... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
Jozef
Autor témy
Auto: BMW 318i 105kw
Kraj: Žilinský

Xenony mam par otazok

Utorok, 17. Apríla 2012, 19:56

takže mam par otázok ohľadom xenonov takže tu sú:
- prečo musia mať xenóny ostrekovače? (čital som že kvôli zime,že to rozmrazí)
- musia mať všetky xenóny automaticky zdvih podľa čidla?
- keď už majú auta origo xenóny v aute nemože mať zdvih cez to koliesko napr?
- kedy fungujú ostrekovače ?? dneska známi na scaute tvrdil že každý 5x striekne no akurát dneska mu to nešlo:) žeby až taka náhoda že odišiel motorček alebo čo

otázky sú len pre moje info snažil som sa hľadať toho ale toto som nenašiel

ice.blade
Kraj: Bratislavský

Re: Xenony mam par otazok

Utorok, 17. Apríla 2012, 20:30

Jozef napísal:
takže mam par otázok ohľadom xenonov takže tu sú:
- prečo musia mať xenóny ostrekovače? (čital som že kvôli zime,že to rozmrazí)
- musia mať všetky xenóny automaticky zdvih podľa čidla?
- keď už majú auta origo xenóny v aute nemože mať zdvih cez to koliesko napr?
- kedy fungujú ostrekovače ?? dneska známi na scaute tvrdil že každý 5x striekne no akurát dneska mu to nešlo:) žeby až taka náhoda že odišiel motorček alebo čo

otázky sú len pre moje info snažil som sa hľadať toho ale toto som nenašiel

- musia mat odstrek koli tomu nech je svetlomet cisty, pri znecisteni ma luc iny lom svetla ktory moze oslnovat preto je odstrek povinny
- ano vsetky xenony maju automaticku regulaciu podla zatazenia
- nie
- spravne, strekne na svetla cca kazdy 5ty krat ale je to ohranicene urcitym casovym obdobim... napr kazdy 5ty krat v 15 minutovom intervale... v ramci tych 15 minut mozes striekat aj 100x a neocisti ti to plexi

Jozef
Autor témy
Auto: BMW 318i 105kw

Utorok, 17. Apríla 2012, 20:40

ice.blade napísal:

- musia mat odstrek koli tomu nech je svetlomet cisty, pri znecisteni ma luc iny lom svetla ktory moze oslnovat preto je odstrek povinny
- ano vsetky xenony maju automaticku regulaciu podla zatazenia
- nie
- spravne, strekne na svetla cca kazdy 5ty krat ale je to ohranicene urcitym casovym obdobim... napr kazdy 5ty krat v 15 minutovom intervale... v ramci tych 15 minut mozes striekat aj 100x a neocisti ti to plexi

takže ako som čítal tak to nieje kôli tomu že xenony tak nehreju a v zime netopia sneh ? :)

Jannci
Auto: MB
Kraj: Trnavský

Utorok, 17. Apríla 2012, 20:43

Jozef napísal:

takže ako som čítal tak to nieje kôli tomu že xenony tak nehreju a v zime netopia sneh ? :)

auto si mas v zime ocistit od snehu. za jazdy sa ti sneh na svetlach neudrzi

LEXXX525
Kraj: Nitriansky

Utorok, 17. Apríla 2012, 21:30

Neviem ci je to pravda,opravte ma ak ne,ale zevraj auta vyrabane pred niektorym rokom vyroby neviem presne ktorym niesu povinne mat ostrekovace a automaticku regulaciu lebo vtedy to este zakon nevyzadoval a nie kazda automobilka to ku xenonom montovala.Neviem co je na tom pravdy len som to niekde pocul tak ma neukamenujte :-({|=

ice.blade

Utorok, 17. Apríla 2012, 21:41

ako som pisal, odstrek je na ocistenie svetlometu za kazdych okolnosti... okrem toho vybojka ma sama o sebe urcitu teplotu (nieje to leddioda)

auta ktore nemusa mat odstrek a automaticku regulaciu su auta do rv 1996 (odstrek bol len doporuceny a za priplatok)... na fore sa to rozoberalo par krat... tu sa pise o E46 tzn rv 1998 a novsie

Rottwa
Kraj: Zahraničie

Utorok, 17. Apríla 2012, 21:54

ice.blade napísal:
ako som pisal, odstrek je na ocistenie svetlometu za kazdych okolnosti... okrem toho vybojka ma sama o sebe urcitu teplotu (nieje to leddioda)

auta ktore nemusa mat odstrek a automaticku regulaciu su auta do rv 1996 (odstrek bol len doporuceny a za priplatok)... na fore sa to rozoberalo par krat... tu sa pise o E46 tzn rv 1998 a novsie

cim mas toto podlozene ?

ice.blade

Utorok, 17. Apríla 2012, 22:25

mam taky dojem ze je to pisane v zakone 725/2004 alebo ten isty zakon cez epi.sk kto to najde presnejsie nech sem postne inicialy zakonu a presnejsie specifikaciu

Le Gend
Auto: 250 ciernych ponikov
Kraj: Košický

Streda, 18. Apríla 2012, 07:41

Myslim, ze v nasich zakonoch sa toto explicitne nespomina. Xenony poprvykrat pouzilo BMW E38 (1991), najprv v Europe, neskor aj v americkych modeloch. Par rokov potom prisli s xenonmi aj americke luxusne znacky (vecsinou este vo velkych parabolach). Tieto prve modely mozu nemat ostrekovace (aj ked toto bola uz vtedy bezna sucast luxusnej vybavy) a automaticku vysku svetiel.
Svet vtedy zistil, ze xenony su ovela silnejsie a ze ked su spinave alebo zle nastavene, tak oslnuju ovela viac nez halogenky.

Existuje nejaka ekonomicka komisia pre Europu pri OSN, ktora zavadza vselijake trhove regulacie. Tato komisia v roku 1995 vo svojej 48. regulacii zadefinovala jednotny predpis pre vyrobcov vozidiel a suciastok, kde okrem mnohych inych veci urcila aj podmienky pre silne zdroje svetla (xenony, LEDy atd), ktorych svietivost presahuje 2000 lumenov. Tam sa pise o nutnosti cistiaceho zariadenia pre tieto zdroje svetla.
V zakone MDPaT sa tento predpis nemusi nachadzat (nanajvys v nejakom nariadeni vlady), lebo ten plati pre vyrobcov, na zaklade ktoreho sa ich vyrobky homologizuju. V USA tento ECE predpis vobec neplati, oni tam maju svoj "Federal vehicles standard", ktory tieto veci vecsinou dovoluje, ale neprikazuje.

Takze ak sa niekto dostane k starsiemu modelu, ktory z vyroby ma xenony a nema ostrekovace alebo autoleveling, policajti sa k tomu postavia asi tak, ako ked ma niekto folie na prednych sklach nalepene este v casoch, ked to bolo dovolene..

PetoK

Streda, 18. Apríla 2012, 09:09

Prve xenonove svetla na svete mala E32.

Le Gend
Auto: 250 ciernych ponikov
Kraj: Košický

Streda, 18. Apríla 2012, 09:20

Moze byt, v roku 1991 sa este nejake E32 robili.

eko.fresh
Auto: bmw
Kraj: Zahraničie

Streda, 18. Apríla 2012, 09:41

Le Gend napísal:
Moze byt, v roku 1991 sa este nejake E32 robili.

=D> a este nejake sa robili aj v 1992 1993 a 1994 :!:

jararak
Auto: skodofka 120l

Streda, 18. Apríla 2012, 13:22

inac haluz, ta e32 to mala napevno, ziarovka sa nedala menit, tak sa muselo dost bastlit aby sa to vymenilo :), predsa len 1000e nove svetlo je troska palka.
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

PetoK

Streda, 18. Apríla 2012, 14:40

Myslim ze to by si este bol rad,keby stalo len tolko... V tej dobe to mohlo stat nove tak 100-200 tis Kčs za jedno svetlo...

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 237 neregistrovaných