arg7 napísal:Objednavam skoro kazdy mesiac veci z americkeho ebayu a este na nic som neplatil clo. Vsetko mi nosi postarka priamo domov, az na nejake rozmernejsie veci ako napr. obuv. Objednaval som dokonca hodinky ktore stali 120€ a to iste..az domov. S tymi 30USD je to uplna kravina, co viem tak clo sa plati nad 150€, takze tak

Lebo si objednavas male picoviny a tie davaju bokom a seru na nich, tak isto lacnu bizuteriu. Ked si objednas nieco drahsie, dozvies sa ako to chodi. Mne ti kosicki colnici spoplatnuju aj ked z USA objednam diody za 40usd, tak platim DPH. Otvoria balik a poslu mi domov kopiu faktury, navyse takmer stale chcu doklad o zaplateni. Toto sa tyka veci posielanych cez postu, ale ak si das nieco poslat DHL, FEDEX, EMS, ak tam bude realna faktura, dph ani clo ta neminu. Navyse sa do celkovej ceny pocita aj doprava (DHL, EMS atd.)
Raz mi dokonca zdanili aj cinsky telefon za 80usd z dealextremu, navyse presne vedeli jeho cenu lebo oni vsetky tieto stranky poznaju. Kedze si z KE kraja, patrime pod tu istu colnicu
S tymi 30usd to nie je ziadna kravina, lebo to je cca 22eur a vsetko nad 22eur sa plati DPH, nad 150eur dph aj clo:
Legislatíva EU ustanovuje systém pre oslobodenie od cla v zmysle Nar. 918/1983, kde čl. 27 ustanovuje hodnotu pre zásielky tovaru nepatrnej hodnoty (v zmysle Nar. 274/2008 zmenené od 1.12.2008 na 150 EUR)
V zmysle vyššie spomenutej novely však dochádza opätovne k zmene, a to nasledovne:
- zásielky do 22 EUR: úplne oslobodenie od cla aj DPH (okrem tovaru podliehajúcemu SPD) - stav ako pred 1.12.2008
- zásielky s hodnotou nad 22 EUR a do 150 EUR: oslobodene od cla, ale s výberom DPH (ak podlieha, aj SPD)
- zásielky nad 150 EUR: výber cla aj DPH (ak podlieha, aj SPD)
* SPD = spotrebná daň
Od 1.4.2009 sa bod b) mení v zmysle vyššie spomínanej novely Z.z. 83/2009 nasledovne:
b) zásielky, ktorých hodnota nepresahuje 22 eur