Utorok, 15. Decembra 2009, 18:45
Čaute chlapi, pred dvomi týždňami som si bol v Nemecku po svoje BMW 740i typ E38 r.v 98. Auto je v super stave, už som ho aj prihlásil, originalita OK, žiadna skladačka, originálny stav. A teraz môj problém. Cestou z Nemecka som samozrejme po diaľniciach používal aj tempomat a fungoval super. Po asi 500 kilometroch sa sám vypol a nedal sa už zapnúť, kým som neodstavil motor a znova nenaštartoval. Potom sa dal opäť zapnúť, ale po chvíli sa zase vypol a takto to funguje aj teraz. Zdalo sa mi, že sa to vypne vždy, keď sa chce prevodovka preradiť. Ale inak prevodovka radila tak ako má. Doma sa mi pár krát stalo, že ma prevodovka kopla a tak som sa rozhodol, že sa idem pozrieť, ako je na tom olej v prevodovke a vymeniť ho samozrejme aj s filtrom. Vypustil som olej a bol teda podľa mňa pomerne špinavý a tak som urobil jeden preplach a potom som opäť olej vypustil a vymenil som aj filter. Naplnil som nový olej. Použil som Valvoline max life,ktorý má aj špecifikáciu BMW LT 71141 a používa sa do automatických prevodoviek hlavne v Amerike. U nás je predajca a tak ho nie je problém zohnať na rozdiel od origo oleja Esso. Po výmene prevodovka radila hladko a nekopala. Bol som nad mieru spokojný. Včera sa mi ale stalo, že na križovatke, keď som musel rýchlejšie vypáliť z križovatky mi autom trhlo a automatcká prevodovka sa dala do núdzového režimu. Keď som zastal a odstavil motor a opäť naštartoval bolo všetko OK a prevodovka išla ako má, aj keď som dal kick down. A tak som si myslel, že možno to nič neznamená. Ale dnes sa toto isté stalo manželke. Raz pri rýchlej akcelerácii z križovatky a raz pri pomalom dobrzďovaní do križovatky. Preto som teraz skontroloval olej v prevodovke a je OK. Tak čo poviete? Čo by to mohlo byť?
Keď štyri kolesá, tak BMW 740 E38.