... všetko o BMW ...

Moderátori: salat, barabas, alfi666

obchodna sekcia

Užívateľov profilový obrázok
eniac
Autor témy
Auto: E91 330xd M-Paket
Kraj: Bratislavský

Naprogramovanie Telematic Bluetooth Module

Štvrtok, 9. Februára 2017, 19:45

Čaute, už dávnejšie mi prestal komunikovať BT modul. Rozhodol som sa ho vymeniť, stále mi vypisovalo chybu SOS, po zasunutí kľúča.

Kúpil som si použitý z ebay, rok výroby sedel, ale nemohol som zohnať presne s takým istým číslom. Dnes po založení už komunikoval, ale stále vypisuje chybu SOS.
Má s tým niekto skúsenosti ako to naprogramovať a či sa to vôbec dá s tým modulom čo som kúpil? Počul som že sa to musí nejako spárovať s výbavou auta a s jeho win číslom.

Ja som som pri kúpe nevšimol jedu vec a to že má na sebe nápis NO GPS, môj pôvodný to tam nemal #-o
Je to problém? Je možné že to kvôli tomu nejde? Inak funguje párovanie s telefónom.
ďakujem za každú radu.

Prikladám foto môjho čo som kúpil z ebay a pod tým foto toho čo mám v aute pokazený.
Prílohy
BT_modul EBAY.png
moj TBM.JPG
Súčasnosť: E91 330d x-drive 2006 M-Paket
Ex1: E46 330xd Touring 2003
Ex2: E46 320i 1999

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Re: Naprogramovanie Telematic Bluetooth Module

Štvrtok, 9. Februára 2017, 23:45

ano musi sa v nom preprogramovat sw aj VIN vozidla. Aj tak neviem ci nebude problem. Najlepsie vyodit cely ten telematics z vybavy (SOS atd)

eniac
Autor témy

Pondelok, 13. Februára 2017, 18:36

Ďakujem airbone za technické rady a jararakovi za pomoc s programovaním už všetko funguje ako má :)

eniac
Autor témy

Utorok, 14. Februára 2017, 20:22

Pridám pre informáciu fotky elektroniky toho pokazeného modulu.
Zaujímavosťou je že to navrhla firma Motorola v roku 2005 a hneď to aj montovali do áut.
Prílohy
IMG_1594.JPG
IMG_1593.JPG
IMG_1592.JPG
IMG_1591.JPG
IMG_1590.JPG
IMG_1589.JPG
IMG_1588.JPG

jararak
Auto: skodofka 120l

Štvrtok, 16. Februára 2017, 08:07

trocha ta sklamem, ale oni to viacmenej takto montuju niekedy od 98meho, len prihodili opticku slucku, neskor verejny bluetooth (ono niekedy od 2000 fungovali cez to integrovane telefony na bluetoothe, ale bol to nejaky uzavrety okruh)
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

eniac
Autor témy

Štvrtok, 16. Februára 2017, 09:17

Je to možné (a aj pravdepodobné že vychádzali už z predchádzajúceho návrhu), ja len usudzujem z nápisu na tej doske, je tam copyright Motorola 2005. Vývojári ešte len kreslili schému a BMW už vtedy vedelo, že už to bude v tom roku v produkcií (nech sa deje čo sa deje) a to ani nehovorím o softvéri :) Som zvyknutý z priemyselnej techniky, že mnohé testy, cerifikácie (a tu sa ešte jedná o RF moduly), príprava do výroby trvá niekoľko mesiacov až rokov u výrobkov ktoré majú zvýšenú spoľahlivosť.

V nejednom servise mi povedali, že tieto jednoty odchádzajú veľmi často. Človek sa teraz môže pýtať, prečo sú tie moduly tak poruchové. Dobre všetci vieme, že podobných jednotiek je v aute neúrekom a ja sám som ich už zopár v mojom aute vymenil.
To či je to len softvérový problém (možný úmysel) alebo odišiel hardvér (nejaký IO) sa môžme len domnievať.

jararak
Auto: skodofka 120l

Štvrtok, 16. Februára 2017, 12:22

tieto TCU a hned za nimi MULF1 by som povedal, ze vedu. Nasledne MPM, IBS, CCC

na druhu stranu cudujes sa? je to zavrete v utrobach auta od -20 ako bolo tohto roku do + takych 70? ma to dobrych 15+ rokov takze ja by som ani nepovedal, ze je to nespolahlive,
bmwcoding.sk
bmw maps 2025/fsc/carplay/ cz/sk pre cic/nbt
kluce pre bmw/mini, klonovanie riadiacich jednotiek, chiptunning, egr/dpf/scr off
oprava frm, upravy CAS/FEM/BDC, DME/DDE, virgin prevodovky a budikov

airbone
Auto: F25 X3
Kraj: Prešovský

Piatok, 17. Februára 2017, 02:12

Tie moduly sa vyrabali ovela skor ako v roku 2005. Boli uz vo vozidlach E60 od roku 2003 a v E65 este asi o dva roky skor....
Takze ak je na doske 2005, nemusi to znamenat, ze prave vtedy ju niekto vymyslel a vyvynul. Existuje mnoztvo HW variacii, revizii atd... ktore sa neustale menili.
Chyba nie je SW, ale HW charakteru. Ziadna elektronika nie je vecna a casom sa tiez "opotrebuje". Napriklad NAND pamat. Ked takyto chip precitas na kvalitnom programatore, (napriklad BeeProg) zistis ze moze mat vadne sektory/bloky. Ma nahradne sektory prave pre tento ucel ale tie sa casom "minu" a pri opatovnom citani obsahu ti nebude sediet kontrolny sucet, pretoze pri citani sa vadny blok preskoci. Chip sa jednoducho "opotrebuje" a uz nemoze fungovat. Niekedy to bude robit len ak je nahriaty a studeny bude fungovat ok..... A to je len jedna z mnohych veci ku ktorym tam dochadza......

eniac
Autor témy

Piatok, 17. Februára 2017, 10:05

S tými pamäťami je to vždy o kompromise. Mnohokrát sa stane že sa pri načítaní neoverí crc, len z dôvodu že pamäť zostarla (prepíše sa samovoľne bit). Flash pamäte sú na to celkom háklivé. I keď sú metódy ako predĺžiť životnosť R/W zápisov, je to cesta po väčšine komplikovaná a drahá.

Ja som sa len snažil prísť na dôvod čím sú tieto moduly také "výnimočné" že odchádzajú veľmi veľmi často. Vidím na doskách mnoho pamätí a MCU, je teda veľmi pravdepodobné že sa niečo stalo s programom v nejakom IC. Vo výrobe máme, rovnako zložité DPS, už roky, tiež pri rôznych teplotách, zapnuté doslova 24h denne, a stane sa iba výnimočne že sa niečo pokazí. A tým doskám sú už veru roky.

Preto som sa domnieval, že bmw tlačilo na Motorolu aby to dokončila včas, upravila návrh alebo pridala funkcie ktoré pôvodné nemali, a možno preto sa tie moduly nedotiahli k dokonalosti. Sám viem koľko trvá vývoj a testy sa mnohokrát urýchliť nedajú. Potom vznikajú problémy a servisy elektroniky. Snáď iba vývojári v Motorole vedia prečo tie moduly nie sú spoľahlivé. Mnohokrát je to len možno zlý výber jedného alebo dvoch IO, ale ak sa tlačí na čas pri vývoji, nie je možné všetko včas vyriešiť - vlastná skúsenosť.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných