... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

reklamne predmety bmwklub.sk

2good4you
Autor témy
Kraj: Bratislavský

BMW530D - cierny dym pri zrychleni

Pondelok, 7. Septembra 2009, 19:47

Zdravim,
potrebujem radu pri turbo dizlovom motore. Pri prudkom zrychleni mam silny cierny dym z vyfuku.
Cim to prosim vas je a je to normalne, alebo treba nieco vymenit, prip. vycistit?
Mam najazdenych cca 100 000 km, olej aj olej. filter boli menene pred mesiacom. Auto taha jedna radost, len
ma trapi ten cierny dym. Prosim poradte, dufam, ze to nie je nic vazne.
Dakujem.

starML
Kraj: Zahraničie

Re: BMW530D - cierny dym pri zrychleni

Pondelok, 7. Septembra 2009, 22:00

2good4you napísal:
Pri prudkom zrychleni mam silny cierny dym z vyfuku. Auto taha jedna radost, len ma trapi ten cierny dym.
Pokud jezdím couračky po městě a potom tomu někde přidám, tak to zakouří. To je normální, prostě ty usazené saze vyletí. Schválně vynechávám možnost regenerace katalyzátoru, to si auto dělá automaticky, jen občas a při ustáleném zatížení.

Ale pokud Ti to zakouří vždycky a silně, znamená to, že tam jde moc paliva a málo vzduchu. Takže buď váha vzduchu nedává správné údaje nebo netlačí turbo. Píšeš, že auto tahá jedna radost. Ale nevím, jestli víš, jak to zatáhne, když to je v pořádku. Já byl taky spokojený do té doby, než jsem podobnou chybu našel a opravil. A při zkušební jízdě jsem šlápnul na plyn "jako obvykle" a málem jsem si rozbil držku už ve vratech.

Jestli váha vzduchu funguje (neříkám že úplně správně) poznáš tak, že odpojíš její elektrický přívod a zkusíš se svézt. Pokud to zrychluje hůř, váha vzduchu funguje. Pokud to jede stejně, váha vzduchu je vadná.

Jestli tlačí turbo poznáš tak, že zvedneš kapotu, někdo druhý Ti přidá plyn nad 2.000ot/min a Ty si sáhni, jestli ztvrdnou gumové hadice za intercoolerem a jestli nic nesyčí. Pokud jsou hadice měkké a nebo to někde syčí, tak turbo netlačí nebo vzduch někde uniká. To je asi vše, co se dá po internetu poradit. Samozřejmě ještě existuje univerzální rada - diagnostika a podívat se na live-data.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Pondelok, 7. Septembra 2009, 23:18

2good4you napísal:
Zdravim,
potrebujem radu pri turbo dizlovom motore. Pri prudkom zrychleni mam silny cierny dym z vyfuku.
Cim to prosim vas je a je to normalne, alebo treba nieco vymenit, prip. vycistit?
Mam najazdenych cca 100 000 km, olej aj olej. filter boli menene pred mesiacom. Auto taha jedna radost, len
ma trapi ten cierny dym. Prosim poradte, dufam, ze to nie je nic vazne.
Dakujem.

A co si cakal od dieselu? Je to uplne v poho, robi to 530d aj mne. V najhorsom pripade mozes mat problem s vahou vzduchu, ale to by sa odrazilo znatelne na vykone.

2good4you
Autor témy

Utorok, 8. Septembra 2009, 05:23

airbone napísal:

A co si cakal od dieselu? Je to uplne v poho, robi to 530d aj mne. V najhorsom pripade mozes mat problem s vahou vzduchu, ale to by sa odrazilo znatelne na vykone.

Tak si ma ukludnil. Ako pises, silny cierny dym je len ked dlho jazdim po meste, alebo dlhsie konstantnou rychlostou a potom prudko zrychlim. Pri naslednom druhom zrychleni je tiez cierny dym, ale uz nie tak intenzivny. A pri dalsom zrychleni je toho dymu este menej... Takze si tiez myslim, ze je to tymi usadeninami.
Minule som si dal preteky s Mercedesom S320 (sice trosku starsi, r.v. 2000, 197 PS) a nemal ziadnu sancu. Postavili sme sa vedla seba pri rychlosti cca 100 km/h a potom plny plyn. Takze asi bude s turbom vsetko v poriadku... :D
Ale pre istotu si tu diagnostiku necham urobit.

Roberto
Auto: E60 530da

Utorok, 8. Septembra 2009, 08:54

2good4you napísal:

Tak si ma ukludnil. Ako pises, silny cierny dym je len ked dlho jazdim po meste, alebo dlhsie konstantnou rychlostou a potom prudko zrychlim. Pri naslednom druhom zrychleni je tiez cierny dym, ale uz nie tak intenzivny. A pri dalsom zrychleni je toho dymu este menej... Takze si tiez myslim, ze je to tymi usadeninami.
Minule som si dal preteky s Mercedesom S320 (sice trosku starsi, r.v. 2000, 197 PS) a nemal ziadnu sancu. Postavili sme sa vedla seba pri rychlosti cca 100 km/h a potom plny plyn. Takze asi bude s turbom vsetko v poriadku... :D

530D ma neskutocne zrychlenie. Napr. podla specifikacii ma uvadzane 530D zrychlenie z 80 na 120 km/h 5,1 s. Je to dokonca o desatinu sekundy rychlejsie ako 550i (podla specifikacie 5,2 s)!!! Tu sa ukaze sila dieslovych motorov. 500 Nm je 500 Nm... =D>
*** E60 BMW530DA (218 PS, 500 Nm) black sedan r.v.11/2003 ***

coWon
Auto: F48 20xd, G30 530xd
Kraj: Trnavský

Utorok, 8. Septembra 2009, 13:24

2good4you napísal:

pohoda kámo... mozno ho mas aj cipnute a vtedy to riadne dymí .... ako mne a ked tomu utabačím, tak mi zmizne auto z dohladu co ide za mnou ale nie ze mu ujdem ale ze ho zadymim :D

momodels
Kraj: Zahraničie

Utorok, 8. Septembra 2009, 22:22

Roberto napísal:

530D ma neskutocne zrychlenie. Napr. podla specifikacii ma uvadzane 530D zrychlenie z 80 na 120 km/h 5,1 s. Je to dokonca o desatinu sekundy rychlejsie ako 550i (podla specifikacie 5,2 s)!!! Tu sa ukaze sila dieslovych motorov. 500 Nm je 500 Nm... =D>

Podla akej specifikacie? Tu som nasiel rovnaky cas 550i vs 530d 80-120km/h za 5,1 obe a to ma 530d dokonca posledny facelift so zvysenym vykonom na 235 koni...o celkovom zrychleni sa netreba ani bavit to je snad jasne :wink:

http://www.bmw.sk/sk/sk/newvehicles/5se ... nload=true

Roberto
Auto: E60 530da

Streda, 9. Septembra 2009, 13:16

momodels napísal:

Podla akej specifikacie? Tu som nasiel rovnaky cas 550i vs 530d 80-120km/h za 5,1 obe a to ma 530d dokonca posledny facelift so zvysenym vykonom na 235 koni...o celkovom zrychleni sa netreba ani bavit to je snad jasne :wink:

http://www.bmw.sk/sk/sk/newvehicles/5se ... nload=true

Je to v specifikacii z roku 2005, presnejsie v navode na obsluhu.
*** E60 BMW530DA (218 PS, 500 Nm) black sedan r.v.11/2003 ***

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní