... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

Užívateľov profilový obrázok
Mimo
Kraj: Trnavský

Nedeľa, 30. Novembra 2008, 22:50

ehmm.. nie že zakázané... ale neschválené pre daylight.. proste na denné svietenie ti nestačia... ak by to bolo v zákone, tak nemusíš mať cez deň zapnuté stretávačky. lenže v zákone to ešte nie je takže musíš mať zapnuté aj stretávačky :wink:

Mimo

Utorok, 2. Decembra 2008, 18:11

Alfi.. a v EU to nie je schválené? lebo tak by sa dalo vyhovoriť,že čo je platné na cestách v EU je platné aj u nás, aj keď to v zákone nemáme. :roll:

Použitie svetiel pre denné svietenie.Umiestenie svetiel pre denné svieteie je dané homologačným predpisom EHK/OSN č. 48. Svetla pre denné svietenie sa vyznačujú rozptýleným tokom svetla, který netvorí kužel ako u bežných reflektorov rozptýlené svetlo svojím charakterom neoslňuje protiiduce vozidlá ani neosvetluje vozovku, ale v dostatečnéj miere zaisťuje zásadnú podmienku bezpečnéj prevadzky "byť videný". Hlavným prínosom týchto prídavných svetiel je úspora energie, nakoľko pri ich používaní nesvietia obrysové, strtávacie ani koncové svetla vozidla. Úsporu prinesie tiež predĺženie životnosti žiaroviek či výbojok, ktoré pocítia predevšetkým vodiči vozidiel s xenónovými svetlami ich výbojky majú sice dlhšiu životnosť než bežné žiarovky, ale ich výmena je výrazne nákladnejšia. Montáž svetiel pre denné svietenie nieje prestavbou vozidla ani zmenou technických údajou, a preto ich umiestnenie na vozidlo nepodlieha žiadnemu dodatočnému schválovaniu ani zápisu

V súlade s budúcou novelizáciou vyhlášky o celoročnom svietení na pozemných komunikáciách SR, je nutné, aby prídavné LED svetlá spĺňali homologizáciu E11 RL 00 0003, E11 RL 00 0006, E11 RL 00 0007, sú jediné s vysokosvietivými diódami a ako produkt takto schválené pre používanie ako plnohodnotne denné svietenie !!!UPOZORNENIE: Pri rozsvietených svetlách na denné svietenie, nemusia byť pri nezníženej viditeľnosti rozsvietené obrysové alebo stretávacie svetlá. Naopak, pri zníženej vditieľnosti, je nutné mať zapnuté aj stretávacie svetlá, prípadne aj svetlá do hmly !!!
Montáž týchto svetiel na denné svietenie nie je prestavbou vozidla ani zmenou technických údajov. Ich umiestnenie na vozdilo nepodlieha žiadnemu dodatočnému schvaľovaniu.

:shock:
Polemiku vyriešia denné svetlá

Automobilky reagujú na plánovanú požiadavku Európskej únie, ktorá chce zaviesť od roku 2010 povinnosť vyrábať a predávať autá s dennými svetlami. Tie zlepšujú viditeľnosť auta zároveň neoslepujú ako zle nastavené stretávacie svetlá počas dňa. Zároveň ubudne vodičov, ktorí zabúdajú svietiť a vytvárajú medzi svietiacimi nebezpečenstvo. Denné svetlá sú navyše energeticky nenáročné a nezvyšujú spotrebu. Audi používa na denné svetlá LED diódy, BMW zase optické vodiče okolo svetiel.

:D hm no je to zaujímavé. sám neviem či to platí alebo nie :roll:
aj tak vždy zapínam stretávačky...výbojky mi ľúto nie je. odíde, vymení sa :roll:

alfi666

Utorok, 2. Decembra 2008, 19:54

Mimo : no zaujima to aj mna... odkial si zobral tie citacie?.. je to z nejakeho zakona, alebo je to len nejaky clanok dakde na nete? :roll:
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

Mimo

Utorok, 2. Decembra 2008, 21:38

:roll: len z netu čo som narýchlo pozeral...
bo videl som zopár áut s tými ledkovými pásmi v nárazníkoch...
a niekde som aj čítal,že ak to namontuješ podľa predpisov (výška, vzdialenosť od okraja auta) tak to splňa normy :-k možno len EU normy, ktoré platia aj u nás...
niežeby som som také svetlá chcel dať, len ma to zaujíma :-k

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot] a 15 neregistrovaných