... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
Mireck
Auto: E32 735i, E21 320,
Kraj: Košický

Štvrtok, 8. Januára 2009, 21:01

Naprikald tento http://www.zdomu.sk/sat-motor-tiahlovy-18-1951.html
je 18" a tento je druhy najdrahsi na tejto stranke stoji 35,45 € napajanie je 36V co je dost vela. Dolezita by bola asi aj rychlost a sila vysunutia. Ma to niekto doma namontovane aby zmeral cas vysunutia?

10" - 15,53 €
12" - 19,52 €
18" - 35,45 €
24" - 43,42 €
E32 - 735i Alpinweiss
E21 - 320 Čečečervena
EX - E30 - 318i

alfi666
Autor témy

Štvrtok, 8. Januára 2009, 23:43

To stymi motormi na satelit nieje ani zly napad :idea: :idea:
Zaujimave by bolo zistit aku to ma silu... lebo ked dostatocnu, tak cez paku sa to da spravit aj s kratsim motorom ;)
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

Julec

Pneumatika

Sobota, 10. Januára 2009, 08:20

Tie motorčeky na satelit nie je zlý nápad, problém je však v tom, že potom manuálne otváranie nebude fungovať vôbec. Hlavne u sedanov to môže byť dosť veľký problém, pretože ak náhodou nefunguje elektrika, je problém dostať sa k motorčeku aby sa mechanicky odpojil od veka kufra, aby bolo možné manuálne otvoriť kufor. Keďže sa jedná o motorčekový pohon so závitnicou, otvorenie nasilu by vylámalo celý mechanizmus.
Napadlo ma ale urobiť to na pneumatickom princípe. Pohon vzduchovým kompresorom síce nie je plynulý, tento problém s manuálnym otváraním by ale nebol.

Použil by sa plynový piest ako sa používa na kapotu alebo u iných aut na kufor, resp. nábytkový piestik. Celé vnútro sa vyhodí, takže pohyb by nebol ničím brzdený, piestik by nemal úlohu udržať kufor v určitej polohe, iba zabezpečiť prenos sily. Na obydvoch stranách sa navŕta otvor pre ventílček - spätný. Napojiť kompresor. Kľudne by to mohlo byť riešené cez klasický pneumatikový kompresor, čo je otázka zopár sto korún, s tým, že kompresorík je odnímateľný, takže ak treba dofúknuť pneumatiky, bol by k dispozícii. Nadvyhnutie riešené na elektronický impulz od diaľkového, resp. stlačenia otvorenia kufra. Predlžovací modul by krátky impulz otvorenia predĺžil na napr. 15 sekúnd - túto dobu by bol zapnutý kompresor. V krajnej polohe by bol pretlakový ventíl, takže ak by sa piestik dostal aj skôr do hornej polohy a kompresor by ešte bol zapnutý, tlakovaný vzduch by unikal. Potom sa dá presne naopak urobiť aj uzatváranie, ale s tým, že vzduch prichádza do piestu z opačnej strany a v dolnej polohe je opačný pretlakový ventíl. Možno by stačil aj keď jediný ventílček, trebalo by ho ale dobre vykalibrovať na určitý tlak, aby skutočne aj došlo k otvoreniu, resp. uzatvoreniu kufra. Ak by sa nachádzal uprostred piesta, tak je zabezpečené, že pod tlakom určite dôjde aspoň k polovičnému otvoreniu, resp. uzatvoreniu, pretože tlak sa akumuluje. Napr. v zime ako teraz môže byť na kufre množstvo snehu a práve začiatok zdvihu je najťažší.
Regulačný ventíl by bol základom fungovania. Do neho idú vzduchové hadičky z piestu - nadvyhnutie / zatvorenie, ale aj tlak z kompresora. V ňom by bola komplet regulácia, možno na systéme palivový ventíl, takže ak príde impulz na otvorenie, tlak z kompresora bude smerovať do hadičky privedenej na spodnú stranu piesta -1, hadička z hornej strany piesta - 2 bude zároveň otvorená, takže vzduch z piestu má kde unikať. Pri impulze na uzatvorenie by sa to vymenilo, takže vzduch z kompresora smeruje do 2 a zároveň 1 je otvorená. Pri nefunkčnom kompresore - bez impulzu sú 1 aj 2 otvorené, takže nič nebráni manuálnej manipulácii s kufrom. Ak teda aj nefunguje elektrika alebo kompresor, všetko je funkčné rovnako ako bez tohto mechanizmu.

Konzultoval som túto vec s jedným maníkom na automatizáciu a pohony, jediný zádrheľ vidí v pneumatickom pohone. Ten nie je plynulý, dochádza k rázovitým vlnám. Dá sa to ale z časti eliminovať nejakým expanzným ventílčekom alebo niečo také vravel. Ešte ďalšou možnosťou je použitie tlakovej nádoby s el. ventílom a el. kontrolou tlaku. Takže pri povele na otvorenie sa iba z nej vypustí pretlakovaný vzduch, takže nič nehučí, nevadí. Pri poklese tlaku v nádobe pod prednastavenú úroveň automaticky dôjde k zopnutiu kompresora a dotlakovaniu zásobníka.
Celý viditeľný systém je pritom veľmi jednoduchý, malý a ľahko namontovateľný. Jediné, čo bude vidieť je jeden piestik do ktorého idú dve plastové hadičky. Celý zvyšok môže byť ukrytý niekde v čalunení auta alebo pri rezerve. Podľa hrúbky piestu potom bude záležať rýchlosť a plynulosť otvárania. Čím hrubší piest, tým plynulejšie by otváranie malo byť.

Čo vy na to?
Prílohy
pneu piest.jpg
pneu piest.jpg (36.79 KiB) 4103 zobrazení

alfi666
Autor témy

Sobota, 10. Januára 2009, 13:54

Stava sa tu z toho hardcore :)))))... ale okej.. napadov nikdy nieje dost ;)
Samozrejme pneumaticky pohon je fajn, ale to sa uz na mile vzdaluje od mojej planovanej jednoduchej instalacie :))))

Julec

Sobota, 10. Januára 2009, 14:33

Myslím si, že jednoduché riešenie tohto by bolo asi dosť drahé. To by bolo potrebné mať niečo ako ten pohon na otáčanie satelitov avšak so spojkou, takže vysúvanie a zasúvanie je možné úplne voľne a pohon sa zapojí iba v prípade zopnutia motora. Niečo také myslím funguje pri el. bránach, no iba niektoré majú takúto funkciu. Samozrejme, takýto motorček je o dosť väčší a to už nemusí vyzerať najlepšie.
Mne išlo o to, aby tam bolo vizuálne čo najmenej vecí, čo by jeden priestik a k nemu vedúca hadička mohli aj spĺňať. Teoreticky, ak by sa tá hadička dala do tenkého kovového púzdra v rovnakej farbe ako samotný piest, tak by to mohlo aj dobre vyzerať. Boli by to len taký "zdvojený" piestik.
Už som uvažoval aj nad snímaním tlaku - pretlaku, čo sa dá dosť lacno vyriešiť. Stačí digitálny tlakomer používaný na meranie pneumatík a vybrať z neho samotné čidlo. To pri zmene tlaku mení výstupné napätie, resp. odpor. A taký lacný tlakomer sa dá zohnať aj pod stovku. ??
Skoro každý v aute má kompresor na pneu, takže výdavky sú len na jeden piest - cca 350 Sk, hadičky - 50 Sk, no a samotná regulácia s elektronikou by nemali stáť viac ako 500.

SnipE_88
Auto: BMW 328i E46 1998
Kraj: Žilinský

Nedeľa, 11. Januára 2009, 11:34

ta pneumatika znie najlepsie robim v automatizacii a dost casto s pneumatikou a myslim ze by to mohlo fungovat...
Moje auta:
E46 328i M52 farngruen metalic
E46 330i M54 cosmosschwartz ex
Z3 1.9i M44 hellrot
E46 316i N42 titansilber ex
E39 523iA M52
E46 318ci M43
E36 316i compact ex
E46 318i M43 ex
E34 535i M30 diamantschwartz
Mitsubishi pajero
Chevrolet TrailBlazer 4.2

Petyusa
Auto: BMW E53 X5
Kraj: Trnavský

re

Nedeľa, 11. Januára 2009, 13:17

pohon ako na sateliti je dost pomale kufor by sa ti otvoril za 2 minuty! to je moc ja by som tolko necakal!motorcek zo stieracov dnes nakreslim a poobede nahodim!!!
BMW E30 1.8 ex
BMW E36 1.6 ex
BMW E39 3.0D ex
BMW X5 3.0D aktual

Julec

Pneumatika

Štvrtok, 15. Januára 2009, 19:27

Takže už mám doma starý - nefunkčný piestik. Funkčný by mi bol aj tak zbytočný, pretože kladie odpor pri pohybe.
Navŕtal som už otvory pre prívod vzduchu.
Pretlakový ventíl nebude potrebný, pretože piest sám o sebe prepúšťa určité množstvo vzduchu. Pri prudšom pohybe je v otvoroch cítiť mierny - ale fakt veľmi mierny tlak, skôr iba zafučanie. Zajtra ho skúsim zapojiť na stlačený vzduch, podľa všetkého ale bude potrebné pripojiť ho na stály prívod vzduchu, priame pripojenie na kompresorík by nestačilo, pretože, to málo prerušovaného tlaku by okamžite unikalo.
Aj tak z viacerých dôvodov uvažujem o malej pretlakovej nádobe, napr. z hasiaceho prístroja - prázdneho. Myslím si, že 1 liter by mal stačiť a nie je problém s jeho umiestnením vo vozidle. Do prístroja sa umiestni jeden tlakový snímač - z digitálneho merača tlaku pneumatík. Pokiaľ tlak poklesne po určitú úroveň zopne sa kompresor. Pokiaľ tlak stúpne nad určitú úroveň, kompresor sa vypne. Kompresor by bol zapojený cez spätný ventíl, resp. použiť aj keď pneumatikový ventílček. Tým pádom by bol kompresor použiteľný aj pre dofukovanie kolies a nebol by problém aj s jeho výmenou ak by sa náhodou pokazil.
Výstupný ventíl z tlakovej nádoby by bol riadený elektronicky. Cez ventíl si zároveň dokážem upraviť tlak, ktorý má byť vpúšťaný do piestu. Môže sa stať, že po namontovaní a testovaní by dochádzalo k príliš rýchlemu pohybu piestu, jemným poupravením prietoku vzduchu sa to dá vyregulovať na prijateľnú úroveň.
Elektrické zapojenie riešené s viacnásobnou ochranou a to tak, že pri diaľkovom otvorení, resp. otvorení ručne dôjde k odskoku kufra. Tam by bol ešte ďalší spínač, ktorý by indikoval, či skutočne došlo k odskoku. Nechcem to zapájať na priamo, pretože by sa mohlo stať, že zámok primrzne alebo sa pokazí, a len preto, že bol prijatý impulz na otvorenie k nemu ešte nemuselo dôjsť. Následne je po prednastavenú dobu + napr. 3 sekundy vypúšťaný vzduch do piestu. Tlak by mal byť na takej úrovni, že aj v prípade zastavenia piestu dokáže sťažene no bez problémov unikať. Nastavenie piestu by malo byť také, aby aj pri maximálnom otvorení nemohlo dôjsť k úplnému otvoreniu kufra, aby nedošlo k poškodeniu originálnych úchytov kufra.
Zatváranie bez diaľkového ovládania na vnútorné tlačidlo s opozdením napr. na 5 sekúnd, takže vyberiem z auta veci, stlačím tlačidlo, no mám ešte dosť času sa zdekovať preč aby ma to nezavrelo. Vzduch prúdi až do momentu, kedy dôjde k zatlačeniu spínača odskoku, kedy by si už auto malo dokázať samo kufor dotiahnuť.
Zatiaľ čo som premeriaval, tak ideálnou veľkosťou piestu pre E39 touring by mal byť piest s dĺžkou 30 - 40 cm.

Čo vy na to?
Skúšate už niečo alebo to zatiaľ ostáva len na papiery?

alfi666
Autor témy

Re: Pneumatika

Štvrtok, 15. Januára 2009, 20:06

Julec napísal:
Čo vy na to?
Skúšate už niečo alebo to zatiaľ ostáva len na papiery?

Tak neviem ako u teba, ale unas je zima... spinave a mokre auto a zamrznute ruky :roll: .. ked mas vyhrievanu garaz, tak mozes robit pokusy.. ja zial nie :( .. na jar ma toho caka dost co chcem porobit ;)

Julec

Garáž

Štvrtok, 15. Januára 2009, 20:18

Mám síce k dispozícii garáž, tá o teple počuje len v lete a všetko sa snažím robiť doma na kolene. A to všetko pri 9-mesačnom synovi, ktorý si vyžaduje všetok čas a pozornosť. Všetko náradie okamžite poodkladať, lebo pri ňom je každý vrták, šrubovák či šrúbka nebezpečná.
Možno práve tá zima a špinavé auto ma tlačia k čo najskoršiemu vyriešeniu tejto záležitosti. Ak si nechcem pri zatváraní zašpiniť ruky, tak musím zatvárať s rozbehom a ani to vždy nepomôže... a už aj manželka, ktorá je zväčša proti takýmto "volovinám" je zatiaľ za, pretože ma to doteraz nestálo ani korunu a ak všetko klapne, celkovo ma to bude stáť možno 10 €, čo je smiešna suma. A ju tiež dosť štve, keď sa má babrať s tými vrátami čo na kombiku mám.
Podstatné, že mám už navrtaný piest, ak zajtra budem mať čas, čo skôr nie, zbehnem ku kamošovi do pneuservisu, aby skúsil do navrtaných otvorov pustiť vzduch. Na koncovke má aj tlakomer, takže vieme odmerať tlak akým bude do piestu prúdiť vzduch. Aspoň dúfam, že sa to podarí a pohnem sa o krok ďalej....

Julec

výsledky

Štvrtok, 15. Januára 2009, 20:25

Súčasný stav mojej práce
Prílohy
S6300064.jpg
S6300064.jpg (8.66 KiB) 4033 zobrazení
S6300065.jpg
S6300065.jpg (6.73 KiB) 4037 zobrazení
S6300066.jpg
S6300066.jpg (33.83 KiB) 4039 zobrazení
S6300067.jpg
S6300067.jpg (45.64 KiB) 4036 zobrazení

Black
Auto: BMW e91 325 ix
Kraj: Nitriansky

Štvrtok, 15. Januára 2009, 20:29

Mireck napísal:
Naprikald tento http://www.zdomu.sk/sat-motor-tiahlovy-18-1951.html
je 18" a tento je druhy najdrahsi na tejto stranke stoji 35,45 € napajanie je 36V co je dost vela. Dolezita by bola asi aj rychlost a sila vysunutia. Ma to niekto doma namontovane aby zmeral cas vysunutia?

10" - 15,53 €
12" - 19,52 €
18" - 35,45 €
24" - 43,42 €

My tieto motory predavame a ludia si to nekupuju na satelitnu parabolu ale na otvaranie bran :D
Ale na otvaranie kufra si to neviem ani predstavit :roll:
Teraz: BMW e91 325 xi 218 PS
Potom: BMW e46 328i, 142 kW 193 PS
Najskôr: BMW e46 318i, 87 KW 118 PS.

alfi666
Autor témy

Re: výsledky

Štvrtok, 15. Januára 2009, 20:49

Julec napísal:
Súčasný stav mojej práce

Pekne pekne ;).. tipujem, ze kompresor nebude mat problem vysunut piest, ale taktiez tipujem, ze pri pokuse zasunut ho, nebude mat piest velku silu, lebo bude unikat vzduch pri vrchnom tesneni - kedze si myslim, ze to vrchne tesnenie neni tak robene aby drzalo tlak ;)
Ale drzim palec ;)

Julec

Re: Ako na plnohodnotne otvaranie kufra cez dialkove? E46

Streda, 21. Januára 2009, 11:44

Takže: Tak ako to možno viacerí predpovedali alebo aspoň tušili, tento spôsob je značne komplikovaný, resp. až nereálny. Ide o potrebný tlak. Aspoň v mojom prípade, kedy sa snažím ovládať dvere u kombika s "hmotnosťou" cca 10 kg. Takým jednoduchým prepočtom vytláčaná hmotnosť vs veľkosť piestu som vypočítal, že pri priemere piestu 2 cm by som potreboval tlak na úrovni cca 3,2 atmosféry, čo je fajn. Tak mohutný piest tam ale nemám kde schovať, osobne som počítal s niečim menším, takým ako som zatiaľ zohnal na pokusy, teda maximálne s priemerom 1 cm.
Pri takto "malom" pieste, ktorý bude aj tak problém schovať je však potrebný tlak na zdvihnutie 10 kg kufra na úrovni cca 13 atmosfér a to je už príliš. Ak by sa aj použili 2 piesty, na každej strane jeden, tak tlak by klesol na cca 6,5 atmosféry na jeden, čo je aj tak veľmi veľa.
Celý čas som počítal s použitím obyčajného kompresora, čím by sa minimalizovali náklady. Takto by ale bolo potrebné použiť niečo špeciálne a teda aj dosť drahé.
Momentálne sa už začínam sústrediť iným smerom a to buď hydraulika, resp. iba samotný výsuvný piest - vzduchom poháňaný len pre otvorenie s manuálnym uzatvorením. Je to ale na ďalšie dlhé úvahy, takže chvíľu potrvá, kým niečo vymyslím. Zatiaľ hútajte tiež.

herri13
Auto: BMW E39 528i sedan
Kraj: Banskobystrický

Re: Ako na plnohodnotne otvaranie kufra cez dialkove? E46

Streda, 11. Februára 2009, 18:55

Chlapy a rozmyslali ste o tom, ze by ste tie povodne vzpery vybrali, spodny uchyt ak sa da posunuly o nejaky 1 az 2 cm smerom von, mozno viac. Samozrejme, ze musite potom zalozit kratsiu vzperu a dast si ju natlakovat na trochu viac KN. Fyzikalne si myslim, ze ked je paka na kufor dalej od pantov a trochu silnejsia tak by to malo dvihat samo v pohode, ved aj na vchodove dvere ked date BRANO tak ho zalozite v ramci moznosti ramena dalej od pantov a nadstavite na nom tlak tak sa dvere zatvaraju rychlejsie a lahsie. To bol len priklad, ale v podstate to iste. Samozrejme, ze sa bude kufor trochu tazsie zatvarat ale to nevadi, hlavne ze sa otvori. Aspon takto si to myslim, ze by to malo ist urcite.
E39 528i Cosmoschwarz metalic - ex
E36 325i Brokatrot Metallic - ex
E36 318i Diamantschwarz Metallic - ex

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 30 neregistrovaných