... všetko o BMW ...

Moderátori: alfi666, BinKooL, fox1k

mmracing.sk

Užívateľov profilový obrázok
chefino
Auto: E60 530xd LCI
Kraj: Bratislavský

Re: 330i olej

Utorok, 10. Júla 2012, 11:34

No ten ho už má pekne v prdeli :)
Ja som ho menil, lebo tá membrána už bola prasknutá, ale hentaké zvuky mi to veru nerobilo ani po sundaní viečka. Takže v prdeli ho môžeš mať a nemusíš ani počuť také pazvuky.
Ak nevieš o tom, že by sa menil a máš nalietané 200k+, tak ho s kľudným svedomím vymeň.

michaltt
Kraj: Košický

Utorok, 10. Júla 2012, 11:39

Zalezi od typu poskodenia. Oil sep. by sa mal menit kazdych 60 000km. Vela ludi to zanedbava kedze sa o tom az tak nehovori v sirokej verejnosti ale separator ma dolezitu ulohu tak ako vsetky ostatne sucasti motora/sania a elektroniky.
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

m4x
Auto: E60 545i

Utorok, 10. Júla 2012, 14:15

co robota, je to komplikovane ? vidim, ze k vymene oleju pripocitam este aj toto

mne tiez dost zerie olej, ale mne ho viditelne pretlaca cez vrchny kryt hlavy a okolo vanosu, takze budem pretesnovat vanos spolu s krytom, tak som zvedavy co to bude potom.. dokonca pri sviznejsich jazdach ked zaparkujem citim ten pretlaceny olej ako sa smazi
!!! Obrázok ???

chefino
Auto: E60 530xd LCI

Utorok, 10. Júla 2012, 14:26

Ja som to intenzívne riešil na prvej 530i, tam som menil tesnenie, olejový separátor, kontroloval tlaky valcov, skúšal iný olej, nič nepomohlo. Nakoniec to druhý chalanisko, čo som mu ju predal radikálne znížil (tuším na 0,2 deci / 1000 km) tým, že dal do motora Bishop 501 a 560 tuším na dekarbonizáciu.

Na terajšej 530i, ktorá mi takisto papá som takisto pretesňoval vaňu, hlavu, vanos, hlava išla na zabrúsenie, hydroštely sa komplet vymenili, hlava odtlakovala, separátor vymenený, aktuálne tam mám tiež Bishop 501 a 560, teraz sa mi akurát vypúšťa aj so starým olejom a uvidím. Ale nerobím si nádeje. Motor ide krásne, neklepe, ale aj tak si myslím, že bude papať.

Konštrukčne je to vraj tým Nikasilom, z ktorého je robený blok motora, že proste pri spalovaní benzínu spaluje aj trochu oleja. Tak mi povedali servisáci, ktorým dôverujem. Keby mi to žralo liter na 1000 alebo 2 litre, tak ma to asi trápi, ale takto sa radšej vozím s kľudným svedomím, že čo som mohol, spravil som.

m4x
Auto: E60 545i

Utorok, 10. Júla 2012, 14:40

potom daj vediet ako si dopadol

ja uvidim po pretesneni, tam ocakavam najviac, pretoze tam je naozaj vidno vela steceneho cerstveho oleja
!!! Obrázok ???

michaltt

Utorok, 10. Júla 2012, 14:53

:shock:
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

BMWslav
Autor témy
Auto: F22 M235i

Utorok, 10. Júla 2012, 18:39

ja mam motor uplne suchy, ani gram mastneho nikde :-k
Aktual: F22 235i

Ex E92 335xi
Ex E46 330i
Ex E46 316Ti
Ex E36 316i

dodo.036
Auto: 330i E46

Pondelok, 16. Júla 2012, 16:50

TT-SIMIK napísal:
10w60 len do M3 a do tále vytáčaného motoru...určite nie na bežné aj ked svižné jazdenie....

Simik a co ked mam M3 a nevytacam ju vobec? Dam tam 5w40???

Mam 330i a presedlal som z 5w40 na 10w60,pretoze ked som mu nakladal,tak mi citelne motor klepal kedze bol ten olej uplne prehriaty.

Na 10w60 jazdim teraz cca uz 20000km,menim ho vzdy max do 7000km,motor poctivo zahrievam,nakladam mu stale (jazdim s tym autom teraz malo a vzdy ked presadnem po tyzdni z traktora,tak sa mi inak neda :D ),a nemam s nim ziadnz problem.

Vysvetlite mi teda prosim PRECO? sa NEMOZE davat 10w60 do m54???

Motor uz nieje hlucny ked je prehriaty,to je pre mna podstatne....

A co sa tyka spotreby oleja na m54,je to tak ako tu bolo pisane,proste niekto na vymeny serie,ma longlife intervaly a ked ma najazdene 18000km na longlife srackach tak ide kludne na driftovacky a slalomy,ved este na 7000km ](*,)
A potom to inak nemoze vyzerat.... moja 330i si na tych 7000km zoberie cca 1liter oleja,ale podotykam,ze nejazdim na spotrebu. Ked ma auto manzelka,tak to neni ani deci oleja,a to tiez nejazdi nejako slimacky,normalne.....

No som trochu odbocil,SIMIK vysvetli mi preco nemozem davat 10w60 do 3,0i a aky olej mam dat do M3,ked ju dam manzelke?

To ze to nieje napisane v prirucke BMW mi ako argument nepride. Neber to tak,ze Ta chcem nejako zhadzovat,len ma fakt zaujimaju argumenty,preco nie,pretoze som si vsimol,ze niekto pise ano a niekto nie...
BMW 320i E36. M52

michaltt

Pondelok, 16. Júla 2012, 17:08

10w60 sa dava do M motorov koli tomu, ze sa predpoklada vytacanie motora kde teplota oleja moze presiahnut 150C. Pochybujem ze chces porovnavat 330i a motor z Mka. Kludne si ho tam lej ale je to zbytocnost. To, ze ti klepe motor nie je chybou pouziteho oleja.

A preco by si ho tam nemsl liat ? Asi ze koli tomu, ze tvoj motor nie je na taky olej stavany. Ale ak si myslis ze si mudrejsi ako inzinieri z BMW tak budis...

Mazacie plany a normy sa nerobia len tak zo srandy.

A liter na 7000km ? Tesim sa s tebou ;)
Lowered wagon - pribeh

dodo.036
Auto: 330i E46

Pondelok, 16. Júla 2012, 20:10

vobec si ma dobre nepochopil,...vlastne naco som sa aj zapajal.....

Motor mi ide krasne ticho,ci je studeny alebo teply... ALE ked mu kurva nalozim,..chod sa previest plny kokot na pezinsku babu hore a dole a znova hore a uvidis za ani pod Tvojou kapotou to nebude ziadna rajska hudba....
Ale ked das namiesto tej vody 10w60 tak to bude hned lepsie...
Vobec sa chlapci nerozumiete do toho co sa moze a nemoze liat do motora... A ked chcem nejaky rozumny argument,tak ho nedostanem iba nejake blabla....

Ci das 10w40,5w40,10w60 je to jedno,kazdy tento olej ma nejaky percentualny podiel syntetickych zloziek,a ci das to alebo to je to jedno...
ALE podstatna vec je v akom stave je motor,ci je zakarbonovany alebo nie...a hlavne rozumny interval vymeny vzhladom na styl najazdenia...

ZAVER: ked chcem sportovejsi podvozok,kupim si sportovy,..je to tak? Ano

ked chcem sportovejsi olej,lebo ten predosli nestiha teploty? Necham ho tam lebo sa to ASI nema,-vravi michaltt

ja vravim,ze sa tomu nerozumies,...

Majte sa
BMW 320i E36. M52

TT-SIMIK
Auto: BMW
Kraj: Trnavský

Pondelok, 16. Júla 2012, 21:43

Zle čítaš, písal som že do do M3 a do stále vytáčaného motoru,ak ho vytáčaš tak daj,maj 10w60......ja s tým nemám problém....)))10w60 sa zle zohrieva pri bežnom jazdení,tým pádom nižšia teplota oleja a vyššie opotrebenie motora,kolega mal v motore 745i 10w60 motor nemal zdravý zvuk,valvetronic protestoval,potom dal 5w30 a auto sa zohrieva ako má,motor si pradie krajším zvukom,atd..........viac k tomu nemám čo.....každy si leje čo chce....))))

Ked máš M3,alebo jazdí žena, tak tam nechaj 10w60,tam iny olej ani nemôže ist,ten motor je stavaný na ten olej....
SERVIS BMW TT-SIMIK
Obrázok
http://www.ttsimik.sk
Mám v živote dve lásky, SIMONKU a BMW
AJ MÚDRI SÚ OBČAS SPROSTÍ,AJ SPROSTÍ SÚ OBČAS MÚDRI!!!!!
https://www.instagram.com/ttsimik/

michaltt

Pondelok, 16. Júla 2012, 22:00

dodo.036 napísal:
Ale ked das namiesto tej vody 10w60 tak to bude hned lepsie...

Vzdy ostanem v nemom uzase, ak niekto s vyhonenym motorom a enormnou spotrebou oleja pouzije hustejsi olej a citi sa ako inzinier mechanik, ktory vyriesil technicky problem.
Urcite sa tak citis, aj ked si das ibalgin, ked ta boli hlava. Predpokladam ze s 10w60 mas pocit, ze jazdis v M3. Ci ?

dodo.036 napísal:
Vobec sa chlapci nerozumiete do toho co sa moze a nemoze liat do motora... A ked chcem nejaky rozumny argument,tak ho nedostanem iba nejake blabla....

Do motora sa ma liat to, co predpisuje mazaci plan. Motor S54 ma ine kompresie, je inak nadimenzovany a TWS 10w60 je do tohto motora urceny. Tym, ze si ho das do m54, ktory je INAK nadimenzovany, sposobujes mu vacsi stres hlavne pri studenych startoch, pocas nakladaciek (kedze v motore mas ine tlaky ako su v m3).
10w60 je pri 100C o 100% hustejsi ako 5w30 a na pracovnu teplotu sa v podstate ani nedostane kedze je 2x tak husty ako 5w30 a tym padom dochadza v motore k vacsiemu odporu = vacsej spotrebe= vacsej namahe na sucasti motora. A nepredpokladam ze si v cervenom 2 hodiny vkuse tak, ako sa predpoklada na okruhu s m3, tym padom ho na pracovnu teplotu dostanes ale nie vtedy, kedy to olej potrebuje. Teraz mi vysvetli, preco je M54 stavany na "lahkobezne oleje" ? Nehovoriac o tom ze Castrol Edge Sport SAE 10W-60 je na mineralnej baze.

Nechce sa mi tu rozpisovat preco sa nema do m54 liat 10w60. Je toho plny internet, staci hladat! Navyse je tu jedna tema kde sme rozoberali oleje a ich vlastnosti (HTHS, viskozita, kinematicka viskozita, ACEA normy, cerpatelnost atd atd). Pre teba je to "sportovejsi olej", tak ako pre mna je procesor v PC len cierna kocka s nozickami. Olej ma svoje fyzikalne vlastnosti ktore su vhodne pre typy motorov. Ich pouzitie je podrobene testom, vyskumom ale vidim ze viac doverujes sebe ako skusenostiam koncernu BMW s desiatkami rokov v motosporte a vyvoji.

Dokonca po roku 2001 BMW zmenilo mazaci plan pre S62 (M5) z 10w60 na 5w30 po tom, co sa udiala mala technicka zmena v motoroch.
Preco je mazaci plan pre motory v S2000 10w30, ked motor v tychto autach radovo toci 8000+ rpm ?

dodo.036 napísal:
Ci das 10w40,5w40,10w60 je to jedno

Je to jedno ? Sam si protirecis kedze predtym si pisal, ze to co lejeme my, teda 5w30/5w40 je voda a nie olej a teraz pises ze je jedno ci dam 5w40 a 10w60.
Tak ked to je jendo, znova lej 5w30.
Alebo si tam nalej olivovy olej a pobehaj po pezinskej babe #-o
Ak je to pre teba len mazivo, tak si do motora lej co chces a zbytocne riesis ci je volba na 10w60 spravna alebo nie.

dodo.036 napísal:
ALE podstatna vec je v akom stave je motor,ci je zakarbonovany alebo nie

Zvlastne ze to pises prave ty, so spotrebou 1L oleja na 7000km. Poznam 330i kde sa leje 0w40, chalan s tym beha v DE, chodi na okruhy a za vymenny interval mu motor spapka 2 deci.
Ja mam sice "len" 2,5i ale tiez mu kvalitne nakladam, lejem donho vodu, teda podla teba 5w40 a po 12 000km mam na ryske tolko, kolko tam bolo ked som nalieval cerstvy olej.
A ci mojmu autu nakladam ? Moja priatelka by ti porozpravala...

dodo.036 napísal:
ZAVER: ked chcem sportovejsi podvozok,kupim si sportovy,..je to tak? Ano

Je rozdiel podvozok a olej. Sportovy podvozok je mechanicka zalezitost. Olej je krvou motora a od neho (povacsine) zavisi, kolko sa motor dozije (ak ratame idealne podmienky teda dodrziavanie mazacieho planu, vymennych intervalov, nakladackam az so zohriatym motorom atd.)

dodo.036 napísal:
ked chcem sportovejsi olej,lebo ten predosli nestiha teploty? Necham ho tam lebo sa to ASI nema,-vravi michaltt

10w60 nie je sportovejsi olej. Ale vidim ze sa vyznas.

Mas pravdu a preto lejem to, co odporuca BMW.

A na zaver : s 10w60 motor neznicis, on pobezi aj dalej. Kludne ho tam lej, aj cez zimu a ked ti bude zrat 1L na 2000km tak zacni pouzivat 15w40 a potom prid sem s tvrdenim, ze 10w60 je voda.
Tvoj hlavny problem je ten, ze s hustejsim olejom si poriesil klepotanie motora a chybu prisudzujes tomu, ze 5w40/0w40/5w30 su jednoducho h20 a nie oleje. Gratulujem!
Lowered wagon - pribeh

ice.blade

Utorok, 17. Júla 2012, 07:51

michaltt napísal:
A ci mojmu autu nakladam ? Moja priatelka by ti porozpravala...

mojej to uz zacina vadit :mrgreen: musim nejako zjemnit preradovanie nech to tak nekope lebo ma zabije jak jej kyve hlavou :lol:

j.matrix
Auto: BMW 320d E46
Kraj: Žilinský

Utorok, 17. Júla 2012, 10:06

michaltt napísal:
A ci nakladam ? Moja priatelka by ti porozpravala...

:mrgreen:

inak suhlasim s tvojim prispevkom :wink:

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných