... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
Dusanik
Autor témy

e39 530D ako ma spravne fungovat webasto?

Utorok, 17. Februára 2009, 19:19

prosim poradite mi ako ma spravne fungovat webasto? kedy sa zapne, pri akej zime, kedy vypne a ci ide aj ked zapnem tlacitko REST ? vdaka moc.

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Re: e39 530D ako ma spravne fungovat webasto?

Streda, 18. Februára 2009, 01:56

Ma fungovat spravne tak, ze ho zapnes bud napriamo, alebo dialkovym (ak je k tomu dialkove), alebo ho naprogramujse na urcity cas cez BC a ma topit. Dovnutra interieru fuka horuci vzduch a ohrieva motor (chladiacu kvapalinu). Pri akej zime sa zapne? - pri ziadnej... Vypina sa bud po urcitom case (cca pol hodiny), alebo pri dosiahnuti niektorej z medznych hodnot (prehriatie, zohriatie kvapaliny na cca 70st, nizke napatie, malo paliva apd). Funkcne by malo byt od 16st a vyssie (teda ked je vonku 45st, nemalo by sa dat spustit ani napriamo).
Funguje aj ako predohrev motora ak nastartujes, aby sa co najskor zahrial (ked je nizka teplota vonku, neviem kolko presne, ale asi okolo 6st a menej). To robi aj obycajny predohrev ktory by mal byt vybavou vsetkych dieselov po FL.
Tlacitko REST s nim nema nic spolocne, aspon myslim. To ze ti bezi webasto mozes pocut z laveho podbehu pod vodicom, lebo to huci a navyse aj pachne za spalenou naftou. REST je zbytkove teplo ktorym mozes kurit po vypnuti motora ak je nahriaty. Pomocna elektricka vodna pumpa cirkuluje chladiacu kvapalinu a ventilator bezi aby topil. Podla toho co si myslim, by si nemal mat sucastne funkciu REST a WEBASTO, nakolko u aut vybavenych webastom funkcia REST neni (aspon myslim).

Dusanik
Autor témy

Streda, 18. Februára 2009, 08:44

no webasto tam mam a malo odhnity konektor, tak to robili a povedali mi, ze to nevedia vyskusat, lebo neni zima na to a pritom bolo -1. preto som sa pytal na to. a mam tam aj rest, ale asi je to zle, lebo po par sekundach fuka uz studeny vzduch a myslel som ci sa nema zapnut to N.K. pri tejzo funkcii. ale podla toho co vravis je to N.K. ocividne nefunkcne. takze zas a znova servis :(

BMWpositiv

Streda, 18. Februára 2009, 10:00

...no podľa toho čo písal aj "airbone" si myslím, že v tvojom prípade sa jedná len o predohrev motora a nie o nezávislé kúrenie, to je rozdiel... :-"
...nedaj sa pomýliť tým štítkom s označením "Webasto" na ľavom blatníku pod kapotou... :wink:
...ja som si tiež myslel, že mám nezávislé kúrenie a nakoniec to bol len predohrev motora... :lol:

Dusanik
Autor témy

Streda, 18. Februára 2009, 10:47

BMWpositiv napísal:
...no podľa toho čo písal aj "airbone" si myslím, že v tvojom prípade sa jedná len o predohrev motora a nie o nezávislé kúrenie, to je rozdiel... :-"
...nedaj sa pomýliť tým štítkom s označením "Webasto" na ľavom blatníku pod kapotou... :wink:
...ja som si tiež myslel, že mám nezávislé kúrenie a nakoniec to bol len predohrev motora... :lol:

no to je mozne, ale diagnostyka to vypisala ako nezavisle kurenie, tak neviem. aha nasiel som papier z diagnostiky tak som to zoskenoval a natiahol sem, ak to pomoze nieco osvetlit.
Prílohy
IMAGE0016.PDF
(27.43 KiB) 485 stiahnutí

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Streda, 18. Februára 2009, 12:30

Vies co, najlepsie bude ked zdvihnes auto a sam sa presvedcis co tam mas, lebo je v tom nejaky chaos. Za prve snimac zasobniku latentneho tepla a webasto mi nejde dokopy.
To bude nejaka buda. A tie zavady vyzeraju divne - to akoby niekto bud demontoval webasto uplne von, alebo je aj potencionalna moznost, ze je to nakodovane ako keby tam malo byt webasto a ono tam neni. SKus teda zistit aky je stav a to tak, ze ten bufik fyzicky najdi najprv.

Dusanik
Autor témy

Streda, 18. Februára 2009, 12:40

to tam je. som ho videl na vlastne oci. ked mi dal ten vypis chyb tak som tomu neveril lebo auto som kupil akoze bez NK. je pod podblatnikom taka skatula ide tam kopec kablov. ale vlastne mne ani tak nejde o to ze ci tam je, ale ako funguje. lebo mi povedal, ze to az ked je neviem kolko minus zapne. ale rano bolo -6 a neslo takze este je tam nejaky zadrhel. idem vcil do servisu lebo po vymene zhavicov mi auto prestalo tahat tak to dam pozriet este.

dany

Streda, 18. Februára 2009, 20:49

Mne pomohlo keď nešiel predohrev, že cez dignostiku vymyzal závady a potom inicializoval zapnutie a odvtedy to fachčí ako treba.Bolo len zablokované, lebo som chodil s málom nafty v nádrži.

Dusanik
Autor témy

Streda, 18. Februára 2009, 21:02

airbone napísal:
Vies co, najlepsie bude ked zdvihnes auto a sam sa presvedcis co tam mas, lebo je v tom nejaky chaos. Za prve snimac zasobniku latentneho tepla a webasto mi nejde dokopy.
To bude nejaka buda. A tie zavady vyzeraju divne - to akoby niekto bud demontoval webasto uplne von, alebo je aj potencionalna moznost, ze je to nakodovane ako keby tam malo byt webasto a ono tam neni. SKus teda zistit aky je stav a to tak, ze ten bufik fyzicky najdi najprv.

zavada zhnite kable odstranena. preto to ukazovalo ze tam neni. ale aj tak ho zas nevedia najst na diagnostike :lol: tak neviem. pred tym ho nasli a vcil nie, som v pomykove. ale auto zostalo v servise tak hadam to spravia k mojej spokojnosti.

Dusanik
Autor témy

Streda, 18. Februára 2009, 21:03

dany napísal:
Mne pomohlo keď nešiel predohrev, že cez dignostiku vymyzal závady a potom inicializoval zapnutie a odvtedy to fachčí ako treba.Bolo len zablokované, lebo som chodil s málom nafty v nádrži.
uvidim zajtra to maju, spravit hadam to pojde. len dnes mam rozobrany motor tak to nevedia diagnostikovat.

starML
Kraj: Zahraničie

Streda, 18. Februára 2009, 21:37

Ohledně "latentního výměníku tepla" a závislého a nezávislého topení jsem psal už tady : viewtopic.php?f=4&t=14352 . Tam je vysvětlena téměř celá celá otázka vytápění vozu, tam jsme si to ojasnili s "airborne".

K Tvojí otázce Ti říkám, že :
- pokud nemám nastaveno žádné topení (panel topení nesvítí => vypnu vícenásobným stlačením "-") Webasto se nezapne, nebo se vypne, to používám, když Webasto topí, ale já už zajíždím do garáže *) a nechci aby dále topilo ==> následuje dochlazení a vyvětrání, cca 1 min
- pokud mám nastavenu teplotu jako obvykle (18-20) Webasto zapne vždy při vnější teplotě menší +5 st. Celsia a dohřívá motor, pokud neudělám * , nebo má možnost se dohřát od "LATENTU")
- Webasto zapne i při normálním provozu (jízdě), pokud teplota motoru klesá a nastavená teplota vnitřního prostoru je nastavena výše, než je k dispozici od motoru.

Pokud to potřebuješ více osvětlit, napiš mi do SS.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

matto_svk88
Auto: BMW e39 530D touring
Kraj: Bratislavský

Utorok, 31. Januára 2012, 09:35

Zdavim. Mam taku otazocku. Webasto sa zapina automaticky, ked dam kluc do auta? Mam tiez 530D e39 po FL. Diky moc.
BMW e46 320d 100kw
Ford Puma 1,7 zetec
EX- BMW e36 328i touring mpacket
EX - BMW e39 530d toruing

murco
Auto: BMW E39 530d touring

Utorok, 31. Januára 2012, 09:59

Keď pichneš kľúč, tak sa automaticky nezapína, musíš si ho pekne zapnúť sám na tom panely, stlačíš hodinky atď, to by si mal už vedieť.Keď je zapnuté je dosť zreteľne počuť. A zapína sa samozrejme aj naštartovaním.

tommy530d
Auto: BMW 530d Touring

Utorok, 31. Januára 2012, 18:01

podobný problém som mal aj ja... len s tým, že cez program INPA to išlo spustiť. ale, za normálnych okolností nie. nakoniec sa ukázalo, že tam boli odpalene 2 relatka. išiel som s tým Novosedlíkovy. tam som si dokúpil rozširovaciu sadu ktoru mi namontovali a teraz mám z toho nezávislé kúrenie, nie prikurovač. nešpekuluj nad tým a chod rovno s tým k autorizovanému predajcovi/servis. mňa to stálo 225 euro, mám to síce na časovač, ale, to mi stačí. a som spokojný..
Skoda 120, Skoda Favorit, Mitsubishi Carisma 1,8 GDI, BMW 316i Compact, BMW 530d Touring, Audi A4 Avant 2.0 TDI B8

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných