Pondelok, 24. Apríla 2023, 18:09
Zdar pánové....
asi tušíte co přijde, ale rád dělám většinu věcí na autě sám, protože chci a ne, že nemám na servis....jen pro úvod
ale mám už ve stáji i automaty (6HP26) a tam je třeba měnit pravidelně olej
V 535d je již měněn olej ve 130tkm nyní mě čeká další kolo(najeto nyní 200tkm)
Původní majitel (bracha) co rád jezdí ale nerad se v auech rejpe zvolil z jeho i mého pohledu na věc asi nejlépe, a to výměnu oleje přímo v ofiko zastoupení ZF v ČR (ZF Pakra Jihlava)
Měnili mu olej a samozřejmě vanu filtrem za cca 12tis s DPH (rok 2019)
Převodovka šlape jako hodinky, ale rád bych jí dopřál to nej,takže výměna oleje je na spadnutí ale....
Přijde mi, že si v ZF (ale i u ostatních servisů platím poměrně dost "jen" ač vím, že je to zásadní za dynamický proplach,včetně výměníku, abych vyměnil 98% náplně.
Rád bych olej měnil sám, ale těžko se bez řádné mašiny připojím seriově k převodovce, takže bych vyměnil tak cca 60% oleje max.
Teď můj dotaz zejména na servisáky i zřad co dělají AT převodovky....
Pokud si to budu měnit sám (což není tedy asi vhodné) pak vypustím olej (samozřejmě ve stavu zahřátého vozu) , sundám vanu, kouknu na zachytné magnety, když budou čisté, odpojím konektor nahoře sundám mechatronik, tím se dostanu k hlavnímu těsnění do soukolí (gumová kostka) a zároveň si vyměním čtyři průchodky na vracečce do mechatorniku....pak vrátím mechatronik,připojím canon konektor.
Namonutjí vanu a začnu plnit skrze kontrolní otvor, jakmile naleju pátý litr, nastartuji, postupně prostřídám všechny režimy a stále doplňuji olej ruční plničkou až než začne téct z kontrolního otvoru (plnícího) olej.
Zavřu otvor a mám cca 60% oleje nového...práce na cca 2-3 hodiny ale...
Cenově je to zajímavé:
6x1l oleje ZF6 = 6x400,-
1x vana s filtem = 3000,-
1x průchodka hlavního těsnění 500,-
4x průchodka zpátečky 400,-
Celkem: cca 6500 s DPH,-
Pokud budu v ZF (ale asi i jiných AT servisech) pak platím cca 20000 s DPH za proplach celého systému tj cca 10l oleje (podotýkám sudovky, takže nekupují určitě za 400,. jako já...)
Pokud se nezajímám mechatronik nesundavají, těsnění nemění, takže pouze výměna oleje s průplachem, ale důležitá těsnění nic ani se sami nenabízí, jen když to výslovně vyžaduji (je však známo, že zejména u N62 hlavní kostka odchází) tak proč jí nemění , j to cca pul hodny práce navíc...
ale za to vše si účtují 20000,- s DPH, takže 14000,- je čistý zisk pro firmu? (hodinová náročnost je cca 4hod na výměnu)
To se mi ta mašina za 50 výměn zaplatí sama :-)
to mi přijde jako trochu vydřidušství, ale chápu bussines je bussines....
Je tato služba zaměřena spíše na uživatele vozu, typu neználek-uživatel, kteří jdou např do BMW si nechat udělat rozvody za 150000,-?
Nebo je tam něco o čem nevím, co za ten rozdíl 14000,- opravdu stojí (zatím vím pouze o tom, že mi vymění 98% náplně, což jako mechanik bez proplachové mašiny neudělám, takže to je ten fór?
Chápu, že bych se mohl dotknout tímto dotazem obživy lidí co se živí výměnami oleje v AT...ale je to míněno jinak, toto forum považuji za odborné a jeho členy za srdcaře, takže kde jinde bych měl dostat odpověd na tuto otázku....
je to jen prostý byznys nebo za tu cenu...
opakuji nemám s cenou problém, že bych na to neměl, naopak jsem již objednán, ale spíše mě zajímá zda to tu cena má a proč jsou i jiné AT servisy na ceně podobně a proč se s tím vždy preventivně nemění i všechna dostupná těsnění nad mechatronikem....
Podobná cena u všech je dle mé laické a asi i chybné úvahy, asi takový malý kartel, tedy pokud by to někdo dělal za 10000,- pak může jeho dílna náhodou lehnout popelem???
Děkuji Vám vřele za dočtení až sem.....
Naposledy upravil/-a
spacewerk v Pondelok, 24. Apríla 2023, 18:20, upravené celkom 1 krát.
G30 530xD Individual
RAM 1500 5.7 HEMI LONGHORN
300C 5.7 HEMI AWD
E63 650i At
E60 530D Mt
E39 528i Mt
ex.Y60 RD28T Mt, E60 535D At, S2, S1, B5, ARO243, O1, Fanous