... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
tanner540i
Auto: E39 540iA
Kraj: Zahraničie

Re: TDS-ko na rastlinny olej

Sobota, 24. Marca 2012, 02:21

NA slovensku i v CR je povine pridavat do nafty urcity podil bio slozky (vetsinou repkovy olej). U nas je to myslim 6%. U tzv. bio-dieselu je to kolem 30%. Netyka se to pouze nafty, ale i benzinu, kam se pridava "alkohol" :smile: , taky kolem 6%.

Obecne lze rici, ze u aut, ktera jezdi kazdy den neni s vetsim podilem bio problem. Ten nastava po delsim stani (tj. 2 tydny+), kdy se v palivu vytvareji "shluky" (vypada to jak sopel :smile: ), ktere ucpavaji pal. filtr. Samozrejme se netvori jen v nadrzi ale i za filtrem, nebo treba v railu :roll: . Jako bonus jsou bio-paliva hydroskopická = koroze vseho kovoveho v palivovem vedeni. Take je agresivni ke gumovym castem (pouze u starsich aut, priblizne do rv. 2003, pak uz se stim pocitalo), ktere se rozpadaji.

Takze na to jezdite vseci :D , rozdil je poze v pomeru.
Jedna zajimavost: samotny rostlinny olej ma lepsi mazaci schopnosti, nez nafta, a cetanove cislo je jen o 5 bodu nizzsi. Problem je jeho hustota za studena. Pri predehrati jeste pred studenym startem neni problem pouzivat i v CR motorech.

Takze co se tyka neupravovanych aut, tak rotacky sezerou i 100% olej (v lete), u PD a CR motoru je na povazenou uz i bio-diesel. Samostatna kapitola jsou stare mercedesy s radovymi cerpadly, tam muzete hazet i maslo v akci :D
E39 540iA AC Schnitzer
E46 330d

luky2208
Kraj: Prešovský

Sobota, 24. Marca 2012, 16:11

:thumbup: Som rad že niesom jediný čo toto potvrdil.

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS
Kraj: Bratislavský

Sobota, 24. Marca 2012, 16:41

známy jazdil s lancia kappa TDS (ten istý systém ako u bmw tds, len to má 5valcov) dlhodobo na rôzne palivá ktoré nemali s naftou veľa spoločného, a dlhodobo to myslím pár rokov a cca 100tis. km nie len pár nádrží, a nič sa tomu motoru nestalo, resp. stali sa veci ako na hociktorom inom, ale nie s palivovým systémom, dával tam fritovací olej na pol s naftou, potom aj bez nafty, a hlavne jazdil na jednu tekutinu ktorej zložením si nebol ani sám istý, ale pre istotu tam dával 10% oleja aby to lepšie mazalo, bola to separačná látka na betónové formy, a mal to zadarmo tak prečo nie, proste som chcel povedať že tie vstreky, čerpadlo, atď. zožerú hocičo, podľa mňa nejaká bionafta s VIF nemôže ničomu uškodiť, iné je to u moderných motoroch kde sú vstrekovacie tlaky 5 alebo až 10krát vyššie
a ani tá superkvalitná nafta z čerpačiek nie je extra kvalitná, takže keď chcete svojim motorom spraviť dobre tak používajte aditíva
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

nek444
Auto: 530i

Sobota, 24. Marca 2012, 23:11

luky myslim ze sa rozumies do cerpadiel vieme ze dolezite je aby palivo dobre mazalo mech casti v cerpadle preto si aj ja myslim ze RO tomu len pomoze ked je masnejsi ako nafta ja mam 3l cr a tiez som skusal vobec sa nic nezmenilo verim tomu ze olej je lepsi a urcite ako ukrainska nafta ktoru ked som naposledy lial do auta som myslel ze tankujem benzin bola uplne riedka sucha odvtedy som na ua nebol
skoda len ze v shope nieje olej za 1euro :smile:
jednine co je problem u CR je ze sa namaha pdavacie cerpadlo a moze zhoriet aj bolo hlucnejsie ked som lial olej ale nic sa mu nestalo dobre by bolo ak by bol porieseny predhrev oleja a u td napr 324td kde nieje ani cepadlo myslim ze sa len predlzi zivotnost cerpadlaa vstrekov
Pocul som ale ze ak sa zmiesa nafta a olej tak v nadrzi po dlhsom case sa skristalizuje nieco a to moze upchat filter !
neviem co je natom pravdy nepouzival som olej dlhodobo ak niekto nieco vie dakujeme za reakciu

ViktorDDD
Auto: BMW E34 525 TDS
Kraj: Bratislavský

Nedeľa, 25. Marca 2012, 00:03

o tej ukrajinskej nafte píšeš bludy, keďže je to to isté ako slovnaft alebo mol, keďže slovnaft, mol a okko patria pod 1koncern a na západe ukrainy (pohraničná oblasť) sa lepšie oplatí zásobovať čerpačky mol naftou ako prevážať naftu cez celú ukrainu z rafinérií zo západu krajiny, akurát v UA nie je taká šialená spotrebná daň ako u nás, preto tam môže 1liter stáť 1€ a nie 1,5 ako u nás, takže keď tankuješ v UA na normálnych pumpách ako okko, luk a podobne, tak si môžeš byť istý že natankuješ kvalitné palivo, v UA majú tiež lexusy a x5ky a nechodia s nimi tankovať ku nám :wink:
R1100S
ex E34 525tds calypsorot
ex E39 540iA dunkelblau
ex F31 330d estorilblau
"A rare combination of sportiness and refinement, like two cars in one..."

nek444

Nedeľa, 25. Marca 2012, 11:11

mozno mas pravdu ale ja som sa az pozastavil ci nelejem benzin lebo to fakt bolo riedke a malo masne to nieje dolezite debata je o RO

luky2208

Nedeľa, 25. Marca 2012, 17:15

Mne v nadrži nestihne nafta skrištalizovať :mrgreen: ak by to bolo dlho v nadrži a vo velkom množstve a snad by bolo dlhodobo vonku zima a vlhko tak snad by sa to volajako zrazilo ale ja stale pri každom tankovaní pridavam adityvum . Ked som to išiel prvý krat naliať do nadrže tak som do kompotovej flaše nalial 50:50 naftu a olej na varenie,takto som to nechal v garaži viac ako mesiac bez pohybu a vôbec nič sa nestalo ani sa to neoddelilo ani nezrazilo ani nezamutilo proste nič bolo to priehladné a malo to farbu nafty.

speedy112
Auto: e39 525tds
Kraj: Banskobystrický

Pondelok, 2. Apríla 2012, 15:25

chlapci a co tak jazda na slnecnicovy olej? :D je to to iste ako na repkovom? :D bo je teraz akcia v kauflande... :D :D :D

Roman222
Auto: BMW 528i E39
Kraj: Trenčiansky

Pondelok, 2. Apríla 2012, 16:09

Ono je tu ešte jeden dovod preco nejazdia dieselove auta na rastlinny olej (novy alebo filtrovany pouzity) ked je zrovna v akcii v kauflande. Na stenách spalovacích komor vytváraju nejake uhlikove usadeniny, ktorych sa zbavíš iba výbrusom. Tento problem oleja sa da odstranit nejakou upravou (asi chemickou, uz neviem) ale taky olej by bol drahsi ako nafta.
Mať znameho s nejakou restikou alebo fastfoodom tak od neho berem olej, filtrujem a lejem do nejakej starej plechovice, ktorá len tak neklakne (už tu boli spomenute stare atmosfericke mercedesy)

luky2208

Pondelok, 2. Apríla 2012, 16:41

speedy112 napísal:
chlapci a co tak jazda na slnecnicovy olej? :D je to to iste ako na repkovom? :D bo je teraz akcia v kauflande... :D :D :D

slnečnicový asi nie :roll: neviem či obsahuje to isté čo repka :-k osobne som neskušal

antonvrabel
Auto: E30ix,E39,

Pondelok, 2. Apríla 2012, 17:13

daval som aj fritovaci slnečnicovy a nebol problem

Blondak
Auto: 725tds

Sobota, 6. Októbra 2012, 09:33

Chlapi trochu to tu ozivim.
Ako je na tom tds s trafakovim olejom? Mozem to tam kludne naliat v pomere 1:1?

nek444

Sobota, 6. Októbra 2012, 11:27

asi ma vela siry

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 9 neregistrovaných