... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

sooky
Autor témy

regulacia svietivosti xenonov aby som ich nemusel vypinat?

Streda, 27. Mája 2009, 20:53

blbost co som si vymyslel : idem nahadzovat pridavne 19cm heligony na auto a natrepem do nich HID. Nelegalne, neriesim.

otazka znie ci sa da na xenonoch regulovat svietivost znizenim napatia z 12V na povedzme 6V - klasicku halogenovu ziarovku dokazem "stmavit" z plnej svietivosti tym ze jej uberiem voltaz. Jedna sa mi o to ze tie svetla chcem pouzivat na nejakych dedinskych cestach (nelegalne, zase neriesim) a aby som nemusel vypinat a zapinat tie xenony co im vyslovene skodi, chcel by som len znizit ich svietivost. A iny sposob ako znizit voltaz do blastrov ma nenapadla... [klasicku ziarovku by som si odreguloval na cojaviem 4V takze by iba "sliepnala" a urcite neoslepovala toho co ide oproti a ked fesak prejde okolo mna tak tomu znovu pridrbem plnych 12V resp. 14V z palubnej siete]

proste sa nejako chcem vyhnut vypinaniu a zapinaniu vybojok - chcem ich iba stmavit. Da sa to?

Užívateľov profilový obrázok
profor
Auto: E46 nemám
Kraj: Bratislavský

Re: regulacia svietivosti xenonov aby som ich nemusel vypinat?

Streda, 27. Mája 2009, 20:55

NIE

alfi666

Streda, 27. Mája 2009, 20:58

Nie ;).. velmi jemne by sa ti mozno svietivost znizenim napatia zmensila, ale od isteho momentu sa ten xenon vypne...

Ako zrejme vies - v halogenke je vlakno, kdezto v xenone hori zmes plynov - a to horenie sa ovela horsie reguluje ;)
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

sooky
Autor témy

Streda, 27. Mája 2009, 21:18

myslel som si to, diky za odpovede.

Martin46
Auto: BMW 130i +Quaife
Kraj: Banskobystrický

Streda, 27. Mája 2009, 22:07

existuje regulacia neviem ci pri superbe, lagune alebo insignii....zmenou Wataze sa reguluje svietivost xenonov, ale je to iba mierne v rozsahu cca 5 Wattov.

existuju 50 aj 35W xenonove startery, takze regulovat jas ide... aby som nezabudol vo vybojkach rozdiel nie je.. Do elektrotechniky sa nevyznam a neviem ci je mozne regulovat toto na jednom ballaste

profor
Auto: E46 nemám

Streda, 27. Mája 2009, 23:24

No ja si myslim že vybojky na 55W a 35W ballast rozdielne budu.

Inak hej, dá sa veľmi málo ale regulovať lebo ako písal alfi, pri určitom napätí ten proces horenia proste prestane a konec :D

Taktiež na to musí byť ballast uspôsobený aby sa mohla prevádzať táto regulácia.

žial žiaden ballast z rád čo sa predávajú to nevie, aspon o takom neviem. a kupovať za niekolko sto € špeci ballast z iného auta nemá zmysel že? :D mimo to ovládanie regulácie nebude len tak.

PS: Martin, nevieš na čo sa to reguluje?

sooky
Autor témy

Štvrtok, 28. Mája 2009, 03:35

vybojky 35W a 55W samozrejme rozdielne su... a k tej regulacii : videl som na aukre sady od nejakej firmy z dunajskej stredy:

http://www.aukro.cz/item642877034_xenon ... vinka.html

ktore mali 5 prepinatelnych vykonov, od nejakych tusim 25W [ano, dvadsatpat] az do 55W. Balast mal dialkovym ovladanim [!!!] prepinatelne vykonove rezimy, proste raz tlacil trafak 23000V/25W, potom 30W, 35W, 45W a 55W... cely ten system bol vymysleny preto aby si mohol mat v hlavnych svetlach tieto prepinatelne xenony a setril ich pri dennom svieteni keby nemusia prazit naplno lebo to ajtak nema zmysel.

Moj problem by to ajtak neriesilo ; totizto ked do tych pridavnych heligonov strcim aj 25W xenony tak budu oslepovat lebo budu na streche a nebudu nastavene zrovna regloskopom.

A viete co, serem na to : budem tie xenony proste startovat a vypinat, oddrbem raz za rok obidve vybojky tak si kupim nove za tisic korun, to ma uz neohne natolko aby som skocil do Dunaia...

alfi666

Štvrtok, 28. Mája 2009, 08:23

Tak ako prisal profor - ballast musi byt usposobeny na regulaciu a samozrejme to horenie sa da ciastocne regulovat, ale urcite nie ak ako vlaknove ziarovky.. ;)

OT: To davas na nejaky offroad? ;)

sooky
Autor témy

Štvrtok, 28. Mája 2009, 12:17

ee, nie je to offroad ale bohuzial to nie je ani béemwé. V poslednej dobe sa mi zoparkrat stalo ze som sa nasiel o druhej v noci na Donovaloch a podobnych usekoch...

inak vidim fakt ze dobre, len je to sranda. Neskutocnym sposobom tie svetla pomahaju...

Hyri

Piatok, 29. Mája 2009, 01:35

55w ballasty su koli check controlu a podobnym picovinam co sleduju ci je pritomna ziarovka a oznamuju to na palubke a pod. regulacia tam neni a nechapem na co by aj bola .
Bmw E39 530D ///Jebat Paket
Ex Bmw E39 540iAG ///Mrdka paket
Ex Bmw E39 530D ///M Paket
Ex Bmw E36 325i Nic paket drift king :D

Radim046
Auto: BMW E60 523i
Kraj: Zahraničie

Pondelok, 1. Júna 2009, 13:51

profor napísal:
NIE

ANO..nabizi to jako novinku http://www.TUNINGCENTER.cz
Prílohy
xenokontrol.jpg
hid

local
Auto: nonBMW

Piatok, 12. Júna 2009, 16:05

alfi666 napísal:
Nie ;).. velmi jemne by sa ti mozno svietivost znizenim napatia zmensila, ale od isteho momentu sa ten xenon vypne...

Ako zrejme vies - v halogenke je vlakno, kdezto v xenone hori zmes plynov - a to horenie sa ovela horsie reguluje ;)

Ahoj, ja si len dovolim poopravit, princip HID lamp je samozrejme zalozeny na svetle vyziarenom elektrickym oblukom, nic tam nehori. Horenie je proces oxidacie, pri ktorom palivo (napriklad uhlik C) chemicky reaguje s kyslikom (O) za vzniku tepla a splodin horenia (najma CO2 a dalsie zluceniny)

Kedze banka v HID svietidle je vzduchotesne uzavreta a bez akehokolvek paliva, je jasne ze nic v nej nehori. Skor si to mozno predstavit ako intenzivny jas pri zvarani elektrickym oblukom, princip je ten isty. Zdroj intenzivneho svetla je zmes plynov (najma xenonu) a soli kovov privedena do plazmatickeho skupenstva elektrickym vybojom medzi elektrodami vo vzduchotesnom telese HID svietidla. Tento obluk produkuje aj nezanedbatelne ultrafialove ziarenie (to je ale samozrejme odfiltrovane sklenenym obalom telesa) a jeho spektrum je celkom uzke (pretoze ziari zmes iba niekolkych prvkov, prevazne xenon) s typickym modrym zafarbenim.

Ak pochopite princip fungovania HID, je vam jasne ze regulacia svietivosti v HID lampe konstruovanej na konstatny svetelny vykon je nemozna, pretoze zavisi od intenzity elektrickeho prudu pretekajuceho oblukom (a vlastnosti elektrod a pracovneho media - plynu) a nie od vstupneho napatia.

Samozrejme, existuju svietidla, ktore su konstruovane na regulaciu intenzity, najcastejsie v niekolkych stupnoch, kedze je to technicky najlahsia regulacia a pre vacsinu situacii postacuje.

Tolko fyzikalne okienko O:)

alfi666

Piatok, 12. Júna 2009, 21:45

Plne stebou suhlasim a je jasne, ze sa tomu rozumies - ovsem stale si myslim, ze je to horenie (aj ked horenie mozno nieje spravne slovo) - ked uz hovoris o plazme - ohen je tiez plazma ;) ... no a vtej HID sa "spaluju" prave tie kovove soli vtej xenonovej atmosfere....

Preto xenon casom straca svietivost (v porovnani s halogenkami, ktore svietia az do smrti rovnako) az v istom momente uz mnozstvo tych kovov nestaci nato aby sa vyboj v xenonovej vybojke zapalil a dokazal "horiet"... (pokial by tam nic nehorelo, tak by teoreticky tie vybojky fungovali naveky) ;)

Ale v kazdom pripade - nech uz to funguje ako chce, iste je, ze jas xenonovej vybojky sa omnoho tazsie reguluje, takze nema velmi zmysel sa tym zaoberat ;)

local
Auto: nonBMW

Nedeľa, 14. Júna 2009, 15:40

alfi666 napísal:
Plne stebou suhlasim a je jasne, ze sa tomu rozumies - ovsem stale si myslim, ze je to horenie (aj ked horenie mozno nieje spravne slovo) - ked uz hovoris o plazme - ohen je tiez plazma ;) ... no a vtej HID sa "spaluju" prave tie kovove soli vtej xenonovej atmosfere....

Preto xenon casom straca svietivost (v porovnani s halogenkami, ktore svietia az do smrti rovnako) az v istom momente uz mnozstvo tych kovov nestaci nato aby sa vyboj v xenonovej vybojke zapalil a dokazal "horiet"... (pokial by tam nic nehorelo, tak by teoreticky tie vybojky fungovali naveky) ;)

Ale v kazdom pripade - nech uz to funguje ako chce, iste je, ze jas xenonovej vybojky sa omnoho tazsie reguluje, takze nema velmi zmysel sa tym zaoberat ;)

Ahoj, dik za Tvoj nazor, este raz si zapolemizujem: Horenie to naozaj nie je, lebo to je iny proces, ale viem co myslis, vsak casto v hovorovej slovencine pouzivaju spojenia typu "zapalit elektricky obluk" alebo "hori elektricky obluk". Len som chcel poukazat na to, ze horenie je uplne iny proces (mimochodom vo vacsine plamenov, s ktorymi sa bezny clovek moze stretnut, teplota nestaci na ciastocnu alebo uplnu ionizaciu horiacich plynov, takze ohen nie je vacsinou plazma) a ze princip cinnosti HID (skratka pre High Intesity Discharge - vysokonapatovy vyboj, ludovo xenonovych) lamp. je uplne iny ako trebars beznych ziaroviek alebo "halogenovych" svietidiel.

No a co sa tyka poklesu svietivosti s casom, v tomto mas myslim pravdu, az tak velmi do toho nevidim, ale pokial si pamatam, tak naozaj strata svietivosti byva sposobena ubytkom pracovnych kovov v komore svietidla (vacsinou sa tusim usadzaju na vnutornom povrchu komory).

Tak ci tak, ako hovoris, HID lampu ubytkom napajacieho napatia na nizsi svetelny vykon neukecas :)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 30 neregistrovaných