť- riešenie je zbrúsit hlavu kvoli vyšším tlakom, vraj treba dosiahnut 11 (neviem čoho, odborník prosím dopln ak ti niečo s tohoto dáva zmysel). dalej, vraj jednotku ani nieje nutné upravovat, ale sviečky s lepšpu iskrou sú výhodou, a samozrejme vzduchový filter. potom, kedže ja som hypochonder, vymenit všetky hadičky v kontakte z palivom aby sa nestalo že sa nejako dostane do kabíny vodiča, ako všetci vieme je to jedovaté svinstvo. Velmi prosím aby sa odborníci vyjadrily k týmto mojim čmáraniciam, prípadne prislúbili pomoc, verím že sa spolu dostaneme k zaujímavým poznatkom
Neexistuje hlúpa otázka, len hlúpa odpoved.

gtit
Kraj: Košický

Re: Prestavba benzínového motora na Metanol

Sobota, 12. Októbra 2013, 08:16

O ake auto sa jedna? GTR ci Gallardo? :-)

PyroSoul
Autor témy

Sobota, 12. Októbra 2013, 13:08

A co takto troska konstruktivnej kritiky? Ked uz kritizovat. Jedna sa o nejake pokusne auto. Dajme tomu 318i. 4 jednoduche valce a obycajna riadiaca jednotka.

Užívateľov profilový obrázok
ice.blade

Sobota, 12. Októbra 2013, 13:37

chcel som sem napisat ze urcite to bude chciet narvat do 316i a vidim ze som nemal daleko od pravdy :mrgreen: nechapem co tym chces v 318i dosiahnut, vykon to mat nebude a metanol je drahy :D

PyroSoul
Autor témy

Sobota, 12. Októbra 2013, 14:03

A mozme sa drzat témy? kam to chcem narvat je uplne jedno, nejdem za vykonom, ale za cenou paliva, pre niekoho je 0,40€/l vela pre niekoho smiešna suma. každopadne by ma to vyšlo lacnejšie ako plyn, nerozoberajme kto kde a odkial ma moznost za kolko, kto chce zozenie si sám. a moja otazka znie, je možné takéto niečo urobit? vykonovo a zlozenim sa etanol (alkohol,lieh) a metanol líši len minimálne, a pokial viem na etanol sa v čechách bežne jazdí a robia sa aj prestavby. preto sa znova pýtam, je tu sakra niekto kto nemá len prázdne offtopy ale aj niečo čo môže doplnit? prípadne už má skúsenosti? Pre inteligentvo, niesom žiadny tuzer, nejde o výkon ale o cenu paliva. za pochopenie dakujem, vrátme sa k téme

mys_iak
Auto: Bmw F31 316d
Kraj: Zahraničie

Sobota, 12. Októbra 2013, 21:24

pozri si bmwklub.cz je tam par tem na tieto alternativne paliva... aj na E85ku vacsinou to leju do auta v pomere benzin, etanol 50:50 alebo 30:70 ... ked chcu na to jazdit v 100% pomere tak upravuju RJ alebo dodavaju externu jednotku na E85ku

ako sa to sprava s metanolom neviem... s etanolom co viem tak auta idu o dost lepsie, co som par recenzii videl tak aj spotreba je pri sviznej jazde nizsia ako pri benzine... ale naopak pri ekojazde to ma vyssiu spotrebu ako na benzin
Bmw F31 316dAT
ex: e61 530iA+LPG
e36 320Ci+LPG
e39 530dAT
e46 320dT
e91 320d

ice.blade

Sobota, 12. Októbra 2013, 21:48

za 0.4 eura to bude urcite metanol? alebo len nieco technicky podobne metanolu priamo z nejakej farbriky na chlast? :D co sa tyka spotreby tak je vyrazne vacsia kedze sa predlzuje cas vstrekovania paliva, jak potom moze byt spotreba lepsia? :D radsej by som dal etanol a nehral sa na pojazdnu otravu, staci si kupit velke polia a mozes siat obilie kde z 3kg by si mal tak liter etanolu :D v konecnom dosledku bude LPG (podla mna) vzdy najlacnejsia alternativa
Naposledy upravil/-a ice.blade v Sobota, 12. Októbra 2013, 22:15, upravené celkom 1 krát.

kubo323ci
Auto: e46 323ci
Kraj: Žilinský

Sobota, 12. Októbra 2013, 22:14

ten metanol by nebolo zle vyskusat na neakom aute co ma vyssie kompresie cize npr nieco s turbom ako od vw 1,8 turbo tym by sa zvysilo horenie a tym aj vykon alebo sa spojit s neakym chemikom co by ti vypocital pomer metanol a nieco na zriedenie aby bolo oktanove cislo nizsie npr ako ma lpg cize neakych 100-105 oktanov ale konecnom dosledku si myslim ze je to zbytocne riesit skor by som riesil CNG system je to vyskusane a funguje to akurat je problem s tankovanim no ak by si mal moznost zohnat vysokotlaky kompresor co by ti vedel plyn s domacnosti stlacit 200x tak tankujes za par korun a priamo doma no je to stale plyn a je to nebezpecne aj ked sam jazdim na plyne ale je to spravene certifikovanou firmou a nie pat a matom alebo urob si sam. Ak to chces riesit tak dotoho a ak sa ti nieco podari tak nas informuj a daj si pozor na to co spravis lebo ropne spolocnosti su nebezpecne ci pre teba ako konstruktera niecoho lepsieho ako samotny benzin, lpg ale aj pre tvoju rodinu :wink:

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS

Nedeľa, 13. Októbra 2013, 11:08

keď ti ide o cenu PHM, tak tam daj LPG, prerobená bude za 800-1000€ a budeš jazdiť za 7-8€
alebo E85, stojí o niečo menej ako benzín, je obľúbený v turbomotoroch lebo je menej náchylný k detonáciám, buď to budeš miešať v pomere 50/50 s benzínom, alebo si k tomu dokúpiš emulátor vstrekov a potom môžeš jazdiť na čistú e85, problémom je sieť čerpačiek e85, neviem či u nás vôbec sú nejaké
keď tam chceš liať rôzne odpady, ako metanol z páleníc alebo podobne, tak si kúp starý predkomôrkový dízlák s mechanikou, a môžeš jazdiť na starý prepálený olej, v lete na čistý, v zime +20% nafty k tomu

mimochodom, (Cena metanolu je cca 1/2 ceny etanolu co je zhruba 1/4 ceny benzinu, ale je omnoho toxickejsi a vo velkom mnozstve je mozne ho kupit len za splnenia urcitych podmienok definovanych zakonom, co moze byt u fyzickej osoby problem. )
druhá vec je, že že pri jazdení na alkohol, či už etanol alebo metanol, sa zvyšuje spotreba, pri e85 asi o 10-15%, pri metanole to môže byť oveľa viac, takže náklady na phm budú podobné ako u LPG, navyše keď je potrebné vykonať ďalšie úpravy motora, tak aj cena prestavby na iný druh paliva bude +-rovnaká, a neverím že by bolo legálne jazdiť na metanol, v tom prípade môžeš jazdiť aj na nezapísané lpg, a to zoženieš z poľska za pár šupov, a čerpačky sú na každom kroku
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

Le Gend
Auto: 250 ciernych ponikov
Kraj: Košický

Pondelok, 14. Októbra 2013, 12:52

Metanol obsahuje ovela menej uhlika (a energie v jeho vezbach) nez benzin (alebo LPG), takze potrebuje iny lambda pomer, nez na aky je naprogramovany motor.
Do valcov ho musi ist viac nez dvojnasobok, aby si dosiahol povodny vykon motora (takze jeho spotreba bude viac nez dvojnasobna oproti benzinu).

PS.: To, ze ma metanol vysoke oktanove cislo, este neznamena, ze motor musi byt lenivsi. Metanol len lepsie odolava tlaku a teplote, takze potlaca detonacie v motore (klepanie ventilov pri chudobnej zmesi). Motor bude lenivsi, lebo nebude vsetrekovat dost metanolu (uhlika) na spalenie s kyslikom vo valcoch..

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS

Pondelok, 14. Októbra 2013, 13:35

práve preto tuneri radi používajú e85 miesto benzínu, tiež má vysoké oktánové číslo - nehrozia tak detonácie ako u benzínu, ale zas netreba ho 2x toľko, len asi o 10-15% viac, takže to je ešte také rozumné riešenie,
ale metanol, to sa tiež používa v niektorých závodných špeciáloch, ale motor upravený do poslednej skrutky a či to žerie 100 alebo 200l na sto je tam asi úplne jedno
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

darklord
Auto: stara haraburda

Pondelok, 14. Októbra 2013, 16:09

Ono aj keby si dvihol kompresny pomer na 11.5:1 pripadne trochu vyssie, tak ruku na srdce - co by na toto povedala vyhonena 1.8 s boh vie kolko kilometrami na krku. Pokial si teda teoreticky predstavime uplne novy motor, zdvihnuty kompresny pomer, upravenu riadiacu jednotku atd. Tak zasadny problem je vyparne teplo alkoholu verzus benzinu. Pokial by si memal poriadne vyriesene vyhrievanie vstrekov a sania, tak pri teplotach pod 5 stupnov uz by som sa obaval ze ti bude zamrzat sanie. Dalsia vec o ktorej sa tu uz pisalo je samotna hustota energie ulozena v chemickych vazbach alkoholu, ktora je nizsia ako pri benzine - tzn na dosiahnutie rovnakej prace/vykonu musis dodat viac paliva - vyssia spotreba v l/100km. Toto je slepa ulicka, ktoru nam naservirovala EU a jej hlupi uradnici, fyzika nepusti. Iny pripad je motorsport, kde sa ale na spotrebu nikto nepozera a ide primarne o maximalny vykon. Takze ak chces setrit s tym stvorvalcovym lenochodom, tak si nechaj namontovat LPG, a budes vysmiaty.
"Řídit diesel je něco jako bejt teplej, v dnešní době nic neobvyklého, ale pořád špatně."

PyroSoul
Autor témy

Sobota, 19. Októbra 2013, 20:45

Tak to su komenty ake som čakal, velmi pekne dakujem za objasnenie veí ktoré som nevedel. Súhlasím že vo svetle nových poznatkov je lpg naozaj výhodnejšie riešenie

palo
Auto: e34

Piatok, 1. Novembra 2013, 03:54

Ja len doplnim z kamaratovych skusenosti
Auto islo bez akych kolvek uprav ale
-vykon klesol pocitovo o 30 percent nehovoriac o tom ze aj maximalna rychlost bola zrazu 120.
-spoteeba bola presne dvojnasobna
-okamzite sa rozsvietila kontrolka motora teda lambda bola z toho asi mimo ale auto islo
-nikto vsak nevie povedat co by to robili s castami motora pri dlhodobom pouzivani

Vysledok si viete uz vsetci domyslie
P.s. skusal to na viac autach a motorizaviach a vysledok vzdy ten isty
ex e30 318i sedan
e34 535i sedan
ex e36 316i sedan
ex e39 523i touring
ex e46 318i sedan
ex e46 320d fl sedan

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: hmm a 27 neregistrovaných