Ak je zla povodna koncepcia ozvucenia, co sa zial stava pri standardnych vybavach aj u premiovych znaciek, tak samotna vymena repro velky zazrak nespravi (pri kvalitnejsich novych menicoch nejaky rozdiel samozrejme byt musi). Ak vo dverach bol len jeden sirokopasmovy reproduktor, ktory ludovo povedane musi hrat vsetko (v lepsom pripade bez spodnych basov ak je niekde osadeny zvlast subwoofer), a este su aj vysky zle umiestnene (niekde pod kluckou na urovni stehna), je to ako skusanie vymackat z favorita 1.3 co najlepsi vykon, porovnavajuc s nejakym 3 litrovym sestvalcom. Nieco sa isto podari ale kazdy tusi kde budu nejake hranice.
Ak teda upgrade, ako prve urcite vymenit vo dverach za samostatny stredovy a vyskovy reproduktor + vyhybka (komponentne). Toto je asi uplne klucove, ak niekto chce zlepsit zvuk. Pre priklad z bezneho zivota je to ako vymenit plastove bednicky10x10 cm zo setu domaceho kina s jednym menicom, za solidne postavene dvojpasmove regalovky pevnej konstrukcie (ani nemusia byt ani zvlast velke a rozdiel bude priepastny). Samozrejme cim kvalitnejsie komponenty sa pouziju tym lepsie, je to otazka ceny, hranicu si kazdy zvazi sam. Bavsound pouzivaju kevlarove membrany, co je rozhodne lepsie ako tie obycajne papierove, osadene v serii.
Kvalitnejsie repraky potrebuju dostatocne vybudit, cize ak povodny zosilovac je naozaj poddimenzovany, treba ho proste vymenit za silnejsi a kvalitnejsi (a nemusi nevyhnutne ist o koncak cez cely kufor). Je to ako nar. zvysovat vykon motora vymenou turba za vacsie, kde potom uz od urcitej hranice zase nestihaju trysky. V opacnom pripade dokonca pri extremnejsich pokusoch o hlasne hranie moze dojst az k poskodeniu vyskoveho reproduktora (mam odskusane kedysi davno na domacej zostave).
Ten retrofit zosilovac na stranke bavsound sa mi zda dost drahy, vyhodou ze je plug-n-play pre bmw. Tu je o cosi lacnejsi:
http://www.bimmer-tech.net/audio-amplifier-for-bmw/Mozno by stalo za to pohladat "bazarovy" zosilocas z vyssej vybavy a skusit ho tam implantovat.
Mam vybavu TopHiFi, ktora ma zvlast stredy/vysky vo dverach, v C stlpiku a na polubovke + dva subwoofre pod prednymi sedadlami. Korekcie som doladoval uz velakrat. Vsetci co som viezol si zvuk pachvalovali (bez toho aby som si pytal nazor :-), podla mna vacsinu ludi plne uspokoji. Mne chyba vernost podania. Pomohlo by vymenit repro za kvalitnejsie kusy s lepsou vyhybkou, cakal by som na "TopHiFi" lepsie. Mozno aspon z verzie individual, alebo rovno od bavsound ci ineho vyrobcu. Zvazoval som prave bavsound lebo su plug-n-play, impedancne prisposobene na povodny zosilovac, ale zatial som ich nepocul (rozdiel), takze vaham. Ponukaju sice moznost vratenia, zatial sa mi do toho velmi nechcelo.