mám 2 možnosti
a) zohnal som som druhú kasňu a všetko prehádžem do nej
b) všetko prehádžem do svojej e34
koždopádne dosť roboty oboje
A teraz k tej zástavbe, nejaký ten týždeň som všetko skúmal (ETK, meral som to, ležal pod autami vymýšlal, čo a ako spravím)
MotorVýsledok, M57D29 tam nevlezie, kvôli tej nápravnici, viď
bmw5-e28-e34/bmw-525tds-zamena-t49439.html, meral som teda nápravnicu a tá z e39 sa dá namontovať do e34, meral som hrnce tlmičov, e39 ich má o 5mm širšie, takže nie je problém ich nahodiť, rozloženie šróbov som nemeral ale mohlo by to sadnúť, dole je nápravnica z e39 uchytená o rám 6timi!!! šróbami, ale opäť rozmery rámu sedia, možno to bude chcieť navŕtať nové diery do rámu ale uchytiť sa bude dať...
Motor sa vpredu uloží na silenty na nápravnicu (sadol by aj na pôvodné) nebyť tej olejovej vane, a vzadu je uchytený len prevodovkou na jej konci pri hardyspojke, opäť je na silentoch položená na takej priečke, uchytenej na podvozku pod tunelom 4mi šróbami a zhruba to sedí s úchytmi prevodovky mojej e34.Meral som to od silentov motora ale len ZHRUBA.Takže to máme motor, možno bude treba upraviť tunel prevodovky, ale celkovo to nevyzerá tak ťažko.
ElektrikaDoba pokročila a RJ motora M57D29 sa nachádza len pod pravým peľovým filtrom, rovnako ako e34 len je to značne menšie (sú tam zvláštne šróby takže som sa k tomu nedostal ale idú zo skrinky len 2 zväzky káblov a pekne pod kryt motora, nie ako e34 kedy sa to tam hemži káblami kolo celého motora ako pavučina konektorov.
Samozrejme doba pokročila a aj prevodovke pridali pár káblov ale to by nemal byť problém niekam ich umiestniť.
ÚskaliaBude to chcieť nový kardan asi, neviem, či sadne z e39 na ten tisíchran pri stredovom ložisku na e34, určite vymeniť diff, no a neviem či sadnú polosi z e34 na diff z e39 pretože zadnú nápravu tak nikto neprehodí tá je úplne iná a aj inak riešená aj proste total iná, takže by to chcelo nechať pôvodnú nápravu vzadu a dať nové poloosi najlepšie z niečoho masívneho 540i, M5... samozrejme ak tam sadnú (to som nemeral ešte ospravedlňte) alebo dať poolosi z e39 a nejako zmeniť iba náboje aby to ostalo na pôvodnej náprave, ale malo aj vpredu aj vzadu rovnaké náboje. Toľko asi k pohonu, motoru, elektrike
STK polícia, na STK by som zhodil kryty z motora a povedal, že som menil motor, osobne jazdím tak, že si pustím hudbičku a idem 100vkou (ale vážne, tempomat na 100) aj po dialnici , takže si nemyslím, žeby ma polícia chytala ísť 230 na 20ročnom aute
Na emisnú, kedže už je s autom dosť pohraté by som nahodil starý katalyzátor (na e39) mám ešte neriadený (teda nejde z neho kábel) a emisná by bola v poho si myslím alebo tam nechať aj ten z e39 a čo iba by sa začudoval, že máte dobré emisie tak poviem, že som kúpil nový katalyzátor.
A auto by bolo pojazdné asi, ale aj tak by to chcelo prehádzať všetku elektriku lebo to bude potom stále pípať a upozorňovať na všecko možné od otvorených dverí až po neviem čo vypnuté rádio napr.
Prehodil by som aj kúrenie s klímou a také drobnosti ako osvetlenie nech pomaly rozsvecuje a zhasína pri zamykaní/odomikaní a proste spraviť z toho naj auto všetkých čias.
Inak predné brzdy, už sú na prednej náprave a zadné sú rovnaké !!! len prehodiť modul ABS na pôvodný piestik, prehodiť čidlá a proste droboť a malo by to byť.
A čo som sa tak kukal e39 vyzerá, že má jednoduchšie káblovanie auta ako e34.
Išiel by som do toho hneď, len čoskoro budem doma len na víkendy, nemám jamu, na tehlách by sa to dalo robiť tiež, kopec vecí, už som spravil ale neviem no.