Utorok, 29. Septembra 2009, 15:30
Príjemný deň všetkým!
Chcel som sa opýtať na chladiacu zmes a problém s chladením. mám 8-valec, 540i, e39, r.v. 1997. Jedného dňa počítač vypísal Kühlwasserst. prüfen, tak som, hneď za studena, otvoril veko chladiča a plavák bol trochu dole. Dolial som vodu, čo som asi nemal, ale predchádzajúci majiteľ ma upozornil, aby som sledoval hladinu vody...a vraj plavák má presahovať okraj o 1-2 cm...
O 10km mi vytieklo dosť vody. Dolial som znova (asi ďalšia chyba), ale začala stúpať teplota. Tak som zastavil, predtým, ako sa ručička dotkla červeného poľa, dvihol kapotu, dal preč plastový kryt a čakal... Potom som odvzdušnil. Neskôr som ešte raz poriadne odvzdušnil. Odvtedy vypisuje často to isté (Kühlwasserst. prüfen), ale už som zistil, že plavák je síce dole, ale keď doňho ťuknem, vyjde pomaly nahor a ostane presne zarovno okraja. Keďže sa motor vonkoncom neprehrieva, začínam si myslieť, že hlási len zmenu obsahu chladiacej zmesi, že je asi riedka, aj keď to mi pripadá ako blbosť.
Odvtedy som ešte párkrát dolial vodu. A vždy za nejaký čas vyvrela. Stále na tom jazdím a teplota v poriadku.
volal som do Automotívu v BA a vraj má byť plavák 5-6 cm nad okrajom. Že vraj to bude vrchnák (kryt) chladiča. Hovorím, že bol menený pred rokom a pol s vodnou pumpou, chladičom atď...
Čo si o tom myslíte? Auto jazdí navonok v poriadku. rovnako ako na začiatku. Urobil som takto 1500 km. Chystám sa do Zitta Bruckneudorf, nech mi to pozrú, v akcii na 39€ aj premerajú tesnosť motora a chladiacu zmes asi bude treba premerať a vymeniť, alebo doplniť.
Ďakujem za rady!