... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, jararak

obchodna sekcia

zet
Autor témy

E39 528i problem s motorom

Sobota, 29. Novembra 2008, 16:32

Dobry den/ahojte,

stal som sa novym majitelom tohto auta vyrobeneho v roku 1996. Nakolko som pozeral pri kupe viac na peniaze ako na auto, tak to auto tomu aj zodpoveda. Mam na nom niekolko problemov ktore potrebujem vzriesit... vedeli by ste o niekom schopnom a financne nenarocnom? Nefunguje mi napr.tempomat., svieti vykricnik na pristrojovke.

Ale chcel som sa spytat hlavne na problem ktory mam s motorom. Mozno s tym suvisi ten vykricnik. Auto sa pri rozbiehani cuka/mierne trha a zda sa mi ze ma nizsi vykon. Je to prakticky v spektre otacok do 4000. Vtedy to prestane a auto citelne viac zaberie. Motor som skusal tocit do 6000-6500 - nebol problem. Predavajuci mi ukazoval taky plastovy kus trubice asi na sani vzduchu [vpravej casti motora] kde je zapojeny kabel. Vraj ked ho odpojil tak sa auto spravalo rovnako tak ze to asi bude v tom. Vyzeralo to ako vaha vzduchu na octavii TDI...neviem ci aj tu je take nieco. Moze to byt ono? Vedeli by ste poradit cim to moze byt?

Dakujem za rady, zatial sa len zacinam ucit o BMW.

Zet [Martin]

starML
Kraj: Zahraničie

Re: E39 528i problem s motorom

Sobota, 29. Novembra 2008, 18:51

zet napísal:
Nefunguje mi napr.tempomat., svieti vykricnik na pristrojovke.
Auto sa pri rozbiehani cuka/mierne trha a zda sa mi ze ma nizsi vykon.
Podle mne jsou projevy závad jasné a poměrně snadno odstranitelné. Neříkám, že to bude za pár korun.

Práce tepmomatu vyžaduje informace od ABS a to Ti nefunguje - to ukazuje ten vykřičník. Zpravidla to bývá jedno ze čtyř čidel, jsou v kolech viz. obrázek http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30 díl č. 24. Jenže bez diagnostiky se těžko zjistí, které z čidel to je, přední a zadní čidla jsou různá, takže tu diagnostiku určitě absolvovat. Tam se ukáže i ten problém s motorem. Diagnostika u BMW stojí cca 600,-Kč, čidlo stojí okolo 2.000,-, mne to i s prací stálo do 3.800,-. Původní čidla mají hliníkové pouzdro a v tom štítu brzdy to bývá zaoxidované, takže následuje odvrtání. Prostě na ulici to nevyměníš. Pokud jsi trochu schopný v autoelektrice, vadné čidlo najdeš sám. Buď na konektoru čidla nebo konektoru řídící jednotky ABS, viz http://sweb.cz/vs31/ABS_ASC_T_test.doc . Pokud budou všechna čidla OK, kontrolka s vykřičníkem po několika metrech zhasne a bude fungovat i tempomat. Závada sama zmizí, nemusí se mazat na diagnostice v servisu.

Cukání motoru způsobuje buď přisávání falešného vzduchu, o kterém váha vzduchu neví a nebo je chybná samotná váha vzduchu. Doporučuji napřed zkontrolovat celý přívod vzduchu od filtru do sání motoru, bývají různé praskliny na hadicích. Pokud si budeš jistý, že je celý přívod OK, tak zkontroluješ váhu vzduchu - možností je více. Je to díl 12 na tomto obrázku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15 . Napřed odpoj a zkontroluj konektor, prostříkni kontoxem, prověř upevnění drátů, ale asi nenajdeš chybu.
Dále - buď si od někoho celý díl půjčíš a vyzkoušíš, dá se to vyměnit i na ulici. Nebo vyšroubuj ty dva šroubky odshora a vydnej tu váhu z té trubky. Šroubky mají speciální osazení - hvězdičku, aby se v tom jen tak někdo nešťoural, ale jde to i kleštěmi. Potom se podívej na http://www.louv.tv/cars/m5/MAF/ , je tam popisován způsob vyčištění váhy vzduchu. Důležitý je ten isopropylalkohol, seženeš v lékárně, žádný kontox nebo líh !! K dostání u nás (i v SR) je náhrada Tuner 600 viz http://www.technikpartner.cz/files/dal_images/14.jpg . Takže prostříkat, nechat vyschnout, toho platinového drátku se nedotýkat, ale zkontrolovat, jestli tam je !! Potom to zapojíš zpátky do konektoru, nedávat dovnitř a požádáš někoho, aby Ti zapnul zapalování na cca 7 vteřin, nestartovat. Po vypnutí se musí platinový drátek na chvilku rozžhavit a zhasnout. Pokud nežhaví, bude váha špatná, nebo její přívod. Zapojení se dá najít na http://www.qclt.com:8080/release/de/e39old/index.htm , když si zadáš číslo konektoru X6217, ale to už je nad rámec tohoto fóra. V případě výměny váhy vzduchu doporučuji koupit novou u BMW (originál), díl číslo 13621703275, stojí podle výrobce 8.500 - 10.500,-Kč, laciné díly z Polska (váha nebo čidlo) nestojí za nic, vydrží tak rok, i když je na nich renomovaný výrobce - vyzkoušeno.
Obrázok

Ten původní typ váhy, co tam bude od výroby už asi neseženeš a nové váhy mají jiné parametry. Po výměně je třeba nahrát nový soft do řídící jednotky motoru, aby s tou novou váhou byla schopna spolupracovat. Buď tady nebo na českém fóru o tom byla diskuze, jestli to třeba je nebo není, já tvrdím, že ANO.

Doporučuji se u toho, kdo Ti tu diagnostiku bude dělat, zeptat kolik by to stálo. Zpravidla to umí opravit a mají dobré kontakty na náhradní díly.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

misenko00
Auto: Bmw e46 330xdtA
Kraj: Nitriansky

Sobota, 29. Novembra 2008, 21:03

takto sa mi to lubi ! dal by som ti te body ale sam mam malo :D

zet
Autor témy

Sobota, 29. Novembra 2008, 21:20

starML: ďakujem za super navod, ani som necakal taku obsiahlu a vystiznu odpoved. Pre mna az trochu vela info naraz ale urcite pomoze. Skoda ze ti nemozem zvysit body lebo nemam z coho:(
Mimochodom ABS funguje...je mozne ze nefunguje len jedno koleso a je to pre to? Mne predavajuci vravel ze ten vykricnik svieti lebo menil brzdove platnicky a nezapojil tam cidla.
Kto by poznal dobreho garazmajstra ktory vie pomoc aj s diagnostikou som otvoreny novym kontaktom:)

starML

Nedeľa, 30. Novembra 2008, 00:18

4all : Váš bodový systém respektuji, ale není to všelék. U nás se za přístup k zajímavým stránkám platí roční příspěvek a "banány" se u nás taky rozdávají. Za přidělené bodíky děkuji, ale nedělám to kvůli tomu.

2misenko00 : ==> děkuji za pochvalu, když můžu, poradím

2zet : Opýtaj sa chlapov v Blave, určitě Tě přijmou do "klubu" a poradí. Čidla opotřebení destiček se obvykle připojují - důvod nepřipojení nevím ??
Naposledy upravil/-a starML v Nedeľa, 30. Novembra 2008, 15:27, upravené celkom 1 krát.
Audi A3 30 gtron automat CNG
Octavia 1,5 TSI automat CNG Ex
Octavia 1,4 TSI manual CNG Ex
E60 530iA Ex
E39 530dA Ex

Užívateľov profilový obrázok
airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Nedeľa, 30. Novembra 2008, 01:50

starML

Trochu mozno OT, ale musim povedat, ze tvoje prispevky su nieco extra. Vsimol som si to uz samozrejme skor, ze opdovede, ktore davas ty, su fakt extra-vystizne. No mne si uz parkrat napisal pomoc aj cez SS a tak isto to bolo riadne obsiahle. Ak mame respektovat tento bodovy system (s ktorym prilis zadobre niesom), tak si jeden z tych, co si zasluzi najviac bodov.

starML

Nedeľa, 30. Novembra 2008, 16:42

To cukání by ještě mohlo způsobovat odcházející čidlo na klice - B2013. Fotka ve WDS je špatná, tak nyní použiju fotku xSAFA z českého fóra, děkuji. http://lh5.ggpht.com/safa.e36/SNaqlqKUz ... F_1641.JPG

Na té fotce je to čidlo to černé, špinavé vlevo, to bílé nahoře je vodní pumpa bez řemenice. Otestovat se to dá jenom diagnostikou a dost blbě se to vyměňuje. Takže jen zkontroluj jestli je řádně upevněno, vzdálenost od toho ozubeného věnce má být 2-4 mm. Tak to je jen pro úplnost, až budeš mít výsledky z diagnostiky, tak se pochlub.

LUBEC

Pondelok, 1. Decembra 2008, 01:05

já bych to typl na zapalovací cívky nebo svíčky

Užívateľov profilový obrázok
LuCKy
Auto: BMW 530iMola
Kraj: Žilinský

Pondelok, 1. Decembra 2008, 10:30

Pokiaľ ide o to ABS, treba skontrolovať aj konektor čo ide do ABS jednotky (nachádza sa vedľa motora). Niekedy sa tam dostane vlhkosť, prípadne aj kvapalina z jednotky. Pomáha vysušenie, prípadne aj odmastenie konektora (oboch častí). Pre lepší kontakt treba brúsnym papierom prejsť aj kontakty v konektore na ABS jednotke. Toto mi pomohlo. Po vymazaní chýb mi výkričník zhasol a ABS aj fungovalo ale len pri prvom brzdení, potom prestalo. Tam už pomohla výmena snímača na zadnej náprave ako popisuje starML (odvrtávanie starého snímača je fakt "fasa" ale na prednej náprave sa väčšinou snímače dajú normálne vybrať bez problémov i poškodenia...).

PS: neviem či to v niečom pomôže ale cca od 4000 RPM zopína VANOS (variabilné časovanie ventilov, E39 528i do rv 09/98 mali VANOS len na sacie ventily, preto ten zvýšený záťah) == viac zmesi

LuCKy
Slovenčina pre BMW palubný počítač/navigáciu v modeloch E38, E39, E46, E53, E83. Jednotky MK3 a MK4. Na výber celkovo tri verzie pre oba typy jednotiek. Viac na našom webe www.elceka.sk/bmw-palubny-pocitac-v-slovencine
Denne svietenie, zatial len BMW do 03/2007.
-
Obrázok
-
Obrázok

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní