... všetko o BMW ...

Moderátor: voMacK

bmwtt.sk

palci540
Autor témy
Auto: BMW E61 530D A/T LCI
Kraj: Trenčiansky

VYRIEŠENÉ: F11 530Xd 2012: chyby komunikačnej zbernice K-CAN

Piatok, 5. Septembra 2025, 18:26

Ahojte,

dnes som si preventívne spravil diagnostiku na mojom aute z dôvodu rozobratého interiéru kvôli aplikácii odhlučovacieho materiálu a ISTA mi vypísala nasledovné chyby:
CA840B TRSVC, K-CAN: line fault
D7040B EHC, K-CAN: line fault
D8440B HUD: K-CAN, line fault
E1C40B CIC, K-CAN: line fault
E2C40B CON, K-CAN: line fault
E4440B SMFA, Controller Area Network bus: Line fault / electrical fault
E4840B SMBF, Controller Area Network bus: Line fault / electrical fault
E5440B AHM, K-CAN: line fault
E58D62 Evaluation electronics, contact-free tailgate opening: Local interconnect network bus
E5C40B CID: K-CAN, line fault
E7040B IHKA, K-CAN: Line fault / electrical fault
E7440B FKA: Body CAN: Line fault / electrical fault

Chyba E58D62 súvisí s bezdotykovým otváraním kufra, ale tú tam mám vždy a aj tak kufor normálne otvorím podkopnutím nohou...

Tieto chyby nezmizli ani po premazaní. Na 99% to súvisí s tým, že som posledné dva týždne pracoval na odhlučnení podlahy a kufra auta a teda mal som demontovaný prakticky celý interiér (sedačky, koberce, stredový tunel atď...) a samozrejme po celú dobu bola odpojená batéria. Samozrejme, že som musel poodpájať viacero konektorov a aj ukostrení, ale všetko som si dôkladne pred demontážou nafotil a kontroloval som to pred opätovnou montážou. Nevravím, že som neomylný a na niečo som mohol zabudnúť, ale bez ohľadu na tieto chyby auto funguje bez jediného problému a všetky funkcie taktiež. V iDrive nie je žiadna chyba. Po dokončení podlahy som mal cestu do Brna a absolútne všetko ok, ale vtedy som nerobil diagnostiku. Následne potom som ešte dorábal vytlmenie kufra, ale tam som prakticky odpojil len pár konektorov a štyri kostry na podbehoch, ktoré som teraz skontroloval. Skontroloval som aj všetky poistky (v kufri a aj v priehradke spolujazdca).

Vyzerá to na nejakú komunikačnú chybu s hlavnou zbernicou. Tak sa chcem opýtať, či niekoho nenapadá, čo by to mohlo spôsobovať a čo by som mal ešte skontrolovať?
Naposledy upravil/-a palci540 v Nedeľa, 7. Septembra 2025, 14:47, upravené celkom 5 krát.

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: F11 530Xd 2012: chyby komunikačnej zbernice K-CAN

Piatok, 5. Septembra 2025, 19:32

Skontroluj K-CAN kabelaz, spoje kde su drotiky pospajane a urobene odbocky... schemy su v Iste.

palci540
Autor témy

Piatok, 5. Septembra 2025, 21:05

Skontrolujem, asi aj skontrolujem všetky RJ, ktoré hádžu chybu. K-CAN jednotka je v A stĺpiku dole pri nohách spolujazdca, že?

PetoK

Sobota, 6. Septembra 2025, 00:01

EE, to je samotna zbernica medzi vsetkymi rj.

palci540
Autor témy

Sobota, 6. Septembra 2025, 13:46

PetoK napísal:
EE, to je samotna zbernica medzi vsetkymi rj.
Ok pozriem sa na to. Vďaka

palci540
Autor témy

Sobota, 6. Septembra 2025, 15:10

Ešte mi tam sem tam nabehne táto chyba:
801C20 ZGM: central fault memory full no control-unit fault.

Chápem, že toto je tá hlavná jednotka, ktorá mám aktuálne problém.

Včera som ju tam nemal.

Ešte mám podozrenie na samotné piny ZGM jednotky, že či už nie sú voľné, lebo rovnaký problém som mal s COMBOXOM. Vypadávali mi mikrofóny a vyhadzovalo fantómové chyby, ako napríklad chybu adaptívnych svetlometov. Prepinoval som úplne na novo konektor comboxu (spodný) a odvtedy mám pokoj. Tak je možné, že ako som hýbal kabelážou, tak to tomu veľmi nepomohlo. Ale teda pozriem tú kabeláž aj pre istotu.

Otázka je, že ako veľmi závažné sú tieto chyby? Jednotky medzi sebou teda nekomunikujú, ale samotné fungujú a všetko funguje bez problémov a bez palubných chýb. Narážam na to, že keď sa mi to nepodarí hneď nájsť, može to z dlhšieho hľadiska nejako uškodiť? Napr. že by to odpálilo nejakú z tých jednotiek?

PetoK

Sobota, 6. Septembra 2025, 15:42

Jednotky komunikuju. Nastuduj si najprv poriadne ako funguje CAN a ako chodi v pripade chyb. Vadne piny to urcite nebudu. A neviem co si riesil, ale COMBOX s adaptiv svetlami urcite nesuvisi.

palci540
Autor témy

Sobota, 6. Septembra 2025, 16:17

Áno jasne, chápem. Čo sa týka toho comboxu, tak viem, že to nemože ma vplyv na svetlá, len viem, že od kúpy som s tým konektorom mal problém. Pri nenaštartovanom aute som pohýbal s tým konektorom a vyhadzovalo to chyby SOS a raz to aj vytočilo samo 112ku. Potom mi za jazdy začalo hádzať tie chyby s adaptive headlight failure, ktorá sa na pár sekúnd objavila aj v iDrive, ale hneď zmizla. A to bolo skoro každých 30 sekúnd jazdy (za 50km aj 100x). Strašne otravné to bolo. Ale keď som urobil diagnostiku, tak žiadna chyba so svetlami uložená nebola, len chyby spojené s MOST. Následne som potom vyskúšal ten konektor pritlačiť, aby nemal vôľu a zrazu za jazdy nevyskakovala už žiadna chyba. Tak som objednal piny a prepinoval som celý konektor. Odvtedy absolútne pokoj a ani chyby s MOST nie sú. Tiež mi to nedáva zmyse, že ako by combox, ktorý nemá nič spoločné zo svetlami, robil zle svetlám. Ale reálne to pomohlo, tak tá chyba svetiel musela byť len nejaký zmätok. Neviem, ako ináč to chápať.

Však ak si neporadím, tak pôjdem na poriadnu diagnostiku.
Každopádne ďakujem ti veľmi pekne za rady zatiaľ.

palci540
Autor témy

Včera, 11:21

Tak asi som našiel chybu, zatiaľ prvú. Mám vyhádzaný znova interiér a na vodičovej strane mi jedna skrutka krytu subwoofera prešla cez štyri káble. Nechtiac sa mi tam ten zväzok dostal a nevšimol som si to. Ďalšie som nenašiel nič. Poskladal som všetko naspäť, urobil diagnostiku a všetky chyby sú preč, ostáva len tá jedna s bezdotykovým otváraním kufra :).

Takto to vyzeralo:
[url=Obrázok]https://i.imgur.com/RyOXcfv.jpeg[/url]

[url=Obrázok]https://i.imgur.com/bLXGSHE.jpeg[/url]

[url=Obrázok]https://i.imgur.com/GaCrwUz.jpeg[/url]
Takže vďaka PetoK za rady ;).

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: robajdo a 2 neregistrovaní