... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, Kraken, johnyfly1

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
pelo
Auto: e39 520i saloon
Kraj: Bratislavský

Re: E36 Audio ?

Nedeľa, 14. Novembra 2010, 15:56

to 1morok:
ak si tym tlmiacim faktorom myslel Damping factor, tak neboj, viem co to je...

to alfonzito:
Pozrel som to este raz a OK, beriem. Ked som sem zacal pisat, predpokladal som triedu A, resp AB a repro o impedancii 8 Ohm s SPL tych 87dB. Teraz pozeram, ze tie zosiky, co si tu uvadzal pracuju v triede D, preto tie vykony...
S tou vykonovou rezervou mas samozrejme pravdu, nesmies ho prebudit a dostat sa do pasma saturacie vystupnych tranzistorov kde zacne orezavat a produkovat parne harmonicke, navyse s velkym skreslenim, ktore su velmi "prijemne" na posluch (predpokladam bipolar, u MosFet je to trochu ine). Len s tymi spickami, vezmi si, ake tie spicky asi su. Ked vezmeme v uvahu, ze uz pri prvotnom spracovani signalu pre zhotovenie zvukoveho zaznamu je robena dynamicka kompresia, velke spicky su v znacnej miere obmedzene. Dalsia kompresia nastava pri zazname, este lepsie pri prevode na *.mp3 (nepredpokladam, ze v aute pocuvate nieco ine). Vystupny MosFet zosilovaca tiez urobi svoje a ked sa navyse bavime o triede D, kde je vstupny signal prevedeny prakticky na PWM impulzy konstantnej amlitudy, tak prebudenie takehoto riesenia na vystupe je prakticky nerealne, to skor este na vstupnych obvodoch. Vsetkeho treba s mierou.

Trochu ma mrzi dnesny pristup k posluchu hudby, kde najvacsia pozornost je venovana frekvenciam pod 200Hz. Vacsina tychto super kvalitnych caraudio zastavieb je sice velmi obdarena v tomto pasme, ale uplne postrada stredy, pripadne je doplnena vrieskajucimi vyskami. Potom to vyzera tak, ze to sice riadne "bije," basy citit celym telom, ale nie su jasne identifikovatelne nastroje, vsetko sa zlieva do jednej masy hluku. A majitel len pridava na hlasitosti, nech je ten zvuk este "kvalitnejsi." Pre koho to vlastne pustame? Pre nas, co sedime v aute, alebo pre cele okolie, aby nas bolo pocut, ked v noci prichadzame domov a putali pozornost okoloiducich?
BMW -Bayerische Motoren Wergel

Alfa Romeo Spider 1.8TS '99
e39 525i sedan '03 -ex
e39 520i sedan '01 -ex pribeh
e36 316i Compact '97 -ex pribeh

1morok
Auto: 330ci smg
Kraj: Banskobystrický

Nedeľa, 14. Novembra 2010, 16:26

hej, damping faktor som mal na mysli.
zhruba tak polovici toho čo si tu hore napísal nerozumiem, to je ale ajtak jedno
trieda A v aute?
poviem ti len to že napr.phase aliante 10" pripojený na poctivých dls 300w s DF900 a dls 500W s DF cez 2000 je kurva rozdiel
takže ten výkon má opodstatnenie
inak pekné čítanie

alfonzito
Auto: E46 330iA tour
Kraj: Trenčiansky

Nedeľa, 14. Novembra 2010, 17:33

pelo ok vidim ze teoreticku cast mas zvladnutu a vies o com je rec to je len dobre a poviem ti pri kvalitnych nahravkach su dost velke dynamicke rozsahy az by si sa cudoval.
A mp3 fakt len vynimocne vacsinu su to origo cd alebo cd stiahnute v bezstratovom formate flac a nasledne vypalene ako audio cd
cize asi tolko k tej kompresii.
Asi by sa moc neoplatilo riesit radio ktore stalo 1000€ nove a casove korekcie ak by sa mali pocuvat mp3 to musis uznat.
A dalsia vec teraz uz mam aj na sub analog zosik pracujuci v AB triede.Digital uz by som do auta nedaval

1morok

Nedeľa, 14. Novembra 2010, 21:08

aj ja mám, analogový dls a6
alfonzito, hej, myslel som menda, pacienta. najpr postavil 3w.aktiv s tromi zosikmi a potom dva vyhodil, aj sub a teraz by mal mať 2w.pasiv

pelo
Auto: e39 520i saloon

Nedeľa, 14. Novembra 2010, 21:56

Dynamicky rozsah tam je, skor som mal na mysli ostre spicky, ktore su spracovane uz na vstupe retazca. A pri samotnom nahravani je dynamicka kompresia vyuzivana, uz aj samotne gitarove efekty ju vo velkom vyuzivaju. Inak sa spytam, aku hudbu pocuvate? Nic nie je univerzalne, to iste plati aj o aparaturach. Moj repertoar, len tak pre nacrtnutie, Nightwish, Metallica, Rammstein, Queen, Linkin Park... Skor som zamerany na stredy a vysky, basy pod 120 Hz su doprovod a pokial pri vysokej hlasitosti basak nestiha sledovat dvojslapku a slapovanie na base, tak to posobi dost rusivo. Problematika navrhu reprosustav a bedni je dost rozsiahla, najma ked sa jedna o taky priestor akym je interier auta, kde scena ma od idealu velmi daleko, co vyzera dobre na papieri uz nemusi tak dobre zniet, resp. nie v danom priestore, takze nastupuje metoda pokus, omyl, ktorej vysledok je dost subjektivny, zalezi, kto to ladi a co mu viac vyhovuje, lebo dobry vysledok merania tiez nemusi kazdemu sadnut. Navyse s miestom je to tiez kompromis.

Alfonzito, nemas nahodou osobnu skusenost s elektronkovym zosilovacom v aute? Par rieseni som videl, len som bohuzial nemal moznost si to aj vypocut. Premyslam nad riesenim hybridu, predzosilovac s elektronkami a koncovy stupen s tranzistormi, len by ma zaujimalo, ako je riesene generovanie anodoveho napatia a ci vyuzivaju nejake specialne elektronky s nizsim anodovym napatim...
BMW -Bayerische Motoren Wergel

Alfa Romeo Spider 1.8TS '99
e39 525i sedan '03 -ex
e39 520i sedan '01 -ex pribeh
e36 316i Compact '97 -ex pribeh

1morok

Pondelok, 15. Novembra 2010, 13:14

pelo napísal:
l pri vysokej hlasitosti basak nestiha sledovat dvojslapku a slapovanie na base, tak to posobi dost rusivo.

ale určite budeš súhlasiť, že existujú kúsky, kt. to dokážu, alebo sa k tomu dokážu veľmi priblížiť
hovorí sa tomu rýchly a presný bas bez doznievania, potrebuješ na to kvalitný menič a zosik s veľkou kontrolou
počúvam všetko možné, na dobrej aparatúre sa dá počúvať aj dychovka a vôbec to neobťažuje
návrhu sa nevenujem, používam overené kombinácie, takisto objemy a čísla s grafmi veľmi neriešim, tie nieje počuť
s tými elektronkami ti nepomôžem,ale mňa si sa ajtak nepýtal.viem len o jednej talianskej manufaktúre, kt. vyrába el.predzosilovače a aj koncové stupne ale to by asi nik z nás nezaplatil.
a ja by som to určite ani neodcenil
inak, DLS TA2 je celkom zaplatitelný elektronkáč, v čechách v nejakom foore som ho videl za dobré peniaze na predaj

alfonzito

Pondelok, 15. Novembra 2010, 19:01

hmm neviem naco tlacit niekde nasilu elektronky i ked niekomu sa to moze lubit.Ked chces fakt top riesenie tak radio co ma opticky vystup z neho signal poslat po optike do procesoru ktory rozdeli aktivne frekvencne pasma podla toho kolko pasiem potrebujes a z neho rovno do zosikov.to je rozumne riesenie.Kazdopadne v aute je zaklad radio alebo procesor co ma casove korekcie bez toho sa proste v aute neda nic spravit kedze nesedis v strede.
A co sa tyka hudby co pocuvam tak vpodstate veci ako je ozzy osbourne, santana, korn, metallica atd dalej si pocuvnem aj hip hopove veci a DnB
A poviem ti tak ked bolo JL v uzavrenke tak aj na to ze je to 13" to bolo celkom rychle a malo to celkom slusne naslapnuty kopak a zase pri hip hope to vedelo ist pekne nizko a objemne ale zabera to vela miesta na zadnych sedackach a hovorim je mi to zbytocne nepotrebujem to.
A inak preco by museli byt pouzite elektronky s nizsim anodovym napatim?sak menic v tom zosiku je od toho aby dodal napajacie napatie na ake je zosik konstruovany...ci ty chces stavat zosik doma?bez menica to nema cenu lebo sa cez nejakych 15w na kanal nedostanes.
Dalsia vec ze urcite by ma nebavilo vzdy po zapnuti cakat kym sa elektronky zohreju aby to zacalo normalne hrat.
Ked chces lacnu a slusnu hudbu ries dvojpasmo pasivne na to nejaky dvojkanal a k tomu sub na monoblok a ako som uz hore spomenul radio alebo procak co vie casove korekcie

1morok

Pondelok, 15. Novembra 2010, 19:32

alfonzito napísal:
Ked chces lacnu a slusnu hudbu ries dvojpasmo pasivne na to nejaky dvojkanal a k tomu sub na monoblok a ako som uz hore spomenul radio alebo procak co vie casove korekcie

presne, lacnejšie sa to naozaj ani nedá
keď už máš inteligentné rádio alebo procák, potom je ale jednoduchšie vypustiť pas. výhybky a prejsť so 4-kanálom na aktiv

Kroki929
Auto: E39 530d
Kraj: Nitriansky

Pondelok, 15. Novembra 2010, 20:49

pelo napísal:

Tak v tomto sa zhodneme. Klasicka reakcia malych deti, ked chces kvalitne audio, daj do kufra subak, cim vyssia wattaz, tym je zvuk kvalitnejsi, k tomu hrube kable, poistky, velky zosik, 2 akumulatory v kufri, kapacitor, najlepsie s modrym displayom, este som zabudol na obrazovku v kufri a playstation, aby ked je v zime vonka minus 20, tak otvoris kufor a budete s podobne "zmyslajucim" kamaratom pozerat film alebo hrat NeedForSpeed. A nezabudni dat na kufor chromovu nalepku 2000W a ist na tu trapnu sutaz zvanu "dB drag liga"... Uz niekto z Vas videl repro s realnym vykonom 600W? Myslim sinus a nie tie trapne hodnoty, ktore reprak znesie par nanosekund pred spalenim cievky.
"Cim viac wattov, tym kvalitnejsi zvuk" je klasicka fraza debilnych deti, ktore v zivote nepoculi naozajstnu hifi sustavu, povedzme B&W, Canton, Denon, Dyn audio. To su komponenty radovo 3000 EUR, ale tam je kvalita zvuku, nie ten "cisty bass" z velkej drevenej bedne v kufri potiahnutej kobercom a poskakujuce zadne plato...

Mal som VW Golf IV s original radiom VW Beta, origo repraky (2 stredobasy v prednych dverach a 2 vyskace v trojuholnikoch spatakov) a hralo to stokrat lepsie nez niektore "HiFi zastavby" debilnych malych deti. Dojdu s favoritom na krizovatku (prichadzat ich pocujes uz 500 metrov vopred) so stiahnutymi oknami, pustaju super cool Hip-Hop a tvaria sa ako pani sveta. Prudko zabrzdi na cervenu, na zemi zanechava 3-metrovu stopu zjazdenych Matadorov, kde-tam i kusky vytrhaneho kordu. Veniec volantu drzi pekne v pozicii 12-hodin, cierne slnecne okuliare z Tesca si posunie nizsie na nose, s hrdym vyrazom sa obzre vlavo vpravo, s akymi trapnymi hrcami to tu stoja okolo neho, presne podla "tuzerskej prirucky," ktoru cital u kamarata. Pozera na semafor s nervoznym pridavanim plynu, pripadne sa pohupuje na spojke. 4-valcovy "motor" ide na 3 valce, tych 34 klokanov co to ma po "upravach" (molitanova siska co kupil na kolotococh +10 klokanov, nerezovy vyfuk Remus, samozrejme "ladeny" + 20 klokanov, a 3 zalozni somari v aute, keby nahodou trebalo tlacit. Ano, spravne pocitate, este je tu 1 klokan, co ma ten "motor" od vyroby). Naskoci oranzova, favorit vyraza s velkym rachotom odpadavajucich hrdzavych casti "auta," za sebou zanechava modru dymovu clonu spaleneho oleja, klokany uz buchaju hlavami o kapotu, nasleduje zavrzganie zosliapnutej spojky, pistanie spojkoveho loziska a par trapnych pokusov o rychle zaradenie 2-ky so skripanim zubov prevodovky ktorej sa o synchronoch kedysi davno prisnil sen. Nasleduje dalsia krizovatka a situacia sa opakuje. Vsetko samozrejme doprevadzane "cistym bassom" zo subwooferu z Hypernovy a obcas k tomu zachrcia aj stredobasy, z ktorych sa linie zname "bengoro" od Rytmusa, ktoreho vychovala podla jeho vlastnych slov (m)ulica... :wink:

Auto je dost nevdacne co sa tyka vytvorenia dobrej zvukovej sceny, nepravidelny tvar priestoru, vela prekazok, odrazov, takze je skor na mieste setrit vykonom, lebo sa z toho stane len splet zvukov prichadzajucich k usiam vdaka odrazom s roznym fazovym posunom. Taktiez nie je mozne vytvorit idealnu scenu pre vsetkych pasazierov vo vozidle, cele je to jeden velky kompromis. K tomu este vytlmenie, aby vsetko nerezonovalo...

Repra v e36 su rozmiestnene dost nestastne, najma tie vyskace. Tie by mali byt idealne v urovni usi, lebo pri vysokych frekvenciach najviac vnimas smer, z ktoreho prichadzaju. Pri nizkych frekvenciach smer tak nevnimas, preto aj doma moze subwoofer stat v rohu bez toho, aby to scenu narusalo. Asi take najlepsie dostupne miesto pre vysky je prave v tom trojuholniku pri spatnych zrkadlach, mozes na nom vylaminovat domcek vysky, to nieje az take zlozite. Basak by mohol byt aj pri nohach, ale potrebuje ozvucnicu, na ktoru tam asi nie je miesto... Pokial nechces robit rozsiahle upravy, tak vela moznosti nemas a urcite nie za malo penazi, vela muziky...

Krasne napisane :D Vsetcia majitelia tychto pojazdnych "hifi" vezi maju ale jedno spolocne, kazdy vecer nabijaju bateriu a dotahuju sroby na drziaku SPZ :D
No k teme, tiez som skrabal hlavu nad podobnou otazkou ako ty, no bohuzial E36 ma umiestnenie repro dost nestastne vyriesene, takze za malo penazi vela vody nenamutis, v mojom pripade som to riesil iba vymenou tych 13cm repro pri nohach za nejake ine, uz si nepamatam ake to boli a dozadu do plata isli take redukcie ktore sa daju kupit napr z autoomega.sk na 6x9 ovalne repro, tam som dal nejake Ground Zero repro, na normalne kazdodenne pocuvanie to bolo urcite lepsie ako tie Nokia repro co tam davaju povodne, mne hlavne islo o to aby sa to obislo bez vrtania, rezania a ineho zasahovania do auta. Tak isto treba myslet nato, ze treba aj kvalitne radio.

alfonzito

Utorok, 16. Novembra 2010, 14:43

Kroki929 uz len tym ze si riesil ovaly dozadu si sa prezradil ze o kvalitnej hudbe ci uz v aute alebo doma nevies vobec nic...

Kroki929
Auto: E39 530d
Kraj: Nitriansky

Utorok, 16. Novembra 2010, 16:15

A spomenul som niekde ze som expert? Lebo pokial viem, tak nie, oprav ma ak sa mylim. Povedal som iba co som spravil ja a aky to asi malo efekt, mal som to auto asi rok, naco budem investovavat stovky eur do hudby. Keby som planoval z neho spravit pojazdnu diskoteku, tak to dam asi niekomu kto sa do toho vyzna viac ako ja.

m4x
Autor témy
Auto: E60 545i

Piatok, 19. Novembra 2010, 11:40

ked uz je tu tak rozobrata debata

na co pozerat pri vybere reproduktorov do auta ? na toto by som este velmi rad pocul odpoved, dakujem
!!! Obrázok ???

maiki
Auto: 02" E46 320d

Piatok, 19. Novembra 2010, 12:57

nechcelo sa mi to vsetko citat, tak len spomeniem co som ja mal v aute, E36 sedan (za zadnymi sedadlami plech NAPEVNO ! ziadny skivak nic - basy sa sirili len cez otvory po reprakoch v plate) ,

najprv Pioneer bez vystupu na subw + seriove predne aj zadne repro
potom radio Clarion s vystupom na subw (300W - uplne staci) zadne repro odpojene, a predne "dvojdielne" alebo ako sa to povie, ked je zvlast vyska. vysky umiestnene v stlpikoch smerom do stredu palubovky. stredy klasicky pri nohach. hralo to brutalne dobre, a hlavne kvalitne, ziadndny sum nic... repro a radio clarion, subw Aviator (z autodesignu za 5000sk aj s 2kanal zosikom) cize tie predne repraky boli napojene na jeden kanal, a subw na druhy.

to co mam teraz si pocul v stredu, vzadu su ovaly s vyskami.. znacku neviem, ked budes chciet zistim, pripadne poslem foto ako som to mal v 316 ke vyriesene, celu montaz vratane tahania kablov mam nafotenu ;-)
Your car. Your story. So don't let someone else write the book.
E46 320d 02"
ex E36 323i 96"
Obrázok

jararak
Auto: skodofka 120l

Piatok, 19. Novembra 2010, 16:38

alfonzito, mysilm ze ovaly ako nahrada subu (sinus live 24il) je vcelku prijatelne riesenie ked cloveku staci zostava, dajme tomu za 600e aj s radiom (popripade menej). Pokial auto brutalne nevytlmic, myslim ze to nema aj tak velky vpliv nato co za repro tam napchas. Mimochodom ludia sa tu pytali normalnu hudbu, proste nieco lepsie, vy tu rozoberate elektronkove zosiky do auta, neste tak troska uchylaci? :D
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

alfonzito

Sobota, 20. Novembra 2010, 17:46

jararak ovaly nikdy nenahradia sub.a da sa kupit malinky lacny nenapadny sub v uzavrenke ktory bude vzdy lepsie riesenie ako ovaly.Uplne najlacnejsie riesenie upgradu hudby v aute je vyhodit zadne repra,vymenit radio za ake to uz je kazdeho osbna vec ale aby malo RCA vystupy k tomu stvorkanal a na predne dva kanaly zavesit kompa a zadne zmostikovat na maly sub.Riesit dvojkanal takym stylom ze na jeden kanal zapojim kompa a na druhy kanal sub je uplne ale uplne najhorsie

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný