... všetko o BMW ...

Moderátori: Hugino, SmartBastard

• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
obchodna sekcia

oseldusan
Autor témy
Auto: Ex E39, E61, F10,G05
Kraj: Žilinský

Re: F15 40e & G05 45e &50e Plug-in hybrid skusenosti

Sobota, 18. Januára 2025, 14:31

Nooo. Upravil som nadpis este o 50e verziu. Kolega kupil na moju radu hybrid . Ale nanestastie , to bolo hned po facelifte, a ja som vobec tomu nevenoval pozornost. Respektive , kupil a az potom sa priznal ze kupil. Z mojho pohladu je facelift strasny krok spat oproti 45e. Teda skor by som povedal , ze to je kooopa krokov spat. Jednu , jedinu vec ma lepsiu. Vsetko ostatne je ( vacsinou subjektivne ) katastrofa. Zacnem s plusom , kedze je jediny. A to je silnejsia palubna nabijacka . 45e ma iba 3,7kW , 50e uz ma 7,4kW. Aj to je sice na smiech ( niektore plugin hybridy na trhu maju aj 11kW, tusim aj 22kW ) ale lepsie ako drotom do oka. Zopar minusov. Prvy ktory naserie ale ze totalne , je ze potichucky odstranili moznost nabijat auto motorom. Battery mod je schopny iba drzat kapacitu baterie . Takze ak si vybijete bateriu , tak zabudnute na veci ako klima alebo kurenie pred nastartovanim. Celkom naserie , hlavne ked necham auto na letisku. Trosku viac naserie , ak byvate na byte a mate sa stahovat az o rok na dom. Ako moj kolega. Chodi ako debil nabijat na verejne nabijacky. Naucil sa sice okamzite davat battery hold , ale niekedy proste nevyda. Nehovoriac o tom ze stale uplne vybita baterka nie je asi dobry napad. Dalsi minus je ta katastrofa s menom iDrive 8. Ani po roku si nezvykol . Nieco najst . Proste katastrofa. Ja som napriklad tlacitkovy clovek. Zial nedavam to. Cena ... Jeho auto stalo o 30% viac a to co mam ja a kopu veci ani nema , co mam ja. Takze auto cca 50% drahsie ako bolo moje kvoli chybajucej vybave . Este zopar prkotin,ktore ale pekne naseru. Bezklucove odomykanie uz na zadnych dverach nie je ... Ked som mu to povedal , tak to zobral ako prkotinu , ale po case ho to serie statocne. Tie "klitorisy" na vyfukoch klimatizacie . Ked mu auto predali , uz bol jeden ulomeny . Kedze na to prisiel az cca po mesiaci , neuznali reklamaciu . Zaplat si sam !?!? Laserove svetla sa nedaju objednat - tazko povedat ci je to zle. Night vision sa neda objednat - pre mna osobne tazka katastrofa. Zial nedava BMW na ziadne auto uz. Pre mna to bol napriklad dovod , obzerat sa po inych znackach. Zial , Mercedes , Porche po vyskusani som uuplne zavrhol ( Mercedes napr kvoli poruchovosti a nedostupnosti nahradnych dielov , Porche - sorry za nazor , ale rebrinaky. Mozno sportove auto, ale ked som ich pytal v Panamere lepsie sedacky , ci maju, tak sa az urazili . Proste sportove auta. Zatial nic pre mna ). Potom som sa rozhodol, ze teda opat BMW X5 45e s nocnym videnim pred facelift. Ale uz pol roka nie som schopny zohnat aby mu nechybali nejake veci ( napr soft close a podobne ). Ale spat k 50e. Nemoznost objednat natacanie zadnej napravy , aj ked to je asi iba obcasny problem . Este si snad na nieco spomeniem.
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

oseldusan
Autor témy

Sobota, 18. Januára 2025, 14:53

A teraz nieco k mojej 45e, ktoru mam uz od vyroby 5 rokov. Vyzera to ze som mal stastie , a to aj ked som objednal auto ked sa este ani nevyrabali ,. To sa nikdy neodporuca. Auta mavaju prvy rok vela detskych chorob a tie vychytavaju az casom. Ale G05 benziny a diesle sa robili uz rok, takze to asi vychytali. Zaruka mi skoncila pred mesiacom. Tesne pred zarukou som auto dal pozriet. Nasli iba predne ramena na vymenu. Pocitovo sa ale auto spravalo super , takze neviem co sa im na nich nezdalo , ale budiz. Plus mi vymenili display kluc ( strasna blbost inak ) , lebo obcas neslo s nim bezklucovo odomknut. Sem tam iba , na druhy krat uz slo. Tlacitkami slo ale vzdy. Ze vraj senzor pohybu v kluciku. Vymenili cely klucik ?! Moc teda nechapem tu kopu kydov na internete ako je X5ka kazove auto. Bud ma niekto smolu , alebo to zalezi ci sa k autu spravam ako prasa. O stasti to asi moc nebude. Kolega ma o dva mesiace dlhsie X5 40D a takisto takmer ziadne problemy. U mna za 5 rokov ak pamatam spravne tak: 1. Obcas auto napisalo ze nejde ovladat stresne okno ( nepouzivam mimochodom ) . Skusali novy soft vraj. Potom skusili vraj vymenit ovladanie a odvtedy funguje. 2. Nejaky kontakt na dvierkach nabijania . Vraj vymenili. Nasli vraj v diagnostike. Auto obcas blikalo na cerveno pri nabijani , potrebny restart. To sa deje ale obcas nadalej . To ale byva aj napr ked mi vypadne istic atd. Takze tazko povedat, co je pricina. Stava ale veeeelmi ojedinele pptom co som manzelku instruoval ako pouzivat nabijacku. 3. Prestal fungovat posilovac riadenia. Auto slo normalne soferovat . Tvrdili v servise ze kuna prezrala kable. Oprava 150 Eur. 4. Tie ramena . Tazko povedat , pocitovo sa mi nezdali na vymenu. 5. Ten klucik co som spominal vyssie . Takze uplne prkotiny. Je pravda , ze mojich 81 tkm je slabota. Ale je to starsne vela malych ciest, davam teda auto zabrat "studenymi" startami a mestkymi jazdami. Takze u mna hybrid super vec na 100%. Silne odporucam auto aj po 5tich rokoch. Kebyze chcem kupit jazdene auto. Tak urcite znova X5 45e.
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

catchcash
Auto: X3 xDrive30d
Kraj: Bratislavský

Sobota, 18. Januára 2025, 18:08

Bezklucove odomykanie uz na zadnych dverach nie je - na X5? Z toho by ma porazilo asi...Na druhu stranu moj stryko si to na X1 uplne vypol :D

oseldusan
Autor témy

Sobota, 18. Januára 2025, 18:22

Ano. Po facelifte uz nie je. Uz tam vobec nie su tie senzory. V BMW mi povedali , ze aj tak maju vsetci zapnute odomykanie a zamykanie priblizenim !?? To je akobta hlaska z BMW , ze ostrek zadnej kamery netreba, lebo ked idem okolo mam si otriet. Sorry, k tomu dodat iba MAGORI. Ja som musel odomknutie priblizenim vypnut. Ked chodim okolo auta je to na hlavu, ked to stale odomyka a zamykat . Zamknutie mam zapnute. Takze odomykam vzdy tym ze sa chytim klucky. Kade tade ludia tvrdia , ze to je nebezpecne to bezklucove odomykanie. Ja hovorim, ak chcu auto ukradnut , nepomoze nic, iba dobra havarijna poistka. Akoze sorry, ale pri aute za 130tis sa tvarit ze setrim senzory za par Eur , nie je smutne , ale na vyfackanie !!!! Ako dalsiu pikosku mi v BMW povedali , ze preco uz nie je Night Vision. Ze to je technologia na ktorej prerabaju. WTF ? Pytali za nu cca 3000. Infrakamera stoji maximalne 300 Eur. Software uz maju vyvinuty , takze uz nestoji nic . Ako sorry , tak si maju zacat pytat kolko ich to realne stoji , a nie zrusit a tvrdit ze to je nerentabilne. Dalsia hlaska bola , ze vraj uz su normalne kamery a svetla take vykonne ze to netreba. Hovadina ako mraky. To je to debilne setrenie z Tesly. Namiesto radaru pouzivat kameru na adaptivny tempomat. Ako sorry , mam adaptivny tempomat na BMWckach od roku 2007 . Skusal som BMW X1 kde je tempomat na kamere zalozeny. Katastrofa. To sa vraciame dalej ako do toho roku 2007. Zalozeny na kamerach nefunguje ked prsi a idem za kamionmi. Takisto ma problemy proti slnku. Ach jaj. Ten v G05 funguje podla mna paradne. Nie je to sice 100%. Ale je to parada.
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

Užívateľov profilový obrázok
winter
Auto: G05 X5 45e
Kraj: Nitriansky

Sobota, 18. Januára 2025, 21:54

Pridám aj ja moju 4 mesačnú skúsenosť s 45e rv. 2023. Dosť pekná výbava, zopár vecí chýba (soft-close, HK) a nejaké sú nazvyš (TV).
Auto je neskutočné.
Čo sa týka bezkľúčového otvárania, tak predtým som mal 120d a tam bolo iba vpredu, tak som si musel tiež zvykať, že nemusím chytať najprv prednú kľučku pred otvorením zadných dverí :-)

Úžasná vec je, že nemusím vypínať asistenty, lebo neotravujú. Mám ich všetky zapnuté. Dajú sa v nastaveniach detailne doladiť.
Zaujímavé je, že auto nemá predné hmlovky, vraj sa po zapnutí zadných tie laser lights nejako nahrádzajú aj hmlovky. Neviem....
Predtým som v hmle zvykol zapnúť predné hmlovky, ale zadné som mal vypnuté aby neoslepovali vodičov áut za mnou keď boli blízko. Tu sa to tak nedá.

Väčšinou jazdím na elektrike po Nitre, čiže buď hore kopcom, alebo dole kopcom. Spotreba je dosť veľká: cca 40 kWh / 100 km. Keď viac mrzne tak 45. Využívam predohrev auta z mobilnej aplikácie. Je to jedna z najlepších funkcií. Dojazd na nabitie 50 km v meste a po daľnici (ak by niekto chcel ísť po diaľnici čisto na elektriku). Medzimesto cca 30 kWh / 100 km, čiže dojazd cca 65 km. Viac nečakajte. Nabíjanie sa nedá nastaviť aby nabíjalo len po určitú hranicu, napr. 80%. Vždy nabíja doplna.
V hybridnom režime ide auto do cca 110 km/h na baterku, potom na motor. Prepínanie medzi motorom a elektromotorom je nepostrehnuteľné - toto sa podarilo vynikajúco vyladiť.

Niekedy elektrický výkon klesá, nepodarilo sa mi presne odsledovať súvislosť s výškou nabitia, resp. teplotou. Miesto 40% využiteľného výkonu ukazuje 30%.
Dá sa ísť 140 km/h na batériu, ale pri dlhotrvajúcom vysokom odbere výkon klesá a auto spomaľuje. Z Nitry som šiel 140 km/h do Trnavy a pred Trnavou už auto vládalo ísť len 120 km/h...
Pri dlhom a náročnom stúpaní v spojení so zrýchľovaním čisto na elektriku (naplno) môže po učitej dobe (3 minúty) zahlásiť, že nie je k dispozícií dostatočný elektrický výkon a naštartuje motor.
Toto neberiem ako mínus, len som testoval limity elektro pohonu. :D
Platí, že v meste a na okreskách pod 110 kmh ide pekne na elektriku a zvyšok na benzín. Na diaľnici ide na beznín a šetrí pekne baterku na mestskú premávku.

Ak zarátam cenu benzínu a elektriky pri nabíjaní doma, tak po prejdení vyše 5000 km je cena za 100 km pri mojich trasách 10,7 eur.
Na 2,5 tonové SAV s prevažnou jazdou krátkych trás po meste s predohrevom kabíny je to paráda.

Pri 140 km/h po diaľnici je spotreba 10 l / 100 km. Taký bežný mix cca 8,5 l.

Zimné 19" Continentaly RFT sú tvrdšie a hlučnejšie ako letné 20" Bridgestony. Najbližšie tam pôjdu Michelliny.

Zatiaľ jedna závada vyriešená na počkanie v záruke: skrátilo sa tesnenie strešného okna a vznikla medzera. Dali novú gumu.

K tej 50e: neviezol som sa, ale čo som v tom sedel, tak je to naozaj hnus.... Zdá sa že toto bude na dlhú dobu moje posledné BWM.
G05 X5 45e
ex F20, 120dA
ex E46, 318i

oseldusan
Autor témy

Sobota, 18. Januára 2025, 22:18

Asistenty - ako winter. Tiez podla mna funguje velmi dobre
Predne hmlovky - nemyslim . Je to vybavou. 99% aut z nemecka ich nema. Ja ich mam , aj laserove svetla. Ak sa nedali dat neskor, zasa iba setrenie na nezmysloch.
Dojazd u mna v zime 50 -60km, v lete s prehladom 80km, pri ceste po okreskach napr 300km prejdem az cca 130km na elektriku ( nieco sa dobije brzdenim ).
Nabijanie , pre upresnenie nabijanie nabijackou vzdy do 100%, battery mode nabijanim motorom sa da nastavit tusim od 30% do 100%
S tym dlhym a narocnym stupanim sa mi to stalo v podstate 2krat za 5 rokov. Vyzera to , ze sa ako keby "prehreje"
Zimne pneu su vzdy hlucnejsie. Ja som prave vymenil zimne origo tusim Bridgestony za Michelin, ale s hlucnostou sa to vyrazne zhorsilo. A to som menil zimne za zimne. Takze Michelin neodporucam.
Lol. Na toto som zabudol. K tomu tesneniu. Vlastne sa mi pred rokom stalo , ze mi "uletelo" tesnenie na stresnom okne. Prisla na to manzelka, ked bolo auto zaparkovane pod oknom a bolo to zhora vidno. Potom som si spomenul , ze sa mi zdalo , ze mi nieco uletelo cca mesiac dozadu. Servisak sa okunal , ze mi to ukradli , ale vymenili to v zaruke nakoniec. Inak mi to tesnenie chybalo asi mesiac , a pritom lejaky boli riadne. Nic nezatieklo :o)
Ked som sedel a jazdil prvykrat v iX dva roky dozadu , tak som sa vyjadril , ze take hnusne auto som dlho nevidel. V BMW mi povedali ze to je elektricka verzia podobna X5. Som ich tam zjazdil ze komfortom , spracovanim a luxusom ani nahodou. Ze sa na X5 nechyta nicim , iba tym ze je vykonnejsie . ALE. Nejako som si na ten cinsky dizajn aut uz asi zvykol. Idem ho zasa vyskusat , ci to dam.
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

winter

Sobota, 18. Januára 2025, 22:36

V návode už nie sú spomenuté predné hmlové svetlá, len zadné a toto:
Navádzacie hmlové svetlo
Princíp:
Rozdelenie svetla tlmených svetiel sa v závislosti od rýchlosti prispôsobí podmienkam hmly.
Funkčné predpoklady:
- Automatické ovládanie rozsvietenia svetiel je aktívne
- Zadné hmlové svetlo alebo svetlomety do hmly sú zapnuté.

Dojazd som myslel čisto na elektriku. Ak sa zapája aj benzínový motor, tak ten údaj je tak trochu ošálený, lebo hore kopcom ideš na benzín a dole započítava "na elektriku" - ale v skutočnosti auto plachtí alebo rekuperuje.

Tak aké dáme zimné gumy nabudúce?

Dizajn by som ešte prekusol, ale oni zničili funkcionalitu. Ktorá bola mimochodom dávaná za vzor.
G05 X5 45e
ex F20, 120dA
ex E46, 318i

oseldusan
Autor témy

Sobota, 18. Januára 2025, 22:51

Ach jaj. S tymi hmlovkami zasa setrenie. Neviem ci sa da "simulovat" podsvietenie zospodu, co je princip hmloviek. Alebo sa nejako stracam vo fyzike asi.
Jasne s tym zapocitavanim je to pravda. Neda sa tam nijako zistit , kolko vlastne vyrobilo a pouzilo naviac.
Ja mam so zimnymi pneu zasa aspon na cca 5 rokov pokoj. Tie Micheliny nie su take zle aby som vyhodil dalsich cca tisic eur.

Ta funkcionalita a ergonomia sli uplne do kyticiek. Po tom co som videl co predstavili na CESe - bude hůř. Treba kupovat kym sa da a co este je.
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

oseldusan
Autor témy

Nedeľa, 19. Januára 2025, 17:59

Pozeral som dnes tie moje predne hmlovky na X5. Podla mna su dost vysoko namontovane. Nikdy som si to na X5 neuvedomil. Siel som prave cez kopec z Terchovej smerom na Kysuce ( Kubikova ). Bola tam sialena hmla ,btaknsom sa s nimi hral. A poviem Vam , tie hmlovky na X5 su uplne ale uplne nanic. Takze ak ich nemate , je to podla mna uplne jedno :o)
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

PetoK

Nedeľa, 19. Januára 2025, 18:05

Skoro na kazdom novsom aute su hmlovky nanic, pokial su riadne xenony/led... po zapnuti skoro ziadny rozdiel...

LOKI

Pondelok, 20. Januára 2025, 07:59

seldusan - Ked mu auto predali , uz bol jeden ulomeny . Kedze na to prisiel az cca po mesiaci , neuznali reklamaciu . Zaplat si sam !?!?

Sokantne chovanie predajcu...mozno mu to ulomila manzelka, frajer, dieta, hocikto a nepriznal sa. Neviem u ktoreho predajcu by ti takuto poziadavku zadarmo vymenili ale na tejto planete asi nikde.
20” T3LR 441HP EX: 24” OIVFL, 16” GLC 250, 13” Touareg 245HP, 03” BMW Z4 192 HP, 05” E90 325i, 05" E91 325xi,10" BMW Z4 23i 205HP, 06" Porsche Carrera 911 4S 3.8L 355HP, 09" BMW X6 35i 306HP, 14" BMW M4 431HP, 09" BMW M3 420HP, 03" BMW E39 525i 192HP pribeh, 05" BMW E61 530D 260HP pribeh,05" BMW E90 330i 258HP pribeh

oseldusan
Autor témy

Pondelok, 20. Januára 2025, 10:12

Loki. Ja som skor nenarazal na to chovanie ( aj ked ciastocne ) , ale skor na to ako naprd to je spravene oproti predfaceliftu. Ked si pozriete fora , je to dost casty problem. A kedze to bola predvadzacka , tak je na 99% iste zw to ulomil niekto iny. Kazdopadne tak mu treba. Mal si skontrolovat vsetko.
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e

Qdi950

Štvrtok, 27. Februára 2025, 17:58

Zdravim vás chalani chcem vás poprosiť o radu že aké BMW vybrať Mam na ruke X3M40D ročník 2021 Mild Hybrid alebo X5 45e ročník 2021 čo by bolo lepšie ? Jazdím viac diaľnice mesto možno tak 40KM za deň Nabíjať budem pri Paneláku Mám tu verejnú nabíjačku program 400KW bude stáť cca 90€ mesačne.Tak by som chcel nejaké info či sa mi oplatí zobrať tu x5. U tej X3 sa bojím že tam bude málo miesta do teraz som mal X5 F15 40D ďakujem za info. PS: ešte by som poprosil reálnu spotrebu na tej X5 45e ďakujem

winter

Štvrtok, 27. Februára 2025, 20:59

Na elektriku to jazdí po meste a po diaľnici do 110 km/h. Pri vyššej rýchlosti v hybrinom režime zapína motor. V čisto elektrickom režime vie ísť do 140 km/h, ale nad 120 sa mu niekedy nechce, nevládze.
V meste a na diaľnici zožerie 40 kwh / 100 km, čo pri nabíjaní napr. na GreenWayi za 39 centov / kwh je cca 16 eur a za to máš 10 litrov benzínu...
Mimo mesta sa dá dostať na 30 kwh / 100 km. Menej len dole kopcom :D
Tých 50 km na nabitie dá auto za každých okolností.
Po diaľnici keď pôjdeš 140 km/h tak rátaj 8-9 litrov.
Pri 150 km/h 9-10 litrov.
Pri 120 km/h zájdeš aj za 8 litrov.

Skús si tie autá pozrieť v BMW a uvidíš, či budeš mať málo miesta, to ti neviem poradiť...

Včera som bol na otočku NR-BA-NR.
Do BA tempomat 120 km/h: 87 km, 55 min, (priemer 98 km/h), spotreba 7,2 l + 4,7 kWh / 100 km.
Z BA som domníňal baterku smerom na Senec. Po Trnavu 130 km/h - 140 km/h a potom 150 km/h: 83 km, 49 min, (priemer 106,6 km/h), spotreba 6,8 l + 11,7 kWh / 100 km.
Spolu za celý deň aj s jazdami po meste: 183 km, 2h17min, (priemer 78,1 km/h), spotreba 6,6 l + 10 kWh / 100 km.
Až som bol milo prekvapený...
Doma nabíjam za 16 centov. Je to na zváženie, záleží, že za koľko budeš nabíjať.
Hlavné výhody x45e: ticho, plynulá jazda, nezávislé kúrenie a chladenie cez aplikáciu (podľa výbavy)
G05 X5 45e
ex F20, 120dA
ex E46, 318i

oseldusan
Autor témy

Štvrtok, 27. Februára 2025, 22:36

Ja som silne za hybrida. ALE. Nabijanie na verejnych nabijackach je utrpenie. Max 3,7kW vykonom. Vacsina verejnych nabijaciek ma limit napr 3 hodiny "parkovanie" zadarmo , potom aj 10centov za minutu ! Auto nabije doplna za 7-8 hodin . Ako pise Winter ,plne na elektriku da 50km aj na severe Slovenska aj v zime aj bez predohriatia . V lete mi dava bezne 80km. Ale co je zaujimave , so spotrebou to je u mna vyrazne horsie. Nemecko a spat , cca 140km/hod ( v nemecku do 160 , avsak tak 150km ) spotreba za 2000km 12l/100km !!. Po okreskach je to vyrazne lepsie a da sa okolo 7l plus nejaka elektrika. Naftak SUVcko nemam , ale F10 3.0xdrive da to nemecko a spat za 8l/100km. Takisto 140km/hod v nemecku do 180. Ja som bol silny zastanca dieslov kedysi. Ale ako pise Winter , to ticho je proste top. Napisal si ze davas prevazne dialnice a mesto 40km. Nenapisal si ale kolko davas dialnice denne. Stale si ale myslim ze to nabijanie pred panelakom bude pre teba utrpenie. Ja vystupim pred domom zapojim nabijacku automaticky vzdy. Zalezitost 5s ( kabel poveseny 50 cm odtial ako zastavim ) odpojenie detto 5s. Manzelka samozrejme uz tiez automaticky zapaja do nabijacky. Takze auto "sedi" na nabijacke vacsinu zivota uz siesty rok a zjavne mu to nevadi. Ja ale davam 90% casu na plnej elektrike. Tymi cestami do nemcov dam sice 10% casu , ale kilometrovo mi to spravi tak 40% benzin. Takze za mna hybrid , a ako druhe auto full elektrika. Ale ako pisem , k panelaku si myslim ze hybrid je nezmysel . To uz ta full elektrika , s rychlonabijackou pred panelakom dava vacsi zmysel. Pozri skor X5 diesel. X3 by som ja napr nedal . Bez vzduchoveho podvozku , bez komfortnych sedaciek, bez natacania zadnej napravy , atd. Proste "rozprdeny" :o).
ex E39 525D facelift
E61 530XD facelift
F10 530XD
G05 45e
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 14 neregistrovaných