... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
paleccc
Autor témy
Auto: BMW e39 520d
Kraj: Nitriansky

e39 520d r.v. 10/2000 - smrad z klímy a cinkanie od podvozka

Štvrtok, 19. Júla 2012, 00:45

Čaute klubáci:)

Momentálne sa mi nedarí zaspať tak som sa rozhodol podeliť sa s vami o nové skúsenosti, s ktorými som sa vrátil dnes od mechanika. Oba problémy už boli rozoberané v iných témach, ale riešenie sa mi zdalo byť vždy nejasné, tak by som sa rád podelil o pár faktov, ktoré možno pomôžu ľuďom s podobnými problémami.

K mechanikovi som šiel s dvoma problémami.
1. problém: Klíma mi po zapnutí dosť hučala a pokiaľ bola pustená dlho, alebo na "plné pecky", tak sa rosili resp. zostávali vlhké výduchy vzduchu v interiéri. Najnepríjemnejšie na tom celom bol poriadny smrad po vypnutí klímy. Ale iba po vypnutí, keď išla bolo všetko OK.

Riešenie: Našiel sa prehnitý kábel smerom od ventilátora, ktorý ho nespúšťal a teda neochladzoval klímu a vznikal v systéme obrovský tlak. Po premeraní 26 bar, a optimálny má byť (nooo neviem presne) okolo 10 - 15 bar. Takže sa pekne kábel dal do poriadku a ventilátor sa spúšťa a auto je ako vymenené. Nevedel som si s tým rady už dosť dlho a teraz je to obrovská zmena. Či je klíma zapnutá alebo nie, auto ide stále rovnako - nehučí, nevybruje a hlavne nesmrdí :)

2. problém: Nepríjemné cinkanie od podvozku. Prečítal som si o tom hrozne moc aj tu na fóre a aj na českom. Niektorý chalani písali, že sa snažia prísť na zdroj toho cinkania už rok a pod... a že u e39 je to dosť bežná vec. Niektorí písali, že je to ložisko uloženia kardanu, niektorí že je to nejaký pliešok za brzdovým obložením a pod.

Riešenie: Samozrejme, že každému môže na aute cinkať niečo iné, ale zdroj môjho nepríjemného "plechového cinkania" bol z rezonátoru výfuku. Cinkanie bolo počuť iba keď motor nebol v zábere tj. keď bola vytlačená spojka. Keď bol motor v zábere bolo ticho... Aj tak to ale na parkovisku a na križovatkách pôsobilo dosť trápne. Som rád, že som sa toho hneď zbavil:) Je to aj dosť lacná záležitosť takže pohoda. Vraj je to dosť častá záležitosť u starších BMW, čo sa mi potvrdilo hneď na mieste - u mechanika, keď to menil aj na nejakej sedmičke...

gf.no1
Auto: X5 E70
Kraj: Košický

Re: e39 520d r.v. 10/2000 - smrad z klímy a cinkanie od podv

Štvrtok, 19. Júla 2012, 07:53

Ahoj, nevelmi verim tomu ze vlhkosť a smrad z klimi ste vyriesesili spojazdnenim chladenia kondenzatora...
● BMW X5 E70 sd● Subaru Impreza WRX STI● AlfaRomeo Giulietta●KTM sxf 250● Suzuki LTR450 ex●Mini one ex●Mitsubishi Pajero ex●Toyota RAV4 ex●E61 535d ex ● E39 530d Touring ex● E36 316i Compact ex● Mazda 323 GTR ex

paleccc
Autor témy

Štvrtok, 19. Júla 2012, 16:31

je to presne ako vravim...klima mi ale smrdela iba po vypnuti. ked to islo tak to vobec nebolo citit... a zabudol som povedat, ze aj vykon auta bol slabsi pri spustenej klime a na nizkych otackach v nizkych rychlostiach to s autom niekedy aj trhalo...spravila sa tato jedna vec a vsetko sa dalo do poriadku. zmizli vybracie, hluk, strata vykonu nieje teraz ziadna alebo aspon pocitovo ziadna a dokonca zmizol aj smrad:)

martin c
Auto: 520 d Touring
Kraj: Žilinský

Štvrtok, 19. Júla 2012, 21:07

ako tak citam mam asi ten isty problem, kde je prosim ta presne ten kabel co si mal prehnity?
stratu vykonu pocitujem aj ja a smradu sa zbavim len na chvilu po kompletnej generalke klimy, t.j. nove filtre, vystriekanie fukarov plus ozon, ale ako hovorim nevydrzi to dlho...Chalanisko co mi minule leto doplnal klimu, tak mi povedal ze mi strasne tlakuje system, podobne ako pises ty a mam pocit ze to boli tiez podobne hodnoty...

paleccc
Autor témy

Štvrtok, 19. Júla 2012, 23:26

Ahoj...no ja som sa toho tiez nevedel zbavit. daval som si nove naplne do klimy a precistit cely system a stale to prd pomohlo. Ten kabel neviem presne kde je (ja sa moc nevyznam) ale co si pamatam, ze mechanik vravel, ze ten kabel ide od vrtule (chladica asi) ku nejakemu prepojeniu a odtial tusim k motoru. Ukazoval mi to prepojenie drzal som to aj vruke taka cierna krabicka cca polka cig. krabicky a z kazdej strany vedu 3 kable myslim...da sa na to objednat nejaka opravarenska sada lebo je to nejaky specialny kabel ci co...fakt sa moc v takychto veciach nevyznam...viem ale,ze kvoli tomu prehnitemu kablu mi nespinalo tu vrtulu chladica...keby si chcel tak sa na to mozem este opytat, ze ako sa to presne vola a kde to presne je...

martin c
Auto: 520 d Touring
Kraj: Žilinský

Piatok, 20. Júla 2012, 18:45

no to by bolo fajn ak ta mozem poprosit o blizsie informacie, pripadne skus to najst v etk, dal by som to pozriet.

Dakujem

csuka530d
Auto: 530d e39 touring2003

Piatok, 20. Júla 2012, 19:12

chlapci je to z predu vedla ladvinky ked otvorite kapotu nalavo,. rozpojiť prekontrolovať a zložiť

tam je konektor na ventilator kable 3 smerom do ventilatora a 3 smerom do motora . taktiež to riešim pretože mi nefunguje ten ventilator

paleccc
Autor témy

Piatok, 20. Júla 2012, 19:14

no jo...presne to je ono :)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 12 neregistrovaných