Vozidlo: BMW E39 525i r6
Motor: M54 B25
Kilometre: 226 000
Prevodovka: Automat ZF steptronic 5s
Farba: Titansilber Metallic
Spotreba: priemer 10l/100km - meraná (tankvanie) od 7,2l - 13,5l /100km
Výbava: Na e39 vcelku slušná, až na absenciu kože, ale možno časom sa čo to dorobí.
Code Sonderausstattung Optional Equipment
S210A
Dynamische-Stabilitäts-Control Dynamic stability control
S249A
Multifunktion für Lenkrad Multifunction f steering wheel
S261A
Seitenairbag für Fondpassagiere Side airbags for rear passengers
S265A
Reifen Druck Control (RDC) Tyre pressure control (TPC)
S320A
Entfall Modellschriftzug Deleted, model lettering
S423A
Fussmatten Velours Floor mats, velours
S428A
Warndreieck und Verbandstasche Warning triangle and first aid kit
S430A
Innen-/Aussensp. mit Abblen Interior/outside mirror with auto dip
S464A
Skisack Ski bag
S488A
Lordosenstütze Fahrer u. Beifahrer Lumbar support, driver and passenger
S494A
Sitzheizung Fahrer/Beifahrer Seat heating driver/passenger
S500A
Scheinw.Rein.Anl./Intensivreinig. Headlight wipe/wash/Intensive cleaning
S508A
Park Distance Control (PDC) Park Distance Control (PDC)
S522A
Xenon-Licht Xenon Light
S534A
Klimaautomatik Automatic air conditioning
S555A
Bordcomputer V mit Fernbedienung On-board computer V with remote control
S630A
Autotelefon mit schnurlosem Hörer Car phone with cordless receiver
L801A
Länderausführung Deutschland National Version Germany
S863A
Händlerverzeichnis Europa Retailer Directory Europe
S879A
Bordliteratur deutsch On-board vehicle literature German
S970A
Business-Paket Business Package
S431A
Innenspiegel automatisch abblen Interior mirror with automatic-dip
S473A
Armlehne vorne Armrest front
S661A
Radio BMW Business (C43) Radio BMW Business (C43)
Opravy, údržba, vylepšenia :
A) vykonané
1. Olejový servis (olej, filter, separátor oleja ) - Shell helix ultra 5W40, Filter Mann
2. Čapy riadenia (obe strany) - Lemforder
3. Geometria, vyváženie kolies.
4. Vzduchový filter - Mann
5. Kabínové filtre - Bosch
6. Ošetrenie interiéru ( menší detailing, po 2. kole to bude top :) )
7. Stierače - Bosch ...
8. Brzdová kvapalina
B) Plánované
1. Tyčky do svetiel - Zakúpené
2. Preleštenie, voskovanie a detailing komplet karosérie, svetiel, motora - materiál už zakúpený
3. Na pár miestach je náznak korózie, v Máji pôjde na vyspravenie a striekanie, ako aj striekanie grillu a stĺpikov dverí - dohodnuté
4. Výmena oleja v prevodovke
5. Nové letné pneu, poprípade kúpa 17¨- 18¨diskov
6. Vytepovanie
7. Napájanie kamery (Black box)
8. Ledky do dverí - zakúpené
9. V lete možno nový nástrek podvozku.
Po dlhšom čase som sa opatovne vrátil k BMW a to konkrétne k rade E39 už po 3x (viz.
pribehy-nasich-aut/v8-1994-derrick-a-2002-str-3-t57287.html). Trebalo druhé auto, pôvodne sme s priateľkou zvažovali kúpu novšieho modelu (E60, E90) resp. Ford Focus STi. Podmienka bola benzín a nech to nie je Ubersociál. Nakoniec som sa rozhodol presedlať opätovne na E39 s benzínovým motorom. Prečo ? Lebo vyhral rozum nad momentálnym rozmarom :) po A8 ( nevravím, že to bolo auto zlé, ale malo svoje muchy).
E39 je automobil, ktorý doslovne prinesie veľa muziky za málo peňazí. Náhradné diely, a servis dostupný takmer všade. Úprimne pokiaľ nemám F01/A8 v záruke tak je v nich cesta rizikovejšia ( percento poruchy ) ako v udržiavanej E39. Ani jedna z tých, ktoré som vlastnil ma nikde nenechala a to zašla 530d na otočku do Istambulu.
Nikde netvrdím a nemám rád tvrdenie, že E39 je naj auto na svete a iné nikdy nechcem. Uvidíme ako sa vyvinie situácia v najbližšom roku, a pokiaľ pôjde všetko, ako má rád prenechám auto priateľke, aj keď tá E39 ako všetky "old school" bavoráky má svoje veľmi silné čaro.
Na aute som prešiel za dva a pol mesiaca zruba 4300km, je to síce málo, ale čo to by sa už objavilo. Zatiaľ jazdí bez problémov s veľmi veľmi dobrou spotrebou, motor od výmeny oleja nezožral ani deci, a to kúsok presakuje cez tesnenie na vani... Čo sa vanosu týka, tak zvukový prejav je príjemný a nijak abnormálne sa neprejavuje, ba naopak. Zvuk samotného motora, a výfukového systému .... dobré, ale V8 je V8...
Dúfam, že to vydrží a pojazdí ešte mnoho KM, či už v rukách mojich, alebo niekoho iného :)
Porovnanie 525i vs 530d
Na moje prekvapenie v spotrebe nie je až taký priepastný rozdiel - tá istá trasa rozdiel max 2l.
2.5i posobí výrazne lahším dojmom (takmer 300 kg lahsia ako 3.0d kombi)
Chýba mi kožený interiér ( ale to nie je chyba ) :)
3.0d jednoznačne vyhráva na krútiaci moment - dosť je to cítit v kopcovitom teréne.
Po zamyslení je skutočne benzínová r6 v E39 najlepšia voľba, už len v rámci spoľahlivosti, pocitu, zvuku (aj keď prejav 3.0d má čo to do seba). Rozdiel v spotrebe je viac menej tabuľkový.
No ako u každého auta platí, keď je problém niekde v medzikuse medzi volantom a sedadlom, tak môže byť pod kapotou aj najspoľahlivejší motor sveta, môže mať aj 10 hviezdičiek z euro ncap a aj tak je to len kopa nebezpečného a nestabilného šrotu :)