Pondelok, 3. Júna 2013, 09:29
Po mojej milovanej E36 coupe prisiel cas na nejake pohodlie. Nieco vacsie, pohodlnejsie a s vyssou vybavou. Strasne sa mi pacila E39 touring automat. O vymene auta som stale 100% presvedceny nebol az kym sa neobjavila na predaj jedna e39tour 523iA strieborna v normalnej na E39 skoro zakladnej vybave. Auto som skocil pozriet a aj napriek nedostatkom ktore malo som sa rozhodol pre kupu. Samozrejme ako byva zvykom predajcov, vela veci bolo zamlcanych, ako napr. otvaranie piateho okna bolo spomenute ze je odpojene, lebo zacalo blbnut pri dazdi a same sa otvaralo, v skutocnosti po demontazi som zistil, ze komplet spinac chyba a podobne. ALu kolesa r17 ktore boli v inzerate neboli pri aute a dostal som ich asi o tazden. Kolesa v katastrofalnom stave, 2 boli nakopnute a vsetky doobijane, no hroza. Vela veci som si nevsimol na ktore by mechanik prisiel pri obhliadke, no cena auta bola nizka a tym sa investovane peniaze do oprav kompenzuju s cenou ineho auta. Napriek chybam, diagnostika neukazala ani jednu, pamet zavad cista az som ostal prekvapeny.
Nieco o aute. Je to strieborny tour. rok 4/99" dovoz zo svajcu v roku 2010 s najazdom 209tis.km. (overene posledny servis vo schweizi 2008- 180tis.km kedy bolo vymenenych vela veci) Motor je double vanos, prevodovka 5HP19 ktora sa davala aj do silnejsich motorizacii. Svetla obyc H7, zadny podvozok strunovy (mechy som kvoli moznym problemom nechcel) interier ma sportsitze latkove (toto ma tesi, nakolko kozu nemusim) zial mechanicke a bez vyhrevu. Klasika na 5er elektricke okna, nastavitelny stlpik volantu, multifunkcny volant (radio, tempomat) hudba je zakladna s radiom na CD, 6bagov. Navi mam k autu externu BMW ktora sa dorabala ako retrofit, stiahnute a napalene nove mapy. Niesom snou vsak spokojny a pouzivam radsej telefon + sygic :-) . Takze asi tolko k autu.
Co mi chyba k pre mna dokonalej vybave je siber a vyhrievane sitze. Samozrejme polokoza, take sa vsak do e39 nedavali co je skoda.
Do auta som uz natlacil kopec penazi. Tycky stabika predne boli ko pri kupe, dal som lemforder, vymenene oleje motor/prevodovka, novy separator komplet s hadicami okolo neho- hadice boli derave ako usta starej zeny :-) nasavalo to fals a stekal olej po bloku, predne zadne brzdy komplet ATE aj s parkovacou brzdou, predny chladic zacal tiect, tak aj ten, zadne silenty napravnice boli uplne na salat potrhane -billstein nove, filtre pelove a podobne.
Denne sa na nom jatdi po meste doteraz po ba 8tis. co si zial vyziadalo uz svoju dan v podobe tlmicov, pravy predny je na kasu a uz netlmi vobec. Zadne som vymenil kayaby, predok kayaba ma caka kupeny v garazi na komplet okrem prednych strun. Menim zadne struny, su unavene, auto sedi ako kacka cumakom dohora.
Momentalne cakam na tesnenia vanosu - klakol a motor je do 3tis. lenivy. Tesnenia veka su doma reinz.
Do auta som nechal namontovat LPG, po referencii na kvalitu som isiel do firmy ledix v pezinku. Montaz a jej prevedenie nepatri medzi oku lahodiace usporiadanie, tu je vsak dolezita funkcnost a ta je 100%na. LPG sa neprepne na benzin ani pri nakladacke, akceleracii a ani dlhom drzani plneho plynu. Jedine ak sa vyprazdni nadrz, vtedy to je ziaduce :-) Nastavenie LPG je po dohode a da sa nastavit aj tak, ze to na vykone nieje citit, vtedy to ale zerie o 1,5 az 2 l lpg na 100km viac ako normalne. mam to tak v strede. Nechal som si u nich upravit aj ventil nadrze, pridvihnut plavak a do 65l nadrze natankujem 60l LPG, takze dojazd sa blizi 500km na nadrz co je slusne. Spotreba LPG v meste sa pohybuje okolo 11,5 az 13 l LPG podla stylu a jazdy. V zime som atakoval 15l hranicu s tym, ze obcasne smykanie pred kauflandom a kruhace bokom na 2krat :-) zohrievanie auta na volnobehu a podobne. Kedze je to LPG ktore stoji 0,72€/l je to v prepocte na benzin nejakych 7 litrov co je u auta s 2,5l benzinom a 1700kg v automate viac ako slusne. Dynamika isla na LPG dole, je to dan za lacne vozenie.
Suma sumarum, aj napriek investovanym peniazom a casu som s nim spokojny, mam auto po ktorom som pozeral uz 2 roky ako po idealnom velkom vozitku. Co mi chyba je mrstnost a ten hard ktory ponukala znizena 36ka - podradenie do zakruty s plynom a vyjazd. Bola to sice 320i, no od 3500ot pekne zila a tahala...
Foto pre predstavu, r17 styl 32 som predal a kupil r16 styl 33, + nove pneu 225/55 r 16 (to bola ina plaka 94€ jedna)
na zapadoslovenskom zraze ho bolo vidiet ako tour s cislom 8.
-
Prílohy
-

- momentalny stav.
radosť - jazda - bmw :.... vieme o čom ten slogan je
jetzt?
ex E39 523iA touring (sporak LPG)
ex E36 coupe 320i