dodo.036 napísal:Ale ked das namiesto tej vody 10w60 tak to bude hned lepsie...
Vzdy ostanem v nemom uzase, ak niekto s vyhonenym motorom a enormnou spotrebou oleja pouzije hustejsi olej a citi sa ako inzinier mechanik, ktory vyriesil technicky problem.
Urcite sa tak citis, aj ked si das ibalgin, ked ta boli hlava. Predpokladam ze s 10w60 mas pocit, ze jazdis v M3. Ci ?
dodo.036 napísal:Vobec sa chlapci nerozumiete do toho co sa moze a nemoze liat do motora... A ked chcem nejaky rozumny argument,tak ho nedostanem iba nejake blabla....
Do motora sa ma liat to, co predpisuje mazaci plan. Motor S54 ma ine kompresie, je inak nadimenzovany a TWS 10w60 je do tohto motora urceny. Tym, ze si ho das do m54, ktory je INAK nadimenzovany, sposobujes mu vacsi stres hlavne pri studenych startoch, pocas nakladaciek
(kedze v motore mas ine tlaky ako su v m3).
10w60 je pri 100C o
100% hustejsi ako 5w30 a na pracovnu teplotu sa v podstate ani nedostane kedze je 2x tak husty ako 5w30 a tym padom dochadza v motore k vacsiemu odporu = vacsej spotrebe= vacsej namahe na sucasti motora. A nepredpokladam ze si v cervenom 2 hodiny vkuse tak, ako sa predpoklada na okruhu s m3, tym padom ho na pracovnu teplotu dostanes ale nie vtedy, kedy to olej potrebuje. Teraz mi vysvetli, preco je M54 stavany na "lahkobezne oleje" ? Nehovoriac o tom ze Castrol Edge Sport SAE 10W-60 je na mineralnej baze.
Nechce sa mi tu rozpisovat preco sa nema do m54 liat 10w60. Je toho plny internet, staci hladat! Navyse je tu jedna tema kde sme rozoberali oleje a ich vlastnosti (HTHS, viskozita, kinematicka viskozita, ACEA normy, cerpatelnost atd atd). Pre teba je to "sportovejsi olej", tak ako pre mna je procesor v PC len cierna kocka s nozickami. Olej ma svoje fyzikalne vlastnosti ktore su vhodne pre typy motorov. Ich pouzitie je podrobene testom, vyskumom ale vidim ze viac doverujes sebe ako skusenostiam koncernu BMW s desiatkami rokov v motosporte a vyvoji.
Dokonca po roku 2001 BMW zmenilo mazaci plan pre S62 (M5) z 10w60 na 5w30 po tom, co sa udiala mala technicka zmena v motoroch.
Preco je mazaci plan pre motory v S2000 10w30, ked motor v tychto autach radovo toci 8000+ rpm ?
dodo.036 napísal:Ci das 10w40,5w40,10w60 je to jedno
Je to jedno ?
Sam si protirecis kedze predtym si pisal, ze to co lejeme my, teda 5w30/5w40 je voda a nie olej a teraz pises ze je jedno ci dam 5w40 a 10w60.Tak ked to je jendo, znova lej 5w30.
Alebo si tam nalej olivovy olej a pobehaj po pezinskej babe
Ak je to pre teba len mazivo, tak si do motora lej co chces a zbytocne riesis ci je volba na 10w60 spravna alebo nie.
dodo.036 napísal: ALE podstatna vec je v akom stave je motor,ci je zakarbonovany alebo nie
Zvlastne ze to pises prave ty, so spotrebou 1L oleja na 7000km. Poznam 330i kde sa leje 0w40, chalan s tym beha v DE, chodi na okruhy a za vymenny interval mu motor spapka 2 deci.
Ja mam sice "len" 2,5i ale tiez mu kvalitne nakladam, lejem donho vodu, teda podla teba 5w40 a po 12 000km mam na ryske tolko, kolko tam bolo ked som nalieval cerstvy olej.
A ci mojmu autu nakladam ? Moja priatelka by ti porozpravala...
dodo.036 napísal: ZAVER: ked chcem sportovejsi podvozok,kupim si sportovy,..je to tak? Ano
Je rozdiel podvozok a olej. Sportovy podvozok je mechanicka zalezitost. Olej je krvou motora a od neho
(povacsine) zavisi, kolko sa motor dozije
(ak ratame idealne podmienky teda dodrziavanie mazacieho planu, vymennych intervalov, nakladackam az so zohriatym motorom atd.)dodo.036 napísal:ked chcem sportovejsi olej,lebo ten predosli nestiha teploty? Necham ho tam lebo sa to ASI nema,-vravi michaltt
10w60 nie je sportovejsi olej. Ale vidim ze sa vyznas.
Mas pravdu a preto lejem to, co odporuca BMW.
A na zaver : s 10w60 motor neznicis, on pobezi aj dalej. Kludne ho tam lej, aj cez zimu a ked ti bude zrat 1L na 2000km tak zacni pouzivat 15w40 a potom prid sem s tvrdenim, ze 10w60 je voda.
Tvoj hlavny problem je ten, ze s hustejsim olejom si poriesil klepotanie motora a chybu prisudzujes tomu, ze 5w40/0w40/5w30 su jednoducho h20 a nie oleje. Gratulujem!