... všetko o BMW ...

Moderátor: voMacK

mmracing.sk

palci540
Autor témy
Auto: BMW E61 530D A/T LCI
Kraj: Trenčiansky

BMW F11 kalibrácia natáčacích bi-xenónov

Dnes, 19:20

Ahojte,

Auto: BMW F11 530xd 190kw ročník 11/2011.

Mám rozkalibrované natáčanie svetlometov a chcem sa opýtať, či neviete poradiť či to viem skalibrovať cez ISTU-D, ktorú mám?

Problém je v tom, že mi obidva svetlomety svietia doľava, teda do stredu cesty. Skúšal som najprv len manuálne stranové nastavenie, či sú obidve svetlá vycentrované na stred a to je ok.
Ale na mieste pri naštartovanom aute v stoji keď točím úplne doprava, tak je vidieť, že svetlá sa hýbu úplne doprava, ale keď točím od stredu doľava, tak sa pohnú len trochu a už ďalej nejdú. To teda značí, že sú permanetne vytočené do strany= doľava, lebo už nemajú kam ísť, len na dorazy.

Snažil som sa dohľadať nejaké nastavenie kade tade, aj videá na youtube, prípadne zahraničné fóra, ale vždy som našiel len manuálne nastavovanie…

Jediné, čo som našiel je, že vraj by sa to malo nastavovať pri zapnutých svetlách v režime “ON”, teda nie v automatike a že to robia v BMW, čo mi je samozrejme jasné. Ale vzhľadom na to, že mám ISTU-D, tak mi napadlo, že si to viem aj sám skalibrovať.

Ak viete prosím niekto poslať nejaký návod, kľudne aj zo zahraničných stránok, budem vďačný.
Vďaka vopred.

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: BMW F11 kalibrácia natáčacích bi-xenónov

Dnes, 19:26

Moduly svetiel su povodne, origo ?

palci540
Autor témy

Dnes, 19:42

Na 99% áno. Auto je dovoz z DE, na SVK kupované od veľmi dôveryhodného servisu, žiadna búračka, že by to bolo nutné meniť. Ak by to aj bolo menené, tak určite priamo v DE V BMW, nakoľko v DE bol servis len v BMW robené. Auto má až doteraz vypĺňanú olnine servisnú bmw knižku. Aktuálny nájazd cca 188tis. Podľa výpisu servisných úkonov z BMW som tam nenašiel výmenu modulov, že by bola historicky robená.
Cez ktorý soft si to viem overiť? Okrem ISTA-D mám vlastne ten celý package diagnostiky od ICEBLADE-da.
Naposledy upravil/-a palci540 v Piatok, 27. Februára 2026, 19:55, upravené celkom 1 krát.

palci540
Autor témy

Dnes, 19:48

Ešte mi napadlo, že keď som kúpil auto, tak jedno svetlo kus zatekalo, opravil som to, ale teda, či sa z tej vlhkosti nemohol poškodiť modul jedného svetla a teda, že by to ovplyvňovalo obidve svetlá, lebo rozkalibrovanie už sledujem dlhšie, len som nemal čas to riešiť a hlavne som na aute aj málo jazdil, takmer celú zimu bolo odparkované v garáži.
Naposledy upravil/-a palci540 v Piatok, 27. Februára 2026, 20:01, upravené celkom 1 krát.

MarioDupont
Kraj: Bratislavský

Dnes, 20:00

ked to skusas na mieste tak to tak ma byt, ze sa nenatacaju dolava resp. sa pohnu len minimalne. AHL je default naprogramovane tak, aby neoslnovalo vodicov napr. v krizovatke ked stojis a cakas kedy budes moct odbocit dolava. Plne natocenie dolava je az od rychlosti 40kmh

To co si sa docital, ze kalibracia sa robi len v rezime ON a nie v AUTO plati na manualne nastavovanie (idealne v servise s regloskopom. Vtedy je AHL deaktivovane a svetla uzamknute v stredovej polohe.Ak regloskop nemas, co asi nemas, tak robit od oka je nepresne, ale tak s trochou snahy spravis nahrubo.

cez istu spravis reinicializaciu, po pripojeni najprv skontroluj ci nemas ziadne chyby vo FRM alebo moduloch svetiel nie su chyby , napr. komunikacia s krokovym motorcekom.
Ak tam nic nie je, tak vo vehicle mngmt, Service func., najdi Body/ligting, moze to mat rozne nazvy, AHL, beam throw alebo headlight driver module, tam bude moznost startup/init alebo reference run. To spusti preklopenie do krajnych poloh a ulozi si zakladnu poziciu.

Ak budes stale mat problem a budes chciet robit korekciu manualne, zaparkuj tesne k stene, oznac si referencne body z oboch svetiel, cuvni o 10 metrov idealne, alebo aspon o 5, na F11 by mal byt sklon 1%, mal by si ho najst aj na stitku na svetlometoch, ak tam mas ine cislo tak sa orientuj podla neho. Ak je tam 1% a cuvnes o 10 metrov mal by luc klesnut o 10cm, (ak o 5m tak o 5cm). Oznac si to na stene, kriedou, paskou. Nad tu liniu by nemalo siahat svetlo. Ked budes korigovat luc skrutkami, tak bod zlomu musi byt presne alebo pod osou referencneho kriza (na pravom svetle), (pravy sa mierne dviha, lavy musi mat presny cut-off.). Ale je to ako stelovat panty na dvierkach z IKEA... lepsie je to zaniest niekde kde to nasteluju presne. Ale ak sa ti inak neda aspon takto. Ovsem za predpokladu ze vsetko funguje ako ma.

palci540
Autor témy

Dnes, 20:07

Dobre ďakujem za krásny podrobný návod. Manuálne nastaviť si ich viem, samozrejme len tak o stenu, čiže skúsim najprv tak a potom si ich dám presne nastaviť regloskopom. Akurát som zistil, že na ľavom svetle mám asi zodraté ozubené koliesko na stranové manuálne nastavovanie, lebo pri krútení sa parabola nehýbe, pozriem sa na to, ak je tam prístup k rozobratiu bez nutnosti demontáže skla, tak si to vytlačím na 3D tlačiarni nanovo…
V podstate som potreboval prímarne nájsť inicializáciu/kalibráciu v iste, že ako sa to tam volá, takže vďaka. A cez víkend to vyskúšam.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní