... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

Simonis
Autor témy
Kraj: Košický

Re: Pomoc s vibrovanim... neviem si rady

Nedeľa, 23. Februára 2020, 11:18

starynovy napísal:
Volant sa nastavuje normalnr, to s tym nesúvisí. Hovorim, ked vyberas riadenie vtedy pride k slovu, ze na tom tisic hrane posunies kardan hore a tym padom nezavadzia. Skrutene mozu byt aj nove, pripadne su chybne namontovane a alebo vadne loziska kolies. Vyfuk urcite nie.

A ako by sa menila ta volantova tyc? musel by ist cely motor von? menil by sa presne tento diel?
http://cz.bmwfans.info/parts-catalog/E91/Europe/320d-N47/jul2008/browse/steering/steer_col_lower_joint_assy/
a co si konkretne zavaril aby tam vola uz nebola? mne ten buchot nevadi nepocut ho pri nastartovanom motore, ide skor o to ze mam pocit ze musim stale trosku dorovnat auto, resp. malinko stale kmitat do volantu... neviem ci ma na to vplyv ta vola....
resp. chybne namontovane by nemali byt, robili to v dobrom servise skor by som to tipoval na nieco ine... a loziska stym mozu mat nieco? loziska by hukotali aj za normalnej jazdy nie? a nejake casti napravy to nemozu sposobovat ze sa rozkyve naprava pri brzdeni?

starynovy
Kraj: Zahraničie

Nedeľa, 23. Februára 2020, 11:28

Vooantova tyc sa meni zvnutra. Keby si chcel menit riadenie alebo jeho kardan tak potom musis popustit napravu zrejme.. Mozno nie, mozno to pojde aj tak. To, ze musis stale akoby zapierat volant pri jazde rovno je presne to. Vola bud v tom zavarenom alebo kardane alebo v hrebeni.
Prílohy
Screenshot_20200223-152544_Samsung Internet.jpg

Simonis
Autor témy

Nedeľa, 23. Februára 2020, 12:18

starynovy napísal:
Vooantova tyc sa meni zvnutra. Keby si chcel menit riadenie alebo jeho kardan tak potom musis popustit napravu zrejme.. Mozno nie, mozno to pojde aj tak. To, ze musis stale akoby zapierat volant pri jazde rovno je presne to. Vola bud v tom zavarenom alebo kardane alebo v hrebeni.

dakujem a ten horny hreben uvidim hned ako oddeklujem plasty v interieri ? lebo na videu ukazujes to zavarene potom je guma a hreben bude niekde medzi interierom a vstupom do motora? lebo spodny hreben vidim pekne po otvoreni kapoty... tu volu co si mal ty, je o dost vacsia ako moja, mne sa to hybe par mm hore a dole a to dorovnanie volantu alebo ako pises to ze sa musim stale zapierat som si vsimol po nastaveni geometria, predtym bola geometria komplet rozbita a bolo to asi v pohode :D dnes to vsetko skontrolujem len ma zaujima kde najdem ten horny hreben na tvojom videu ten horny hreben v interieri nevidno...
a k tym vibraciam, mam sa zamert opat na kotuce? gumy alebo zle vyvazene kolesa na to vplyv nemozu mat? este ma napadlo- ulozenie kardanu- ten obcas zavibruje ked je zly, dam ho asi skontrolovat- moze sa takto prejavovat aj pri bzrdeni? ako psial Patopojo repas vsetkych bzrdovych strmenov by nebol na skodu a samozrejme skontrolovat hadzavost...
este ma napadla taka blbost.. vymedzovacie kruzky.. na zimnych diskoch ich nemam... su to povodne disky na ktorom vyslo z fabriky auto a z letnych 18tkach mi tam nevojdu su prilis velke... je to dobre aby tam boli? ale ako vravim nejak ich tam neviem napchat su ako keby prilis velke....

starynovy

Nedeľa, 23. Februára 2020, 14:02

Je to presne v tej gume kde tyc prechadza cez kasnu.

Simonis
Autor témy

Nedeľa, 23. Februára 2020, 19:19

starynovy napísal:
Je to presne v tej gume kde tyc prechadza cez kasnu.

Dakujem takze aby som rozumel tou gumou kde si na videu pohyboval to si zavaril a podtym je ten horny klb? Nahmata ho rukou ked je tak skryty v tom prechode prosim?

Užívateľov profilový obrázok
Patopojo
Auto: BMW 520d touring F11
Kraj: Nitriansky

Nedeľa, 23. Februára 2020, 19:48

Simonis napísal:
presne tak pri nastartovani tu volu tak nepocut, v akom stave je to u teba ?

Búcha mi to podobne vôľa je minimálna, žiadne vibrácie od volantu v akomkoľvek režime...

Simonis
Autor témy

Nedeľa, 23. Februára 2020, 21:42

Patopojo napísal:
Búcha mi to podobne vôľa je minimálna, žiadne vibrácie od volantu v akomkoľvek režime...

Ako pise staronovy pouzili hlinik a ten material sa rychlo vybeha, ma to urcite kazda E60 po 150tis., budes to riesit pripadne ako najlepsie a cenovo vyhodnejsie ? kde je problem u teba v hrebeni alebo priamo v tej casti co zvaral staronovy? ano vola je mala tak isto ako aj u mna ale musim stale akoby zapierat volant pri jazde rovno ten pocit mam od kedy sa urobila a napravila rozhadzana geometria, mozno na hrubsich gumach to tak citit nebude....
ako som spominal urobil som dlhsiu trasu kde som mal sancu vyskusat vibrovanie a volant mi uz nevybruje, vtedy trocha vibroval, teraz absolutne na vibracie pri brzdeni nereaguje, skusal som bzrdil zo 150tky a vibruje len podvozok, ako keby od zadu od podlahy, krive nove kotuce? porazi ma dal som za kotuce s doskami 200€, ale podla mna zdroj vibracii bude niekde na naprave nejaky silentbok pripadne samotne ulozenie karadnu ja neviem co este moze ale napadli ma aj vymedzovacie kruzky, ktore na zimnych nemam (su to disky na ktorych vyslo auto z fabriky)...
nejak ma to zacina stvat vyuzivam to auto ako daily car do prace 20km tam a spat a rozmyslam ze na tieto trasy sa z toho stava kurvitko, rozmyslam nad Superbom III ako daily car a to auto si proste pyta dlhe dialnice nie tieto rozbite okrsky...

Patopojo

Nedeľa, 23. Februára 2020, 22:24

Ja s riadním robiť nič nebudem, vôľa je minimálna, po ceste auto nepláva...to že sú vzadu kotúče nové ešte nemusí znamenať úspech resp. dosadacie plochy kotúč náboj vyčistené?hádzavosť náboja? kotúče neboli prehriate od priseknutých dosiek?

Simonis
Autor témy

Pondelok, 24. Februára 2020, 12:21

Patopojo napísal:
Ja s riadním robiť nič nebudem, vôľa je minimálna, po ceste auto nepláva...to že sú vzadu kotúče nové ešte nemusí znamenať úspech resp. dosadacie plochy kotúč náboj vyčistené?hádzavosť náboja? kotúče neboli prehriate od priseknutých dosiek?

Patopojo napísal:
Mam rovnako malu volu, rad by som to aj tak nejako vyriesil najprv zistim kde presne vola je... nemyslim si ze neboli ocistene dosadacie plochy urcite boli daval som to do kvalitneho servisu venuju sa tym autam denne vedeli ze to menim kvoli vibraciam... kolesami to nemoze byt? Uz len cakam na jarne prezutie na letne potom budem vediet na com som a ci to nerobia aj kolesa ale kolesa u mna vibracie nikdy nesposobovali stale to bolo nieco ine... este ma napada na geometrii na zadnom lavom kolese je geometria nastavena tak na zltej urovni... zelena je 100%, tam to nelo dotiahnut odklon na 100% boli obavy ze praskne ta axialna sruba a druha po ruke nebola.. mas skusenosti s nejakym prvkom napravy vzadu co by mohlo rozvibrovat auto pri brzdeni z vacsej rychlosti? Moze mi takto casom skryvit aj predne kotuce? Samozrejme pojdem podla postupu ktory si navrhoval kolesa hadzavost repas brzd ale stale mam pochybnosti ci to nemoze ist aj od naprav... kotuceba dosky su nove a nikdy sa neprehrievali aj pri intenzivnejsom brzdeni boli viac horuce predne ako zadne zadne boli v pohode... nerobi sa pri novych kotucoch a doskach zabeh? 140km/h potom intenzivne brzdenie potom 5 min pockat a znova to iste spolu 3x? Alebo uz sa to nerobi? Dakujem pekne.

Patopojo

Pondelok, 24. Februára 2020, 22:58

Vymeníš kokesá a uvidiš, prebrzdené,zdeformované pneu tiež môžu spôsovovať vibracie ale je to iba triafanie...v princípe po nasadení nových brzd ide o to aby sa neprehriali, tzn prvé brdenia do vyleštenia kotúča zbytočne nepredlžovať a zároveň nebrzdiť prudko...

eld
Auto: F07, F25
Kraj: Trenčiansky

Utorok, 25. Februára 2020, 15:01

z vlastnych skusenosti s brzdami poradim jeden tip (osvedcil sa mi na roznych BMW vratane mojej EX-E60 aj non-BMW).

Vsetko dokladne ocistit, namazat voditka pastou na to urcenou (davam textar ceratec), dotiahnut kolesa do kriza pomocou momentoveho kluca (nutnost) a nie to tam nadrbat a poskakat po kluci este. Po nahodeni zohriat brzdy a dat im riadne za usi bez stopky - min. dve opakovania 3x 100km/h-30km/h, po prvom opakovani chvilku pozvolna jazda a nasledne znovu zopakovat a potom pozvolnou jazdou dochladit.

cuduj sa svet odkedy som zacal pouzivat tuto proceduru som uz nikdy neriesil trasuce brzdy (pokial neni vybita naprava)

GT323
Auto: 325i E46

Utorok, 25. Februára 2020, 23:55

Simonis napísal:
nenasiel som nic podobne, myslel som ze LCI model uz bude mat vychytane take chyby ako je riadenie za vyse 2 tisicky....
nasiel som len jednu zaujimavu zvolavakcu na vsetky E60 r. 2003-2010 na chybny kablik od baterky, kvoli tomu mozu E60 horiet, zvolavakca bola v r. 2012, ja som auto vtedy este nemal, pochybujem ze to predosli majitel riesil, je tato zvolavacka este aktualna po tych rokoch?

Bolo to F30 320d a BMW im to celé vymenil asi tak pol roka dozadu. Normálne to našli v systéme. Tiež skúšali predtým rôzne kola, pneumatiky atd. Chybu v týchto prípadoch sa nedá diagnostikovať klasickým spôsobom lebo vo vnútri je niečo zle, možno niečo s elektrikou.
E46 325i
E46 323i

Simonis
Autor témy

Sobota, 29. Februára 2020, 00:24

Patopojo napísal:
Vymeníš kokesá a uvidiš, prebrzdené,zdeformované pneu tiež môžu spôsovovať vibracie ale je to iba triafanie...v princípe po nasadení nových brzd ide o to aby sa neprehriali, tzn prvé brdenia do vyleštenia kotúča zbytočne nepredlžovať a zároveň nebrzdiť prudko...

Pneu su zanovne, nemali by byt prebrzdene ani zdeformovane ale necham sa prekvapit....Trosku som patral po tom odkial ten zvuk vole riadenia moze ist, kedze som zmenil polohu volantu a vola skoro uplne zmizla, respektive s tycou riadenia neviem skoro vobec hybat, velmi minimalne je to ovela tesnejsie ako predtym, skusal som to hned po vypnti motora neviem ci to sposobuje to, ze tamad precirkuloval olej ale ta vola tam skoro nie je, avsak zvuk ostal preto som skusal videom urcit odkial zvuk ide, kedze je to dost nizko a na pohlad je to tazke urcit, zo zaciatku pocut dost skripave zvuky aj z tej gumy na prevodovke riadenia, bud ten zvuk ide z riadenia samotneho alebo z hrebena nad tym ale najviac mi to pride, ze to ide z tej casti kde riadenie prechadza uz do interieru kde je ta guma a pod nou je ten hreben (na konci videa), pre istotu som pozeral aj pod kolesom ci zvuk sa neprenasa niekde tam....

Simonis
Autor témy

Sobota, 29. Februára 2020, 00:29

eld napísal:
z vlastnych skusenosti s brzdami poradim jeden tip (osvedcil sa mi na roznych BMW vratane mojej EX-E60 aj non-BMW).

Vsetko dokladne ocistit, namazat voditka pastou na to urcenou (davam textar ceratec), dotiahnut kolesa do kriza pomocou momentoveho kluca (nutnost) a nie to tam nadrbat a poskakat po kluci este. Po nahodeni zohriat brzdy a dat im riadne za usi bez stopky - min. dve opakovania 3x 100km/h-30km/h, po prvom opakovani chvilku pozvolna jazda a nasledne znovu zopakovat a potom pozvolnou jazdou dochladit.

cuduj sa svet odkedy som zacal pouzivat tuto proceduru som uz nikdy neriesil trasuce brzdy (pokial neni vybita naprava)

hned nove brzdy a takto im davas zabrat? neprehreju sa ? brzdy mam uz ako tka zabehnute tak ich skusim takto "naformatovat" mozno pomoze alebo sa to zhorsi este viac a aspon budem vediet kde je chyba, cakam vsak na jarne prezutie, vtedy budem mudrejsi ked vylucim kolesa... ked som vyriesil ako tak predok a tam to uz netreasie.... na rad pridu zadne kotuce..... este mam obavy aby sa od zadnych neskrivili aj predne...

starynovy

Sobota, 29. Februára 2020, 14:36

Zabrat? Vsak navod od vyrobcu pise nieco podobne, akurat viac opakovani. Zabrat sa dava inak. Hlavne tym kotucom je to sumak ked sa postupne ohreju, nech aj do modra ale potom volne postupne vychladnu, nic sa neskruti. Podstata je prave v tom vyhriati a pomalom ochladeni co uvolni stres v materiali.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 27 neregistrovaných