... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

reklamne predmety bmwklub.sk

110100
Autor témy
Auto: BMW e46 320D
Kraj: Košický

Dorabanie xenonovych svetiel

Utorok, 27. Marca 2012, 11:46

Zdravím, chcel by som sa spýtať či má niekto nejaké skúsenosti s menením svetiel z klasických na xenónové...
Mám e46 poface-ku, preto sa rovno spýtam či by mi pasovali aj svetlá z preface-ky (kebyže kúpim svetlá z prefaceky).
Nejaké rady, návrhy, čo by mohol byť problém, proste každá rada dobrá rada :).

Vopred ďakujem...

Užívateľov profilový obrázok
fox1k
Auto: BMW
Kraj: Žilinský

Re: Dorabanie xenonovych svetiel

Utorok, 27. Marca 2012, 13:06

nie, nepasovali.

K1ic0
Auto: E46 320D

Utorok, 27. Marca 2012, 13:55

predface a poface je uplne iny tvar. takze ak mas poface, hladaj svetla z poface. ja som menil z halogenu na xenon origo, tak ak to chces mat komplet bez problemov, musis dorobit gyroskopy, ostrekovace a lcm modul s automatickym nastavenim vysky.. tak asi tolko.. ak sa do toho pustas, priprav si kopu peniazkov a este vacsiu kopu nervov..

nadro
Auto: BMW E46 320 touring

Utorok, 27. Marca 2012, 19:54

K1ic0 napísal:
predface a poface je uplne iny tvar. takze ak mas poface, hladaj svetla z poface. ja som menil z halogenu na xenon origo, tak ak to chces mat komplet bez problemov, musis dorobit gyroskopy, ostrekovace a lcm modul s automatickym nastavenim vysky.. tak asi tolko.. ak sa do toho pustas, priprav si kopu peniazkov a este vacsiu kopu nervov..

tak tak tak presne tak vela peniažkov.
Dano 0905/571254
pribehy-nasich-aut/krakow-a-nova-rozpera-t57331-600.html
v ponuke rozširovacie podložky na všetky typy BMW

Bruti
Auto: E70 X5 3.0 SD
Kraj: Banskobystrický

Sobota, 16. Februára 2013, 11:12

ja mam po facelifte, ale iba H7 ziarokove... ma to vsak automaticke nastavovanie vysky - po nastasrtovani sa upravi, ale mam aj koliesko na nastavovanie vysky v kabine..

keby ze tam dam xenony, a ostrekovac, tak by to bolo vcelku aj legalne.. ci? :D

quattro
Auto: E46 318i
Kraj: Trnavský

Sobota, 16. Februára 2013, 18:39

To rovno predaj to tvoje auto a kúp si auto s xenónmi. :lol:
Každý má toľko, koľko si zaslúži.

ice.blade
Kraj: Bratislavský

Sobota, 16. Februára 2013, 18:56

ak by niekto prerabal tak by som mal na predaj xenon lightmoduly, nadrzku na odstrek s motorcekmi, hadice na odstrek + zatazove cidla... mam aj nejake rozobrate xenon/bixenon svetla

lovec31
Auto: bmw 330d 150kw

Sobota, 16. Februára 2013, 20:37

Bruti napísal:
ja mam po facelifte, ale iba H7 ziarokove... ma to vsak automaticke nastavovanie vysky - po nastasrtovani sa upravi, ale mam aj koliesko na nastavovanie vysky v kabine..

keby ze tam dam xenony, a ostrekovac, tak by to bolo vcelku aj legalne.. ci? :D

to nemas automaticke nastavovanie svetiel....to sa ti iba kontroluju motorceky ci su funkcne....vlastne taky test motorcekov svetiel...

fano031

Sobota, 16. Februára 2013, 20:53

Nedávno som čítal test svetlometov na AUTO-MOTO A ŠPORT a prekvapilo ma že nový Beetle má 25W bi-xenóny bez ostrekovačov a bez giro nastavovania, ďalej som našiel Český test a tam bolo uvedené:
Dle vyhlášky jsou potřeba ostřikovače na bi-xenony až od25 W výše, takže Beetle ostřikovače mít nemusí, a to bez jakékoli výjimky.“ Tolik oficiální stanovisko Volkswagenu. Je třeba dodat, že by případná instalace ostřikovačů navíc jistě narušila jinak kompaktní plochy přední části karoserie.
MERCEDES 126 R5 300 SD automatic ex
BMW E34 R6 524 TD ex
BMW E46 R4 320 D ex
BMW E38 V8 730 iA
BMW E70 xDrive 30d

ice.blade

Sobota, 16. Februára 2013, 21:22

tak u nas vo vyhlaske nieje spomenuty ziadny vykon xenonov ale len ak je automobil vybaveny xenonovymi relfektormi, ak tam niekto nasiel takuto klauzulku o vykone skopirujte to sem ;)

fano031

Sobota, 16. Februára 2013, 22:04

Toto som našiel:
Zákon č. 725/2004 Z. z. v paragrafe 21 ods. 2 písm. b) zakazuje v premávke na pozemných
komunikáciách používať vozidlo, ktoré sa nezhoduje so schváleným typom, alebo na ktorom boli
vykonané neoprávnené zásahy do systému, komponentu alebo samostatnej technickej jednotky. Ak
sa zistí, že k takejto úprave vozidla prišlo, môže byť prevádzkovateľovi vozidla od obvodného úradu
pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie uložená pokuta 331,94 eur podľa § 107 odsek 3 zákona
a vozidlo v konečnom dôsledku podľa paragrafu 24 ods. 3 písm. b) a c) zákona vyradené z premávky
na pozemných komunikáciách natrvalo. Tieto ustanovenia sa vzťahujú aj na náhradu pôvodných
svetlometov s halogénovou žiarovkou za svetlomety s výbojkovým svetelným zdrojom (tzv. xenónové).
Pre svetelné zariadenia vozidiel sa v Slovenskej republike vyžaduje európske schválenie, a to buď
podľa predpisov EHK OSN, alebo podľa smerníc ES/EHS. Schválené zariadenia sú označené
príslušnou schvaľovacou značkou. V blízkosti schvaľovacej značky svetlometov sa nachádzajú ďalšie
symboly a označenia, z ktorých sa dá okrem iného zistiť, aký svetelný zdroj má byť v danom prípade
použitý (podrobnejšie v prílohe č. 1). Práve podľa označenia svetelného zdroja svetlometu pri
schvaľovacej značke možno odhaliť najjednoduchšie prípady nelegálneho nahradenia
pôvodnej žiarovky výbojkou v svetlometoch, ktoré boli schválené na použitie výlučne s
halogénovými žiarovkami.
Zo schvaľovacích predpisov upravujúcich podmienky montáže zariadení na osvetlenie a svetelnú
signalizáciu vozidiel vyplýva, že montáž svetlometov so svetelným zdrojom, ktorý má svetelný
tok vyšší ako 2000 lúmenov
(to sa týka najmä svetlometov s výbojkami), je možná výhradne
v kombinácii so schváleným zariadením na čistenie svetlometov a zariadením na automatické
nastavovanie sklonu stretávacích svetlometov (statickým alebo dynamickým, bližšie popísané
v prílohe č. 2). Dôvodom týchto požiadaviek je, že nečistoty na krycom skle alebo nesprávne
nastavený sklon svetlometu (napríklad už pri zaťažení batožinového priestoru v zadnej časti vozidla)
môžu spôsobiť oslnenie vodičov vozidiel idúcich v protismere, obzvlášť nepríjemné a nebezpečné
práve pri svetlometoch svietiacich s vyšším svetelným tokom. Nelegálne úpravy spočívajúce
v náhrade halogénových svetlometov výbojkovými možno často identifikovať podľa
pôvodného zariadenia na nastavenie sklonu stretávacích svetlometov manuálne ovládaného
z miesta vodiča a chýbajúceho zariadenia na čistenie svetlometov. V danom prípade môže byť
samotný vymenený svetlomet schválený na použitie s výbojkou (označený príslušným symbolom „D“
pri schvaľovacej značke), ostatné znaky na vozidle však jasne svedčia o neoprávnenom zásahu.
Legálnym spôsobom, ako vozidlo dodatočne vybaviť xenónovými svetlometmi, je odborná montáž
sady (systému) xenónových svetlometov obsahujúcej všetky požadované zariadenia, ktorá je na tento
účel a pre konkrétny typ vozidla schválená. Takáto sada je spravidla v porovnaní s nelegálnou
úpravou výrazne drahšia.
Keďže vybavenie vozidla xenónovými svetlometmi sa do osvedčenia o evidencii nevyznačuje,
odhalenie nelegálnej montáže je možné len na základe prehliadky príslušných častí vozidla. Postup
kontroly možno zhrnúť do nasledujúcich bodov:
1. Identifikácia svetlometu (schvaľovacia značka, symbol zdroja svetla pri schvaľovacej značke,
príslušnosť svetlometu ku kontrolovanému vozidlu) a posúdenie toho, či mu namontovaný zdroj
svetla skutočne zodpovedá.
2. Kontrola zariadenia na čistenie svetlometov (posúdenie montáže na vozidle, prípadne kontrola
funkčnosti).
3. Kontrola zariadenia na automatické nastavovanie sklonu svetlometov (identifikácia jednotlivých
súčastí zariadenia a ich montáže na vozidle, prípadne kontrola funkčnosti, ak ide o dynamické
zariadenie).
TESTEK, s.r.o., poverená technická služba technickej kontroly vozidiel
BMW E34 R6 524 TD ex
BMW E46 R4 320 D ex
BMW E38 V8 730 iA
BMW E70 xDrive 30d

fano031

Sobota, 16. Februára 2013, 22:58

BMW E34 R6 524 TD ex
BMW E46 R4 320 D ex
BMW E38 V8 730 iA
BMW E70 xDrive 30d

ice.blade

Sobota, 16. Februára 2013, 23:19

:thumbup: lumeny som nejako prehliadol, este zistit ako svietia 25W do 2000 lumenov v porovnani s klasickymi halogenmi a klasickymi 35W xenonmi ktore maju o 1500 lumenov viac :D ak si zoberiem ze parabola xenonov neodraza 100% svetla na vozovku tak pri tretinovom znizeni svietivosti to nebude nic moc :-"

fano031

Nedeľa, 17. Februára 2013, 00:27

Tu sú vybrané H4:
...........................svetelny tok.....osv na 75m....osv na 50m....miera oslnenia
osram night breaker....471lumen.........22 lux......... 46.06 lux.........0.37
osram cool blue.........399lumen.........19 lux..........42.01 lux.........0.40
philips blue vision......365lumen.........20 lux..........45.75 lux.........0.33
[osv na 75m - osvetlenie pravej krajnice na 75m, osv na 50m - celkove osvetlenie 50m]
BMW E34 R6 524 TD ex
BMW E46 R4 320 D ex
BMW E38 V8 730 iA
BMW E70 xDrive 30d

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných