... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
jozefvorisek
Auto: BMW 523i e39
Kraj: Trenčiansky

Re: [E46 316i] Bozenka

Sobota, 17. Novembra 2012, 07:47

1.6 ti v meste konzumuje 8-9 litrov? :shock: Si si istý? Každopádne pekná Bežena, daj viac fotiek.
Obrázok
BMW 523i = Príbeh

Kiwwiaq
Autor témy
Auto: BMW E46 316i
Kraj: Košický

Sobota, 17. Novembra 2012, 12:59

jozefvorisek napísal:
1.6 ti v meste konzumuje 8-9 litrov? :shock: Si si istý? Každopádne pekná Bežena, daj viac fotiek.

1.9 a ano, tolko mam :) viac fotiek bude, ked bude co fotit :) takze coskoro :D

Kiwwiaq
Autor témy

Nedeľa, 3. Marca 2013, 14:34

Ide jar a konecne je teplo. Bozka uz place po novych dieloch, tak som sa teda pustil do prace. Vypytala si nove brzdove dosticky ja som vedel, ze je cas. Dokupil som teda nejake naradie, povolal kolegu na pomoc a hura na to !

Zaparkoval som auto do garaze. V garazi je jama, bude sa robit lahko. Teda to sme si mysleli, kym sme sa do toho nepustili. :)

Uvolnili sa kolesa, auto sme dali na styri stojky, to bolo najlahsie. Kolesa zisli iba dve, teda iba lava strana, prava bola nejaka zapecena. Predne prave slo nasilu, no zadne ani za toho svatoho. Vliezol som teda do jamy par krat udrel gumu a koleso spadlo samo. Odniesla si to plechovka uvolnovaca srubov. Po kratkom hodnoteni sme usudili, ze je to v prdeli a dnes to stihneme vsetko tak akurat rozobrat. Brzdove kotuce zrele na vymenu, ku nim aj dosticky. Auto asi brzdilo silou mojej vole.

Kryt motora prec. Navod pise, ze ho drzia styri srubky, no bolo ich osem. Je to nepodstatny detail, ale neskor sme si na to spomenuli pri inej prilezitosti. Popozerali sme predok zo spodu, otvorili pivecko, rozbalili goly a zacali sme.

Prvy isiel vonku stabilizator. Bol som na neho zvedavy, lebo z pod kapoty vyzeral, ze je nejako puknuty, ci co. Odpojili sme teda tycky stabilizatora a stabilizator bol von. Nebol puknuty, hura ! Farba je ale v zlom stave a hrdza ho nakusla poriadne. Silentblocky stabilizatora na srot, pripisujem na zoznam co kupit.

Nasleduju tyce a capy riadenia. Cap siel vdaka stahovaku hladko, trosku trosku to strelilo, ale zalezitost par minut. Velmi dobra investicia ten stahovak. Druha strana bola horsia. Navod pise, ze francuzakom to proste odkrutim z domceka riadenia ako nic. Zistili sme, ze nie. Kolega to nastastie zachranil a v kratkom case zohnal taky mensi francuzak - na opravu zeleznicnych vagonov a kluc 34. So spravnym naradim to slo ako po masle a tye su vonku.

Ramena boli teda poriadny oriesok, cap na zavese kolesa siel pekne, ved mame stahovak. Aj siletblock bol v pohode, ale ten srob co je na napravnicu ... Pomiloval by som toho, co to vymyslel. Trvalo hodinu, kym sme dali dole dve matice. Nakoniec sa to vsak podarilo a ramena boli vonku.

Spomenuli sme si na kotuce. Nejako sme sa im chceli vyhnut, no nakoniec ist dole museli. Prasata sli dole hladko. Aj kotuce napriek zapecenemu srobu. Dosticky su naozaj zjazdene no kotuce su na tom strasne zle.

Cela akcia skoncila pre ten den velmi uspesne. V podstate sme rozobrali cely predok, aj napriek tomu, ze kazda matica a sruba bola poriadne zhrdzavena. Pomohol vsak uvolnovac srubov a drotena kefa.

Mam dilemu ako dalej. Mam to cele rozobrate a pripravene na poskladanie, po skladani to musi na geometriu.

Je iste, ze stabilizator musim ocistit od hrdze a nastriekat protikoroznou farbou. Rovnako je na tom aj vystuz napravnice. aj predna napravnica by sa zisla, ale tu dole bez nadzvyhnuteho motora nedam a silentblocky motora nevymenim :( Prasata by tiez potrebovali zrepasovat, opieskovat a nastriekat. Rovnako aj hen ten zaces kolesa, ci ako sa to vola, katalog pise King pin, cesky svisly cep, no proste to, kde sa nasadi tlmic, capy a proste vsetko okolo kolesa.

Su teda dve moznosti:

A) Cim skor hotove
- vykaslat sa na hrdzu na prasatach
- vykaslat sa na zaves kolesa
- zmontovat to co som vybral
- nove dosticky a kotuce
- geometria

B) Ked uz to mam rozobrate, urobim vsetko nech mam pokoj.
- dole lozisko
- odpojit prasata
- opieskovat a nastriekat prasata + zaves kolesa
- nove lozisko
- zmontovat to co som vybral
- nove dosticky a kotuce
- geometria

Problem je, ze 31.3. musi byt auto hotove, lebo sa pravdepodobne odstahujem do Brna za lepsie platenou pracou.

Netusim vsak, ako dat dole predne lozisko, ci to ide aj bez nejakych ultra speci stahovakov. Asi si napisem do fora, ci mi to lozisko niekto neda dole a nenasadi nove ...

PS: Par fotiek na zaver, ale vsetko viacej menej po fajronte ...

2013-03-02-074.jpg
Bozka na stojkach
Prílohy
2013-03-02-075.jpg
takmer vsetko je tu :)
2013-03-02-078.jpg
creva su fuc :D
2013-03-02-081.jpg
lozisko
2013-03-02-076.jpg
fujky fujky hradza

Lovedrugs
Auto: BMW E46 320d

Pondelok, 20. Mája 2013, 22:27

Ahoj, mozes mi poradiť akým stahovakom si dával dole capy riadenia? Najlepšie foto ked nájdeš ;-) dik

skoki
Auto: BMW e46 328i touring
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 20. Mája 2013, 22:43

najlepsi stahovak je kladivo :-D treba poriadne udret z boku oka capu, nie po skrutke

jararak
Auto: skodofka 120l
Kraj: Bratislavský

Utorok, 21. Mája 2013, 07:09

kiwi ma stahovat, skus mu napisat spravu, ale casto sem asi nechodi, zaziva erotiku s brzdovymi hadickami momentalne
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

Kiwwiaq
Autor témy

Štvrtok, 30. Mája 2013, 21:16

Dlho som nic nenapisal, vela som sa v garazi sral. Neol to lahky boj, no oplatilo sa ! \:D/

Stabilizator a vystuz motora som dal pekne opieskovat a nastriekat praskovou farbou. Sup do pece a poriadne vypalit. \:D/ Ked sa to vratilo, diely ako nove, proste krasne, no daco nenormalne ake krasne, si myslim.

V podstate bolo podvozok rozobraty a pripraveny na skladanie.

ALE !

S otcom som mal par vaznych debat a mrzelo by ho, keby som nevymenil silentblocky motora. Slovo dalo slovo a zhanal som hrazdu na ukotvenie motora. Nastastie mame kamarata Olivera, ktory hrazdu zohnal a zapozical. Oliver spomenul nieco ako retiazka na motor a mozno ani nebude treba a bude stacit na hak ukotvit. Stacilo na hak a uz motor pevne vysel na hrazde o hacik do pol tony. 4 srubky silentblocky, 4 srubky napravnica, domcek na zdvihak a sup ho dolu. Napravnica bola v dobrom stave, takmer bez hrdze, no miestami uz zacinala, no ked uz to je dole ... O par dni uz bola napravnica po masazi pieskom a balzamom ciernej matnej doma.

Vsetky diely a srubecky boli uz doma. Niektore nove, niektore ako nove. Pre sruby a matice, ktore sa daju pouzit znova, odporucam 7 decku na uhorky, zaliat octom, drotenu kefu a pevne nervy.

Zavarane sroby a matice pripravime nasledovne:

1. zaliat na 48 hodin do cisteho octu
2. 3x preplachnut teplou vodou
3. zaliat neutralizacnym roztokom - 1 kavova lyzica sody bikarbony na 7 deci vody
4. 3x preplachnut teplou vodou
5. poriadne ocistit drotenou kefou
6. nastriekat dobrym olejom, napr. teflonovym 3in1
7. osusit a moze sa pouzivat ako nove :-)

Medzicasom Oliver dal dole lozisko a zaves lavy s pravym pekne na wellness. SU KRASNE ! :twisted: Ako nove ! Aj okolie sa pytalo, ci su nove. No proste uzas. Oliver namontoval lozisko a hura do garaze.

V jednu krasnu sobotu, kedy svietilo slniecko a ako vzdy v KE fukalo sme sa pustili do skladania. \:D/ Pisal som uz o tom, ze ked som v garazi, tak je obycajne sobota a fuka ? VZDY ked JA idem do garaze, FUKA ! :evil:

Otvorili sme garaz a hele, domcek spadol zo zdvihaku. :shock: Nastastie bolo vsetko OK a siel nalozit tam, kam mal. Bol iba spusteny. :-" Rozmyslali sme, ako co najlepsie postupovat. Vyslo nam, ze rozmasirovane ramena namontujeme na napravnicu a ostrojenu napravnicu aj so silentblockmi nahodime na auto naraz. :idea: Plan dobry, trochu som si povzpieral a slo to. :thumbup: Dotiahli sme vsetko podla knizky, na kazdy srob a maticku sme kapli lepidielko na zavity Loctite 246 - stredna sila spoja, na olejovane povrchy. :!: Takto nam moment odola a vsetko ostane utiahnute ako ma.

PS: Pokracovanie nabuduce, fotky na zaver ... prerobim ich do galerie ...

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 21 neregistrovaných