Táto debata asi nemá konca a podľa mňa sa nikdy nedopracujeme k záveru čo je lepšie - či 4WD alebo RWD? Moja odpoveď: ako pre koho a ako kde. Ja som skôr bežný jazdec na stredne dlhé trate a už dávno som pochopil, že moje auto nie je na divokú športovú jazdu.
Mal som E39 530dA 2003 142kW - veľká spokojnosť, aj keď v zime to vždy až taká sranda nebola, autíčko chcelo veľmi driftovať aj vtedy, keď som ja nechcel a rozbehnúť sa tým niekde do kopca (a to aj do menšieho) bol občas veľký problém. Subjektívne mám pocit, že ani v lete na suchej ceste to nedržalo tak ako x-drive. Jazdené prevažne na dialnici a mimo mesto, bežná trochu svižnejšia jazda (dialnica 135-145), žiadne bláznenie - spotreba dlhodobo 8 l/100. Jazdila výborne, na ceste sedela veľmi dobre, bolo to super auto, ale ten rozdiel čo to je, že auto SEDÍ na ceste som pochopil až som sadol do x-drive.
Teraz mám E60 530xdA 2007 173kW - mám ho pol roka a stále sa ho neviem nabažiť, subjektívne mám pocit, že výkonom a zrýchlením je o 2 triedy inde ako E39 (a to si nemyslím, že je dané len 30kW+ výkonu a jedným kvaltom naviac), sedí neskutočne a pri prejazde zákrut si trúfam podstatne viac a aj z toho mám lepší pocit ako v E39. Nesúhlaím, že by v x-drive zanikal pocit športovej jazdy (nehovorím tu o závodoch na ceste ani na okruhu) a driftovanie mi nechýba. Jazdím tie isté trasy ako na E39, len o málo rýchlejšie (dialnica 145-155) a spotrebu mám zatiaľ takmer navlas rovnakú ako RWD. Ak idem dialnicu BA-TT, max. +15 nad limit (po BA-obchvate do 110 a "superdialnici" do 125) podľa BC mám spotrebu okolo 7, ked potom zrýchlim na 150 spotreba stúpne cca na 7,5-7,7; následných 30 km po meste mi priemer "dorovná" na 8,0-8,2. BTW skutočný jazdecký orgazmus som si s x-drivom užil na špeciálnej ľadovej dráhe v Rakúsku, tam sa zadokolky väčšinou len točili dokola okolovlastnej osi... :)
Môj záver (ktorý nikomu nevnucujem): x-drive je na normálne jazdenie v lete aj v zime lepší a ak to pôjde, znovu do neho pôjdem. Ak mi bude chýbať "športové vyžitie", tak sa poobzerám po nejakom peknom coupe E46 330i alebo M3 na víkendové jazdenie po vlásenkách.....