... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
pejo
Autor témy
Auto: BMW E91 320d LCI
Kraj: Banskobystrický

Stmievacie spatne zrkadla / jedno je stmavene aj ked netreba

Nedeľa, 12. Apríla 2015, 17:57

Ahojte,

Chcem sa opytat, ako vlastne funguje stmievanie vnutorneho + vonkajsich spatnych zrkadiel a ci pri tych mojich je nejaky problem.
Ja tomu rozumiem tak, ze ked je tma, sero (proste svetelny senzor zapne stretavacky) a auto ktore ide za mnou ma osvetluje (to zachyti sonzor v strede hore na vnutornom spataku, tak sa automaticky podla intenzity svetla stmavia).

Dnes som si vsak vsimol, ze pocas bieleho slnecneho dna, ked su zapnute iba AE ako denne svietenie, tak mam pocas jazdy na urcitu intenzitu zatmavene soferove vonkajsie spatne zrkadlo.
Vnutorne a spolujazdcove su nezatmavene.

S istotou viem povedat, ze mi to predtym nerobilo a pocas pekneho dna ked som mal denne svietenie som nemal zatmavene ziadne spatne.

Auto nevyhadzuje ziadnu chybu. Je mozne nejakym sposobom tie spataky/stmievanie spatakov resetovat?
Vyzera to tak ze zrkadlo samo o sebe je v poriadku ked sa po vypnuti motora, alebo pri zaradenom R odtmavi.
Pocas jazdy sa vsak mierne stmavi, aj ked nema na to dovod. :?

Dakujem za rady

//edit:
bol som sa s tym trochu pozabavat v aute a toto su moje poznatky:
- ked som prisiel k autu, ziadne spatne zrkadlo nebolo stmavene
- po nastartovani som mal pocit ze sa soferove zrkadlo mierne stmavilo, ale mozno sa mi to iba zdalo
- ked som mal nastartovane (a mal som zaradene P), tak som zakryl zadny svetelny senzor a na senzor na strednom spatnom zrkadle som zasvietil led baterkou
-- okamzite sa vsetky tri spatne zrkadla stmavili naplno (pekne plynulo)
- po zhasnuti led baterky sa spolujazdcove a vnutorne spatne zrkadla pekne plynulo rovnakou rychlostou odtmavili, zatial co soferove sa odtmavovalo urcite pomalsie a neodtmavilo sa uplne, ostalo mierne zatmavene

Takze, kde moze byt chyba? preco ide do soferovho informacia, ze ma byt stmavene, resp ako keby stale nieco osvetlovalo vnutorny senzor, ale ostatne spatne nie su stmavene.
Mam ho skusit rozobrat a odpojit a zapojit konektor soferovho spatneho? Moze to pomoct? :-s :-k
BMW E91 320d LCI
r.v. 04/2011, Bi-Xenon, automat, CIC iDrive Professional, N47D20O1 - 120kw Fleet edition

PetoK
Kraj: Žilinský

Re: Stmievacie spatne zrkadla / jedno je stmavene aj ked net

Nedeľa, 12. Apríla 2015, 18:14

Chromaticky panel zrkadla je KO. Pozhanaj ine.

pejo
Autor témy

Nedeľa, 12. Apríla 2015, 18:31

pravdepodobne mas na mysli toto ze? : http://www.ebay.com/itm/BMW-3-e90-e91-e ... 05&vxp=mtr

neda sa ten panel nejakym sposobom ozivit/priviest k rozumu, kedze zrkadlo sa normalne odtmavi, ked sa vypne motor?
BMW E91 320d LCI
r.v. 04/2011, Bi-Xenon, automat, CIC iDrive Professional, N47D20O1 - 120kw Fleet edition

wladas47
Auto: 318iS
Kraj: Bratislavský

Pondelok, 13. Apríla 2015, 11:28

ak pri vypnutom motore neostane z tmavnute tak odpoj napájanie a máš po probléme
Ex Mazda RX-7 FC

Amalka 318is http://www.bmwklub.sk/pribehy-nasich-aut/e36-318is-wladas47-t69021.html
/filter Green/cat MagnaFlow/exhaust Simons/underpulley RUFF/alu cooling/EVANS Coolants/brake Zimmermann 300x22/

Predám http://www.bmwklub.sk/predaj-nd-bmw/vypredaj-veci-e36-t99232.html

pejo
Autor témy

Pondelok, 13. Apríla 2015, 11:41

Aj nad tym som uz rozmyslal, ale neriesi to situaciu vecer kedy by som to zatmavenie potreboval a ostatne dve by sa zatmavili a soferove, co by mi pri silnych svetlach za mnou bilo do oci najviac, by bolo ako za dna. A to je uz skoda, lebo ta funkcia je perfektna. Budem musiet zohnat asi nove to sklo :/ este ho skusim odpojit a po chvili zapojit (ci nahodou nepomoze). Ak nie, tak nove sklo - resp nejake pouzite funkcne. Co som hladal tak caa 100eur :/
BMW E91 320d LCI

ALAS
Auto: E39 525d
Kraj: Nitriansky

Pondelok, 13. Apríla 2015, 19:17

Predtym nez objednas nove zrkadlo, skus este zamenit soferove a spolujazdcove aby si mal fakt istotu ze to je zrkadlom.
Viem ze maju iny tvar, ale iba ich zapoj a over funkcnost stmievania.
BMW E39 525d | BMW E39 540it 6q | Honda Accord (CH1) TypeR 2.2 VTEC | JEEP Cherokee XJ 4.0 | Mercedes Benz S204 200CDI

EBOLA
Auto: E46 325xiT, mini 1,6

Utorok, 14. Apríla 2015, 06:41

Neviem, ale ked sa to zrkadlo dokaze plne ztmavit aj zosvetlit tak si myslim, ze donho nejde spravna "informacia" ci?

pejo
Autor témy

Utorok, 14. Apríla 2015, 07:05

Dnes rano bolo vsetko uplne v poriadku, pocas jazdy nebolo ziadne zrkadlo ani trosku stmavene.
Ked som zastal v praci, spravil som zase test so zasvietenim LED baterky na vnutorny senzor.
Vsetky zrkadla sa okamzite stmavili.

Ked som LED baterku vypol, stredne a spolujazdcove sa rovnakou rychlostou uplne odtmavili.
Soferove sa tentokrat takisto uplne odtmavilo, ale o dost neskor ako ostatne dve.

Takze skusim este to, co pisal ALAS vyssie, ze vymenit zrkadla a tym sa potvrdi/vyvrati ci to robi zrkadlo ako take, alebo je chyba niekde inde.
V tom lepsom pripade to bude zmagorene sklo a postaci vymenit iba to.
Ak bude problem v "informacii" do skla, tak si neviem predstavit, ako sa bude musiet pokracovat. :/
BMW E91 320d LCI

pejo
Autor témy

Nedeľa, 17. Mája 2015, 14:59

Po dlhsej odmlke, ked som nemal cas riesit tento problem, som sa dokopal k pokusu, vymenit medzi sebou zrkadla.
Nanestastie som prisiel na to, ze problem nie je v zrkadle, ale niekde v systeme, pretoze to robilo na tej istej strane aj po vymene zrkadiel.

Potom ma napadlo, ze sa do auta programovali nejake featurky, ktore inak v poriadku funguju, ale asi sa tam nieco domrvilo.

Ktory modul ma na starosti zrkadla, resp. to stmavovanie? Je to FRM? Da sa modul vyresetovat do povodnych nastaveni?
BMW E91 320d LCI

pejo
Autor témy

Štvrtok, 28. Mája 2015, 12:50

Dnes som prisiel na dost podstatnu vec.

Pravdepodobne je problem v kabliku ktory sa mierne hybe, pri otvarani a zatvarani dveri PRETOZE
- pokial su dvere zatvorene a zapnute zapalovanie, tak zrkadlo je miere stmavene (tak ako to nema byt)
- ked mierne pootvorim dvere, pricom je zapalovanie stale zapnute, tak sa zrkadlo odtmavi (tak ako to ma byt)
- ked opat zavriem dvere, zapalovanie stale ide, tak sa zrkadlo naspat mierne stmavi (tak ako to nema byt)

Podla mna pri zavretych dverach je ten kablik ktory stmavuje zrkadlo o nieco oprety, co sposobuje, ze do neho ide prud aj ked nema.
Urcite sa to deje medzi FRM modulom a zrkadlom.

Bol som totizto na diagnostike u jararaka a diagnostika nevyhodila ziadnu chybu, FRM modul ako taky je v poriadku.

Mal som rozobrate aj samotne zrkadlo, kontroloval som konektor, kabliky ktore bolo vidno, nikde ziadne poskodenie.

Takze momentalne zhanam schopneho elektrikara, najlepsie v BA, ktory by sa mi na to vedel pozriet, vedel by najst, kde dochadza k opieraniu kablika a vedel by mi to zaizolovat.

Viete mi niekoho spolahliveho v BA odporucit? Popripade niekde okolo BA. Dakujem
BMW E91 320d LCI

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 27 neregistrovaných