Včera, 23:09
No a ideální je si zjistit, kdo dodává do prvovýroby, BMW si kotouče a ani destičky nevyrábí, takže je nakupuje u dodatelů a jsou to většinou velké značky jako Brembo a ATE, akorát na originálech je pak napsáno BMW.... a stojí 2 až 3x tolik.
Dělal jsem 2x známým výměnu komplet brzd na předku a i na zadku (jiná značka než BMW). Originální díly tam byly Brembo, cena za díly u dealera značky 1000 Eur, u alternativního dodavatele dílů cena 300 Eur, také značka Brembo. Takže 700 Eur marže, resp. úspora, jenom v tom, kde koupíš stejné díly.
Taky jsem viděl v reklamačních skladech BMW dealerů hromadu pokroucených originálních kotoučů BMW, které se řešily na reklamaci.... Takže je to často o peněžence zákazníka, výrobci daného dílu, stylu jízdy. Někomu vydrží brzdové destičky 20 tis. km a někomu 200 tis. km.
Taky je to o tom, kolik má majitel na opravu a zda je ochotný investovat do originálu nebo do "originálu". Existují značky, které jsou ještě lepší než originální díly, ale to je o jiné diskuzi.
Mám zkušenost s originálními BMW brzdami, které na novém autě za určitých specifických podmínek (dálniční provoz, zima a mokro) nebrzdily a párkrát jsem brzdil očima, než se brzdy chytly. BMW, místo výměny těchto dílů, řešilo alternativní přísun vzduchu k brzdám, samozřejmě to nepomohlo. Po výměně originálu BMW za značku Bosch, jsem tento problém už nikdy nezaznamenal.
Kdo má na originál, nechť kupuje originál. Kdo nemá nebo chce šetřit, nechť kupuje světové značky výrobců brzd, nejlépe značku, která dodává na výrobní linku. Na brzdách se nemá šetřit, ale vždycky i u BMW existují kvalitou srovnatelné alternativy za výhodnější cenu.
Naposledy upravil/-a
PearlJam v Utorok, 17. Marca 2026, 15:28, upravené celkom 1 krát.