JuroE46 napísal:Nie že by som nemal niečo lepšie na robote ako si tu vypisovať, ale vážne ma táto porucha šokovala, lebo po všetkých zradách lacných a jednoduchšie konštruovaných posúvadiel od mopeda štadión počnúc som mal fakt pevné presvedčenie, že pokiaľ to auto sám nerozmlátim a budem ho poctivo servisovať, nemá sa mu čo stať. Ale toto, že z ničoho nič sa mu odpáli motor, no nemám komentár. Ale ak to trafí niekoho iného, možno mu tento príspevok dá rady do tej neistoty čo ho stretne. Takže auto som dal naložiť na odťahovku a previezť do servisu. Prvé správy som dostal, že zhodili hlavu a vôbec to nevyzerá tragicky. V Boschi ma ale pripravili už na to, že daná súčiastka ak preletela spaľovacím priestorom, tak ďalej musela navštíviť aj turbo a to tu na okolí nerepasuje nikto. Ďalší zase človek čo opravuje Mercedesi ma presviedčal, že keby to chytilo turbo, že pri tých otáčkach čo turbo má niekde okolo 190 tis by som počul pískanie, alebo iný lomoz. V Boschi ma ešte upokojil, že sa mu nezdá, žeby sa tá klapka dostala do styku s piestom, lebo nebol zvýšený stav oleja. Takže piest, ani krúžky by sa meniť nemali. Napriek tomu že som s tým jazdil, tam som s tým autom prišiel, mi v mene toho motora zakázali ho čo len naštartovať.
Na každý pád presný rozsah škôd videli až po zdemontovaní hlavy motora. Uvidím ešte ako ďalej presne, lebo zatiaľ ma v Boschi,(pričom len zŕňam fakty a som im vďačný za to čo pre mňa urobili) pripravili na to, že hlavu bude treba zrepasovať celkovo a čo to bude stáť sa ukáže až po jej zdemontovaní, že budem musieť urobiť ešte repasy tých trysiek, prečo som tam pôvodne prišiel a hovorili mi ešte že vyzerá zohnutý piest. Možno ale mal na mysli ventil, lebo povedal vzápätí jeho cenu 100Eur čo sa mi na piest zdá málo. No nič uvidíme ďalší týždeň, ale opäť opakujem, dúfam toto dá raz kľud v neistote niekomu, čo si túto tému raz prečíta potom, čo celú avantúru budem mať už za sebou.
Dobre ti poradim - nestresuj. V kazdom pripade to co ti hovoria v servis BOSCH ber len ako polopravdu, oni sa sice chvalia co vsetko dokazu spravit a kolko maju certifikatov, ale prakticke skusenosti maju nulove a najradsej riesia len rychle veci ako vymena brzd a podobne. Su to obycajne servisy ktore maju certifikat od boschu lebo splnili niekolko primitivnych podmienok pre jeho ziskanie, ale prakticky niesu az taki zdatni ako sa tvaria. Mam skusenosti bohate s poskodenim motora a poradim ti ako postupovat:
tie hodnotky chodu motora co uvadzas su uplne na sracky vysoko mimo tolerancii, rozhadzane ako hovado a je zrejme ze kompresia na niektorom z valcov je i totalne v prdeli alebo nulova.
Ako hovoris, hlava je dolu. Treba skontrolovat stav piestov. Ak nic nenasvedcuje poskodeniu, treba celu hlavu dat na skusku pretlakovat, ale pravdepodobne bude problem v hlave a vo ventiloch, ta klapka alebo jej zvysku kludne mohla skoncit v hlave a aj ked ventily mozu vyzerat nepsokodene, nikdy nevies, co je vnutri...... Reci o ohnutych ojniciach sice strasia, ale su velmi malo pravdepodobne. Nasledne dat hlavu pretlakovat a zrepasovat - stoji to do 300eur. Ja som daval repasovat hlavu z 6valca a stalo to 330eur aj s dopravou (robili ju v polsku ale odviedli kus dobrej prace)
Mozno bude motor v prdeli ale nesplas sa. Ak nema na valci ryhy tak netreba stresovat. Ak je v riti piest, da sa vymenit bez problemov , a je to lacnejsie a aj lepsie riesenie ako menit cely motor, nakolko kupa takeho motora je horsie nez macka vo vreci a je efektivnejsie opravit povodny motor. Piest stoji okolo 200eur. Reciam BOSHU ze piest sa nema menit vobec never. Mne tiez BOSCH tlacil do hlavy kaleraby ze je to nemozne a ze treba menit vsetky piesty aj kruzky apd. ale je to blud. Od bmw sa piest da normalne objendat bez problemov a su v BMW aj presne technologicke postupy jeho vymeny apd, takze to co ti tvrdia ludia od BOSCH im never - vacsinou maluju len certov na stenu, nic viac. Nepristupuju k rieseniu problemov systematicky ako sa ma a najradsej by ti vymenili cele auto za nove... Je mozne, ze to schytalo aj turbo, ale to nie je tragedia, zrepasovane na vymenu zozenies za 500eur a mas svaty pokoj, to stare by aj tak raz islo do dochodku. Samozrejme pri spatnej montazi vyrvat odtial vsetky zvysne klapky, aby uz neprelietavali motorom......
Vela stastia.