... všetko o BMW ...

Moderátori: voMacK, alfi666

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
Suit
Autor témy
Auto: BMW E61 535d
Kraj: Banskobystrický

E61 trasenie volantu/vibracie

Štvrtok, 3. Apríla 2025, 17:41

Ahojte, riešim dlhodobo trasenie volantu/vibrácie auta a už som celkom v koncoch na čo sa zamerať. Symptómy sa prejavujú cca od 80 km/h do dákych 120-130 km/h. Začne jemne triasť volant ako keď sú nevyvážené kolesá ale k tomu cítiť vibrácie po celom aute. Keď sa pozriem na spolujazdcove sedadlo, tak vidno ako sa trasie opierka. Tak isto to cítim aj ja keď si opriem hlavu o opierku. Teraz k tomu, čo všetko už je vymenené + skontrolované.

Nové veci:
Predné ramená, čapy a tyčky riadenia, repasované riadenie (s novým hrebeňom), tyčky stabilizátora + uloženie, predné brzdy, silentbloky motora + prevodovky, hardy spojka, uloženie kardanu, homokinetický kĺb na kardane, obidve poloosi, zadné zbiehavostné ramená.

Kontrolované veci:
Hádzavosť (ovalita) nábojov predná aj zadná náprava, tlmiče testované na stolici (účinnosť 70-80%), vôle na náprave. Disky sú rovné, pred týždňom obuté nové letné pneu.

Trasenie sa stráca pri prejazde zákrutou, je jedno či do prava alebo do ľava.

Ak sa niekto stretol s podobným problémom a podarilo sa mu to vyriešiť, bol by som povďačný za pomoc.

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: E61 trasenie volantu/vibracie

Štvrtok, 3. Apríla 2025, 20:19

Máš XD ?

Užívateľov profilový obrázok
Suit
Autor témy
Auto: BMW E61 535d
Kraj: Banskobystrický

Štvrtok, 3. Apríla 2025, 20:39

Zabudol som napísať, je to zadok. A tak isto aj geometria je v poriadku predná aj zadná náprava.

undy
Auto: Xxxxxx
Kraj: Zahraničie

Štvrtok, 10. Apríla 2025, 07:57

Ak by bolo možné napísať to sem hrubým zlatým písmom a dať to na úvodnú stránku: 99% pneuservisov sú diletanti, neschopní naučiť sa niečo, čo opakovane robia dlhé roky. Bodka. Alfa a Omega všetkého je, na čom vyvažujú kolesá, či tomu robia kalibráciu a ak ano, či chápu podstatu toho, čo robia. Opakovane som sa pri každom prezúvaní trápil s vibráciami volantu, celého auta, sedadiel atď. Až som rezignoval a dal celoročné, aby som sa tomu vyhol. Bolo to dlhé roky dozadu na každom aute, či BMW alebo hocočo iné. Všetko takmer presne ako Ty som pomenil a vibrácie boli stále. Opakovane, snáď 6-7x som bol v rôznych pneuservisoch, požiadal som raz pána, nech to predo mnou kalibruje, tak ako tvrdil, že to robieva...nevedel ani nájsť prípravok...

Až raz som mal šťastie / náhoda/- v jednom značkovom servise, kde majú aj pneuservis, práve inštalovali novú vyvažovačku a bol tam technik, ktorý ich školil ako sa používa a ako sa kalibruje. A ja som bol ten, na koho kolesách to robil. A výsledok? Môžete si domyslieť..

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných