... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
Julec napísal:Takže dnes mi došiel do roboty tovar čo som objednával, okrem iného aj automatická teleskopická anténa. Hneď som ju otestoval a jej výtlačný limit je niekde pod 2 kg. Bez problémov zdvihla priviazanú fľašu s 1,3 L vody, pri plnej fľaši - 2 kg sa už ani nepohla. Teraz treba odmerať akú silu potrebuje kufor na otvorenie.
Uvažujem nad tým, že na každej strane - úplne dole, teda nad baterkou a meničom Cd by bola jedna anténa. Okrem toho niekde v strede alebo tesne pod bočnými oknami, teda asi 20 cm vyššie by mohli byť servomotorčeky s výtlakom 8 kg. Je síce pravda, že má minimálny zdvih - 20mm, ale jeho pomoc je potrebná iba pri začiatku zdvíhania, kedy je záťaž najväčšia a anténa potrebuje najväčšiu pomoc.
Ak beriem, že na otvorenie kufra by stačilo 10 kg, tak stačia 2 tieto motorčeky, po jednom na každej strane úplne dole. S použitím ešte tých dvoch antén by celková výtlačná sila bola niekde na úrovni 2x8 + 2x1,5 =19 kg. To je takmer dvojnásobok toho čo potrebujeme, pričom čím viac bude kufor otvorený tým menšiu silu potrebujeme.
Ak tieto prepočty platia, potom je možné posunúť umiestnenie motorčekov vyššie, čím sa síce "zníži" ich výtlačná sila - resp. zvýši sa požadovaná sila na rovnaké otvorenie, ich premiestnením ale získavame väčšie otvorenie, pretože 2 cm výtlačené úplne dole sú asi 3,5 cm o 25 cm vyššie. toto berte len veľmi odhadom.
Celé to treba presne premerať a prepočítať, takto by to ale mohlo fungovať. čo vy na to?