Sobota, 28. Januára 2012, 14:39
Ja sa tiež pridám.
Vravíš , že chceš jazdiť prevažne po meste, choď do benzínu.
Ale ak už chceš naftu, tak osobné skúsenosti mám s 530d , 142kW ,manuálom rozdiel medzi 135kW a 142kW, ti tu niekto vysvetlí, tá 142 ma niečo navyše, takže to nieje len RJ.
Spotreba po meste, ja jazdím po BA a naštastie ma ranné špičky míňajú a vtedy je to okolo tých 8,4l/100 podľa PP. S využívaním obchvatov sa to dá dať aj na 7,5-8,0 , ale keď zvykneš stáť v zápchach počitaj tých 9,1-9,5 myslím, že nad túto hodnotu som sa ešte nedostal. A to je spotreba pre Touring ktorý o dosť ťažsší ako sedan.
Inak , čo je výhoda 530d, je, že máš v základe nezávyslé vykurovanie, takže motor je zahriaty pomerne rýchlo, síce pomalšie ako priemerný benzín, ale oproti 1,9tdi je to za chvíľku.
Čo sa celkovo auta týka, tak drahá poistka, drahé náhradné diely. Teda tie nové, a kvalitné. Napríklad , keď sa to kupovalo, malo to tlmiče Monroe, ktoré sú zachvíľu na odpis, a Sachs, ktoré sú tam teraz, stoja okolo 1000€ . Vstreky ,dúfam že majú ešte času dosť, ale aj to bude tak 2000€. Ale to je investícia tak raz za 200 000-350 000km. Potom sa dosť často stáva, že odíde palivové čerpadlo, je ich tam viac, ale toto vyjde kvalitné okolo 230€ .
Ale, výkonovo je to auto fajn, tých 142kW , je taký optimál pre toto BMW, žiaden trhač asfaltu, skor taká rýchla loď na ďialnicu, kde je suverénny a žere aj pri 150km/h okolo 7-7,5. Pri nejakých 110-115km/h podľa GPS, bez zapnutej klímy v noci som mal na ceste dlhej 1000 km rekord 5,8 , ale naspäť s klímou, som šiel ako sa dalo od 120-170km/h podľa GPS a na konci svietila spotreba 7,2l/100 km, čo je okrem tej klímy tak liter rozdiel, ktorý možem osrať. A inak bola to cesta s plne naložením autom, až po strop , 4 osoby.
Na druhej strane, tatko ,ktorý jazdí len po meste krátke trasy, tak si radšej zobere Matiza, pretože zaparkuje všade, je mrštnejší a z dlhodobého hľadiska omnoho lacnejší na prípadné investície.