... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

reklamne predmety bmwklub.sk

acid
Autor témy
Auto: E60 530i 2004 MT
Kraj: Bratislavský

E60 530i - mizne voda z chladiacej zmesi

Sobota, 1. Februára 2014, 15:28

Zdravim,

od isteho momentu mi zacala miznut voda z chladiacej zmesi. Asi sa pytate, preco pisem, ze konkretne voda a nie zmes. Ide totiz o to, ze od momentu, ked sa to zacalo diat som dolial asi tak 5-6 litrov destilky (mozno viac) a zmeral som teplotu mrznutia zmesi. Ukazovala stale nizsie ako -40 stupnov celzia (mal som zmes pre istotu a vylucenie chyby meraca aj v mraznicke, pri tych -18 nezamrzla). Preto vychadzam z toho, ze po takom riedeni (celkovy objem zmesi pre tento motor je 10L) by uz musela byt ta teplota tuhnutia vyssia.
Moje pozorovania:
1. zda sa mi, ze sa to zacalo diat po montazi LPG zariadenia. Najskor mi to mizlo rychlejsie, bolo citit plyn a auto vypisovalo aj chybu motora. Bol som teda na reklamacii. Na nic nevedeli prist, az nakoniec si vsimli, ze ten splynovac mal na sebe povolene vsetky sroby (kvalitna praca, ze?). Splynovac teda podotahovali, smrad a chyba motora pri prudkom pridani zmizli. Voda vsak mizne dalej, len pomalsie (mometalne dolievam asi tak cez pol litra kazde 3-4 tyzdne, najazad cca 1500-2000 km).
2. pri tom castom otvarani viecka expanznej nadoby sa mi odlomil plast drziaci prve tesnenie (http://bmwfans.info/parts-catalog/E60/E ... ank/#pos_3). Po case som viecko vymenil. Nedal som sice original ale FEBI nahradu. Voda vsak mizne dalej.

Nenapada niekoho, co sa to moze diat?
Dakujem.

Užívateľov profilový obrázok
TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Re: E60 530i - mizne voda z chladiacej zmesi

Nedeľa, 2. Februára 2014, 01:38

Ak je na hovno viecko,moze vznikat pod tym tlakom para v okruhu a ta sa pomaly odparuje z motora a kedze voda sa odparuje skorej ako nemrzka,to by mohlo vysvetlit tvoj problem,skus origo viecko....

Podotykam je to len hypoteza,ale ako vsetci vieme ak by si nechal vriet varnu konvicu pri 100st sa bude odparovat az po kym nezmizne vsetka,to iste sa moze diat cez nekvalitne vicko v motore,kedze tam je viac ako 100st,aj ked nehovorim ze to tak je...:))))ale kazde vicko ma pretlakovy ventil,ak by dobre nepracoval moze prepustat paru-tlak....
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

VLADKY242

Nedeľa, 2. Februára 2014, 21:45

a prečo neskontroluješ odkial by to mohlo tiect :?: keby cez viečko tak by tam bola aj nemrzka a hlavne by bolo vidieť keby to tade tieklo :wink:

acid
Autor témy

Utorok, 4. Februára 2014, 17:48

VLADKY242 napísal:
a prečo neskontroluješ odkial by to mohlo tiect :?: keby cez viečko tak by tam bola aj nemrzka a hlavne by bolo vidieť keby to tade tieklo :wink:

Pokusil som sa vysvetlit, ze si myslim, ze to odnikial netecie. Domnievam sa, ze sa tam vyparuje iba voda (ma nizsiu teplotu varu). Takze netusim, kde by som mal hladat. Navyse je ten ubytok relativne pomaly, voda nema zafarbenie, takze sa hlada tazko...
Alebo mas nejaky konkretny napad, kde by som sa mal pozriet?

fafa111
Auto: E36 320i coupe
Kraj: Prešovský

Utorok, 4. Februára 2014, 21:24

A čo tam maš za nemrznucu? Akú značku a druh? Mieša sa s vodou dobre? Po odstatí sa neoddeluje od seba ako napriklad olej od vody?

acid
Autor témy

Streda, 5. Februára 2014, 22:53

Na isto to pozriem, ked budem doma, ale myslim, ze to bolo modra kvapalina s oznacenim G11.
Ked som trochu vybral a skusal v mrazaku, tak sa to neoddelovalo, zostalo to pekne spolu ako zmes...

Martin46
Auto: BMW 130i +Quaife
Kraj: Banskobystrický

Štvrtok, 6. Februára 2014, 14:37

p.s. pripadne nejake netesnost ked robili LPG - moze suvisiet. Reduktor je totiz ohrievany vodou

acid
Autor témy

Štvrtok, 6. Februára 2014, 16:11

ja si tiez myslim, ze problem bude v tom splynovaci...
Ale ako to preverit?

sineDko
Kraj: Zahraničie

Sobota, 8. Februára 2014, 09:42

odpojit splynovac z vodneho okruhu a vozit sa na benzin :-"

sam vies ako rychlo sa to deje tak uvidis po nejakom case vozenia sa s odpojenym splynovacom

acid
Autor témy

Streda, 9. Marca 2016, 23:15

Ahojte, po dlhsom case mam niekolko updatov.
Reduktor som vymenil, voda mizne dalej:) (ale motor ide pokojnejsie s lepsim chodom. Takze aspon nieco:))

Co je vsak fajn, viem uz odkial:) Zistil som, ze to mizne cez viecko expanznej nadoby. Vsimol som si, ze voda pomaly kvapka zo spodku nadobky. Je tam taky odtok a ten je vyustenim kanalika, ktory zacina pri viecku.
Viecko som menil uz dvakrat, druhe bolo original.

Teraz vyvstava otazka. Preco je v tom okruhu doprdele para? Skryte menu ukazuje 97 °C, ked otvara termostat, teplota uz vyssie nejde. Voda vrie pri 100°C. Znamena to, ze v okruhu je podtlak? A preto vrie pri nizsiej teplote?
Pripominam, ze tam mam namontovane LPG.
Dakujem za pomoc

lenivo

Sobota, 12. Marca 2016, 16:03

Voda sa vyparuje stale, nie iba pri vare.

acid
Autor témy

Sobota, 12. Marca 2016, 20:44

OK, to je pravda. A co si tym chcel povedat?
V uzavretom systeme sa bude vyparovat do urciteho mnozstva. Potom nastane vyvazeny stav a rovnake mnozstvo vody, ktore sa vypari aj skondenzuje. Dobre, to sme mali trochu fyziky. Teraz by som rad vedel, preco to originalne viecko tu paru prepusta.

lenivo

Nedeľa, 13. Marca 2016, 11:44

Mal som z tvojho predosleho prispevku pocit ze predpokladas ze ked sa ti voda vyparuje tak musi vriet. Btw chladiaca vrie aj tak pri vyssich teplotach ako 100°C.
Mas hladinu chladiacej medzi ryskami? Nie je poskodeny otvor na expanznej nadobe, kadial prenika para?

jurkyLE
Auto: Volvo XC90 + BMW X5
Kraj: Zahraničie

Nedeľa, 13. Marca 2016, 12:57

acid napísal:
Teraz by som rad vedel, preco to originalne viecko tu paru prepusta.

- ci boha, no preco asi prepusta? aby ti nerozstrelilo chladič, alebo expanzku, si precitaj na tom viečku, co je tam napisane, pri akom tlaku to viečko prepustí tlak vonku, pri 2 baroch ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
- inak v uzavretom okruhu, kde je iny ako atmosferický tlak voda nevrie pri 100 stupnoch, to je zaklad fyziky, ktory by mal ovladať kazdy skolak na prvom stupni základnej školy ](*,) si naštuduj pri akej teplote napr. pracuje motor 4.4i od bmw :-s

http://www.converter.cz/tabulky/teplota-varu-vody.htm

kedze ti to stale prepusta, tak mas nieco zle, tesnenie pod hlavou, hlava, zavrety zaseknuty termostat, ulomene lopatky vodnej pumpy a podobne.
Ex Mercedes CL500
Daily Fabia RS
Mercedes SLK 320

acid
Autor témy

Nedeľa, 13. Marca 2016, 14:55

Ej jurky, ty si ale sikovny chlapec. Keby si si precital moje prispevky, vedel by si, ze taketo poucovanie nepotrebujem a fyziku ovladam celkom obstojne. Zamysli sa nad svojim vystupovanim.

Sranda je, ze tvoj prispevok akokolvek neslusny bol, ma prinutil este raz sa nad vsetkym zamysliet.
Presne ako spominate, nedavalo mi zmysel, ze ta voda vrie. Presne kvoli tomu, ze ta zmes ma vyssiu teplotu varu (a navyse je tam zrejme aj vyssi tlak v okruhu). Ked si toto spojim s tym, ze, ako som tiez spominal, mi mizne z tej zmesi iba voda, z toho mi teraz logicky vychadza, ze ta zmes nie je zmiesana a preto:
- voda je oddelena od nemrzky v expanznej nadobe
- voda vrie
- voda uteka cez viecko
Z toho mi vychadza, ze bude asi naozaj problem vo vodnej pumpe. Ta zmes mi v okruhu v podstate stoji a pohybuje sa iba minimalne samovolne kvoli teplotnym rozdielom pripadne kusok s pomocnou vodnou pumpou. A zostava ta zmes nezmiesana.

Pozriem vodnu pumpu. Co si o tom myslite?

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 14 neregistrovaných