... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

lukas85
Autor témy
Kraj: Prešovský

zahrievanie/chladenie olejv motor, automat

Utorok, 18. Marca 2025, 15:36

zdravim, mam par ot. ako by to malo byt spravne robene a tiez ci je to OK
1) chcem sa opytat ako rychlo sa ma zahriat olej v automate na prev. teplotu (pre zf8hp by to malo byt od 80°C ak som dobre cital) Kupil som si OBD a teraz posledna jazda som si to sledoval. Vonku cca 2-5°C jazda uplne pohodova. Cca 10 min kratky vyjazd z mesta cez okresky na dialnicu, nasledne na dialnici 130 konstant. no a 80°C som mal az tak po 45 min jazdy. Je to ok?
2) na aku teplotu dochladzovat olej v motore po jazde? Vsimol som si ked to sledujem ze niekedy mam len 90 inokedy 95 po zastaveni co su take bezne teploty treba to dochladzovat aspon z tych 95 na 90 alebo je to ok? Ako dochladzujem stale aspon minutku po zastaveni (po dialnici aj par minut), ale nikdy som nevidel teploty..

Užívateľov profilový obrázok
xener
Auto: biele, sede, modre
Kraj: Bratislavský

Re: zahrievanie/chladenie olejv motor, automat

Utorok, 18. Marca 2025, 15:46

ahoj. tak k bodu 1. nenormalne si takou jazdou ako pises nicis prevodovku, musis vzdy pred jazdou minimalne 30 minut kruzit okolo domu max na 2. prevodovom stupni, az potom sa mozes vydat na cestu. ak to nebudes robit, tak sa s motorom mozes po 300tis km rovno rozlucit. prakticky to iste pri bode 2, pred vypnutim motora cakat kym teplota neklesne aspon na 50 stupnov, skor urcite nevypinat !

nahodou klimatickou uzkostou netrpis ?
Imperialblau Brillanteffekt Metallic - A89

lukas85
Autor témy

Utorok, 18. Marca 2025, 15:52

no neviem ale ak nevies poradit tak naco komentujes?? ja sa o svoje veci rad staram, nebudem si vedome doj.at auto nejakym mavnutiami rukov ze na kkt.. ked ti potom v servise povie mal si robit to a to ne teraz lamenotvat ze mas v p. motor, automat atd.🤷‍♂️

xener

Utorok, 18. Marca 2025, 16:07

nedalo mi, ked som to precital :)
myslim ze ked si najdes nieco o dochladzovani turba a budes to dodrziavat, tak pre auto spravis viac ako riesit teploty olejov

lukas85
Autor témy

Utorok, 18. Marca 2025, 16:13

tak porad nieco, nech zase nemusim hladat a overovat na fore ci je to tak..
Olej viem len tolko ze ak sa stopne horuci, ten pre zastaveny prietok ostava karbonovat na rozpalenej osi a loziskach co casom vedie k zadretiu.. a k automatu sa pytam preto, lebo (tiez co som hladal) sa nema rovnako tlacit a robit nejake kickdowny na studeny olej z dovodu predcasneho dodrbania automatu a ked som zistil ze prevadzkvu teplotu v tom pocasi dosiahnem po 3/4 hodiny tak som kukal ze ci nemam ist najpr na pol dna na dialnicu aby som mohol "bezpecne" kus na to sliapnut

xener

Utorok, 18. Marca 2025, 16:24

co konkretne chces poradit? netusim aky mas motor, aky olej v nom, ani aky je stary.
mas predstavu aky ma napriklad bezny 5w30 rozsahy teplot? pripadne nejaky lepsi, ako napriklad liqi moly 4200 ?
inac pri tvojej opatrnosti si velmi neviem predstavit nieco take ako je rozpalena klukovka v tvojom aute :)

Igmaus
Auto: G20 330dx
Kraj: Trenčiansky

Utorok, 18. Marca 2025, 19:13

Ja jazdím tak, že keď ma motorový olej 80 stupňov čo je prevádzková teplota tak už svižne jazdím, nie plný plyn, olej v prevodovke som nikdy neriešil podla mňa je zbytočne sa tým hĺbkovo zaoberať, dôležité je ten olej meniť a chladím tak že keď tomu nakladam po diaľnici tak zastavím a 1-2 minúty nechám bežať na voľnobeh a vypnem keď jazdím normálne počkám 30 sekúnd. Autá mi fungujú roky super nekazia sa. Tiež som pedant na servis a starostlivosť o auto ale netreba byť otrokom auta.

ROKI49
Auto: G20 330i

Streda, 19. Marca 2025, 06:46

Treba si uvedomit, ze po jazde nedochladzujes olej, ale turbo samotne. Olej sa chladi priebezne a vacsinou sa drzi v rozmedzi 90-110 a s takouto teplotou sa dostava aj k turbu. Podstatne je znizit teplotu turba, aby sa dochladilo a nebolo tak vyzihane, ze sa na tom ten olej pripecie, kedze po vypnuti prestane cirkulovat. To ale nemas ako odsledovat, uplne postaci, aby cloveku posledne kilometre jazdy nejebalo a mozno daka minutka ked dorazis a zatial si vyberes penazenku, mobil, oblecies bundu, atd.

Prevodovku neries, netreba jej nakladat studenej, ona sa postupne dohreje "od motora".
PRÍBEH: ex E39 525d, 2003, Individual Obrázok
ex F30 330d, 2013 Obrázok
G20 330i, 2022 Obrázok

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Streda, 19. Marca 2025, 08:41

Pozrime sa na to odborny okom…8HP ako aj …6HP maju termostat….. Tam je teplota nastavena na 87-88st myslim a pri 8HP tusim vyssie kusok..….8HP olej ma vyssiu teplotnu charakteristiku….Preto ak tam nejaky mantak pri vymene dal 6HP namiesto 8HP olej tak prevodovka sekala a prehrievala sa…Ten olej maze,ale aj chladi prevodovku….V F radach uz existuje hlasenie prehrievanie prevodovky…

Prevodovka je napojena na maly okruh okruh a tak sa zahrievana a chladi rovnako ako motor…Aj ked sa zahrieva urcite pomalsie……

Ale ak sa k autu clovek chova jak k zene ze ju najprv mierne ohreje a az potom ide naplno a pravidelne obe servisuje tak je to zaklad uspechu…..
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 36 neregistrovaných