Piatok, 5. Októbra 2012, 12:29
Citam,ze po 15tisicoch co si menil filter si to dal na diagnostiku a vyhadzuje ti upchaty filter,dobre som to pochopil?
Lebo cca kazdych 15tis sa ma menit som sa docital.
Výrobcovia automobilov a vstrekovacích systémov predpisujú rôzne intervaly výmeny palivového filtra. Vždy však s ohľadom na prepísanú kvalitu motorovej nafty. Problémom však je, že u nás sa norma prepisujúca kvalitu a charakteristiky motorovej nafty nezmenila už asi 20 rokov. O zmene nároku na čistotu a kvalitu paliva vznetových motorov za toto obdobie nemusíme ani hovoriť. Vstrekovacie tlaky vzrástli z 150bar na 2200 bar. To sa mozrejme kladie zvýšené požiadavky aj na palivový filter. Dnešné palivové filtre majú filtrovateľnosť (teda neprepustia časticu väčšiu ako) 0,002 až 0,005mm. V praxi sa však stretávame s filtrami od rôznych výrobcov (hlavne východnej produkcie),ktoré napriek tomu, že ich výrobca filtra predpisuje pre konktétny model vozidla a motora, nedosahujú ani zďaleka parametre predpísané výrobcom palivové systému. U týchto filtrov sa bežne zistila filtrovateľnosť 0,015 - 0,02mm. Teda tento fiter prepustí 3x väčšiu nečistotu ako originálny. Keď vezmeme do úvahy tento faktor spojený s kvalitou naftu u nás, nemôžeme sa ani čudovať, že poruchy paliového systému sa u nás vyskytujú 5x častejšie ako na porovnateľnej vzorke v Nemecku. Preto jednoznačne odporúčame používať filtre iba od výrobcov, ktorí dodávajú filtre do provýroby vozidiel, kde je zaručená kvalita filtra a tým aj životnosť celej vstrekovacej sústavy...
Druhým problémom palivových filtrov je ich kapacita, resp. interval výmeny. Je logické, že filter, ktorý zachytí viac nečstôt, sa aj skôr naplní. To však nehrá do karát výrobcom automobilov, ktorí predpisujú čoraz dlhšie servisné intervaly. Tieto nie sú nereálne, ale podmienkou dlhého intervalu výmeny palivového filtra je práve vysoká kvalita paliva. Tá je ako sme už spomínali v našich podmienkach problematická. Preto odporúčame po konzultácii so zástupcami výrobcov palivových systémov interval výmeny palivového filtra MAXIMÁLNE 15.000 km. Aj keď sa to na prvý pohľad zdá zbytočné, palivové systému týmto zaručíme maximálnu možnú životnosť.