... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
Jaroslav
Autor témy
Auto: BMW 320D E46
Kraj: Žilinský

Olej v chladiacej E46 2003 320d

Piatok, 23. Decembra 2011, 00:49

Ahojte,

-Pokúšal som sa nájsť príspevky, kde by sa podobný problém riešil bohužiaľ neúspešne.

Takže k problému.
-Dnes 22.12.2011, keď som vymieňal chladiacu zmes som zistil, že ju mám znečistenú najpravdepodobnejšie motorovým olejom.
Pri vypúšťaní tiekla spočiatku iba mierne hnedo-modrá a po čase tmavšia miestami hlavne ku koncu úplne čierna. Po vypustení chladiacej bolo vo vedre vidieť vrstvu hustého čierneho mastného niečoho (asi oleja) na vrchu a celá zmes bola tiež čierna (zmútená). Zmes som dal do priehľadnej nádoby a po ani cca 3 hodinách sa olej neusadil na povrchu. (Stále je celá zmes zmútená na čierno).

Toto určite neznamená že všetko je v poriadku a preto sa chcem s vami poradiť, kde by mohla byť príčina problému a ako by som ho mohol vyriešiť.
Za vaše reakcie vopred ďakujem.

Čo sa týka Stavu oleja a vody do času kým som zaregistroval znečistenú chladiacu.
-Od výmeny oleja som najazdil 11000 km a dolial som 0,75l.
-V priebehu posledných 3 mesiacov som asi 2x dolial cca 0,1-0,2l chladiacej zmesi. (bola na minime)

Auto. BMW E46 320d 2003 naj.190 000km
Pozn. Momentálne som nalial novú zmes, systém odvzdušnil a po prejdení 35km je zmes stále modrá, bez známok znečistenia.
Žiadne problémy s kúrením, zahrievaním, teplotou a pod. ani teraz, ani v minulosti.

Inak, Štastné a Veselé :)

Jaro

Avenger
Auto: E46 320i 110kw

Re: Olej v chladiacej E46 2003 320d

Piatok, 23. Decembra 2011, 16:33

Tipoval by som praknuta hlava alebo tesnenie pod hlavou.....teda aspon tolko som vygooglil....
A nejazdi lebo to moze mat skarede nasledky ak mas malo oleja ...urcite sa objednaj do servisu....
---------------
Aerodynamics are for people who can’t build engines. – Old Enzo
-----------------
Doska na cibulu

duko
Kraj: Bratislavský

Sobota, 24. Decembra 2011, 16:15

Ak sa ti netvorí v oleji emulzia,hadice z chladiča nie sú tvrdé,motor sa nezohrieva, má normálny výkon,nestráca sa enormne olej ani voda,tak tak sa upokoj,ten kal je pravdepodobne z čiastočne rozleptaných gumených hadíc a čiernych plastov v chladiacom okruhu.

michaltt
Kraj: Košický

Nedeľa, 25. Decembra 2011, 23:02

duko napísal:
Ak sa ti netvorí v oleji emulzia,hadice z chladiča nie sú tvrdé,motor sa nezohrieva, má normálny výkon,nestráca sa enormne olej ani voda,tak tak sa upokoj,ten kal je pravdepodobne z čiastočne rozleptaných gumených hadíc a čiernych plastov v chladiacom okruhu.

:thumbup:
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

Jaroslav
Autor témy
Auto: BMW 320D E46

Pondelok, 26. Decembra 2011, 12:58

Ahojte,

Ďakujem za Vaše reakcie. Každopádne zvýšim pozornosť na stav oleja a vody. Prípadne zvážim návštevu servisu ak bude problém pretrvávať, alebo sa prejaví ešte inak.

V prípade že ešte niekto zareaguje na môj problém budem veľmi vďačný.

Pýtal som sa troch automechanikov:
Prvý mal podozrenie na tesnenie pod hlavou.
Druhý mal podozrenie na tesnenie pod hlavou alebo výmenník tepla medzi olejom a vodou. (Neviem či výmenník v aute mám, lebo som ho nenašiel. Jedine ak to je niekde kde to nie je viditeľné bez ďalšieho rozoberania.)
Tretí mi povedal že to môže byť zo starých hadíc, alebo že tam niekto omylom mohol niečo naliať, alebo to nalial zo špinavej nádoby, že za 8 rokov tam možno nebola vymenená chladiaca a pod. (Nie som prvý majiteľ) že ak mi nepení olej a nemení sa rapidne stav oleja a vody tak by tam nemal byť problém.
Po sviatkoch znova vymením chladiacu a uvidím čo tam bude plávať. ;)

Uvažoval som nad jednou teóriou a mám takú otázku, nemôže mať na to vplyv separátor oleja? (Predpokladám, že tam mám ešte pôvodný, ktorý sa samozrejme chystám vymeniť. Uvažoval som, či v separátore nie je upchatý filter, ktorý by spôsoboval tlak v odvetraní kľukovky a ten by pretláčal do chladiacej olej, resp znečistený vzduch. Je to možné?)

Ďakujem za vaše reakcie.

Jaro

Ferinoza
Auto: E90

Pondelok, 26. Decembra 2011, 18:31

noo kup si niekde sadu na detekciu prasknutej hlavy alebo tesnenia - je to taka sada nadobky a specialnej tekutiny, odoberes trochu hladiacej kvapaliny zmiesas stou latkou - ta reaguje na oxidy, carbon, co2 a podobne sracky a ak sa v tej vode nachadzaju tak sa to zafarbi a hned vies.. ;)

nieco taketo ale zozenies to aj lacnejsie http://www.uni-max.sk/suprava-na-defekt ... motorov/d/
_________________________________________________-
EX-
Hyundai accent 1.5i
Peugeot 307cc 2.0i (shit)
:) E46 320d
:) E39 540i (Oo-ooo)
:) E39 530d touring

duko
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 26. Decembra 2011, 21:57

Seperátor oleja nemá nič spoločné s chladiacim systémom a z dôvodu jeho upchatia sa nemôže dostať olej do vody alebo voda do oleja. Samozrejme,ak ho máš starý a nefunkčný tak ho vymeň z dôvodu ochrany turba.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní