Štvrtok, 19. Júla 2012, 00:45
Čaute klubáci:)
Momentálne sa mi nedarí zaspať tak som sa rozhodol podeliť sa s vami o nové skúsenosti, s ktorými som sa vrátil dnes od mechanika. Oba problémy už boli rozoberané v iných témach, ale riešenie sa mi zdalo byť vždy nejasné, tak by som sa rád podelil o pár faktov, ktoré možno pomôžu ľuďom s podobnými problémami.
K mechanikovi som šiel s dvoma problémami.
1. problém: Klíma mi po zapnutí dosť hučala a pokiaľ bola pustená dlho, alebo na "plné pecky", tak sa rosili resp. zostávali vlhké výduchy vzduchu v interiéri. Najnepríjemnejšie na tom celom bol poriadny smrad po vypnutí klímy. Ale iba po vypnutí, keď išla bolo všetko OK.
Riešenie: Našiel sa prehnitý kábel smerom od ventilátora, ktorý ho nespúšťal a teda neochladzoval klímu a vznikal v systéme obrovský tlak. Po premeraní 26 bar, a optimálny má byť (nooo neviem presne) okolo 10 - 15 bar. Takže sa pekne kábel dal do poriadku a ventilátor sa spúšťa a auto je ako vymenené. Nevedel som si s tým rady už dosť dlho a teraz je to obrovská zmena. Či je klíma zapnutá alebo nie, auto ide stále rovnako - nehučí, nevybruje a hlavne nesmrdí :)
2. problém: Nepríjemné cinkanie od podvozku. Prečítal som si o tom hrozne moc aj tu na fóre a aj na českom. Niektorý chalani písali, že sa snažia prísť na zdroj toho cinkania už rok a pod... a že u e39 je to dosť bežná vec. Niektorí písali, že je to ložisko uloženia kardanu, niektorí že je to nejaký pliešok za brzdovým obložením a pod.
Riešenie: Samozrejme, že každému môže na aute cinkať niečo iné, ale zdroj môjho nepríjemného "plechového cinkania" bol z rezonátoru výfuku. Cinkanie bolo počuť iba keď motor nebol v zábere tj. keď bola vytlačená spojka. Keď bol motor v zábere bolo ticho... Aj tak to ale na parkovisku a na križovatkách pôsobilo dosť trápne. Som rád, že som sa toho hneď zbavil:) Je to aj dosť lacná záležitosť takže pohoda. Vraj je to dosť častá záležitosť u starších BMW, čo sa mi potvrdilo hneď na mieste - u mechanika, keď to menil aj na nejakej sedmičke...