Nedeľa, 22. Marca 2026, 10:54
Zdravím páni, prípadne dámy. Nakoľko je to tu už pár rokov bez odpovede, pochybujem že tu niekto zareaguje, ale skúsim sa aj tak opýtať. Mám E30 Touring s motorom M40B18 z roku 91. Mám tiež problém s voľnobehom, ktorý sa u mňa začal odo dňa keď som si zobral auto zo servisu po výmene pôvodných popraskaných výfukových zvodov za nové TA technix ( dlhé, leštené, či športové?) Od tej chvíle sa voľnobeh správa presne opačne ako by mal a to tak, že po naštartovaní a je jedno či je motor studený, ľadový, či zohriaty tak aj tak vždy nabehne hneď na správne voľnobežné otáčky cca 800ot./min, no po pár sekundách, či zohrievaní(ak bol pred štartom studený) začne stúpať a vystúpi až na cca 1200-1300 ot/min. Keď motor vypnem a znovu naštartujem, tak opäť to isté, krásny voľnobeh 800 ,ale do pol minúty je znovu na 1300. Počas dlhšej jazdy občas pristihnem otáčky na voľnobehu cca na 900, ale to len veľmi zriedka a nie na dlhú dobu, väčšinou sú nie menej ako 1100. Menila sa so zvodami aj lambda, lebo starú sa nepodarilo dostať von nepoškodenú, tak som vinil najskôr ju, ale auto sa chová rovnako, či je, alebo nie je zapojená, preto som vylúčil jej chybu a utvrdili ma v tom aj známi, ktorí mi tvrdili, že za studena by lambda nemala ovplyvňovať voľnobeh, ale neviem či je to tak s istotou a tak isto mi mechanik tvrdil, že vraj na diagnostike videl, že sonda reaguje. Ďalší podozrivý bol snímač teploty vody, sú tam dva podľa knižky jak na to J je hnedý pre budík a modrý pre RJ. Keď som videl kde je umiestnený, radšej som najskôr premeral odpory na novom a starom na aute za tepla a aj za studena a hodnoty mali rovnaké, tak ten som nakoniec nemenil tým pádom. Vlastne kecám, ešte pred čidlom som objednával z druhej ruky inú váhu vzduchu aj voľnobežný ventil, ale to sa chovalo úplne rovnako. Ďalší čínsky voľnobežák mi poslal známy, lebo nebola istota, či ten z druhej ruky nebol náhodou tiež zlý, ale chová sa to zase úplne rovnako aj s ním. Do toho mi začal tiecť benzín pod saním z hadičky, kde by ruku dala jedine Saxana, tak som bol nútený rozobrať vrchnú časť sania, aby som sa k tomu dostal, ale pred tým som zadymil sanie, či niekde nenájdem netesnosť, ktorú by som odstránil popri tom. Jediný drobný únik bol pod klapkou, asi z toho o-krúžka z príruby na klapke, alebo z toho spínača voľnobehu, lebo ten ktosi musel rozoberať, lebo bol ľahko otvoriteľný, tak som ho zase zalepil a dal novú gumičku a prírubu som podmazol silikónom. Ale samozrejme sa nič nezmenilo a nevysvetlilo by to aj tak to, že problém s voľnobehom pred výmenou zvodov nebol žiadny. Už mi došli nápady a možnosti, čo by to mohlo byť a tak prosím, vyslovene PROSÍM niekoho, kdo sa v tom vyzná, alebo pozná niekoho, kdo by bol ochotný sa na to aspoň pozrieť s diagnostikou na to určenou, nie nejaké delfíny a pdobné kalkulačky, lebo keď mi niekto odporučil mechanika, čo je fachman na BMW, tak po tomto mojom opise zrazu nikto nemal čas, dovolenky a ozvite sa budúci mesiac, potom pohreby v rodine, PN-ky a ten tu teraz nie je a podobne, skratka ruky preč každý......Som z CA, ale už kašlem na to kľudne požičiam vozík, naložím a doveziem keď bude treba ísť ďalej kdekoľvek, alebo na tom prídem, je plne pojazdné v zásade. Poradí niekto? Či už postup, alebo fachmana? Ďakujem moc.