salat:
Ja som mal jedno auto (podla tu platnych nazorov) s dusou - E39 530d (2003) a teraz mam jedno bez duse - E60 530xd (2007) a popri tom jazdim este jedno obstarozne 10 r. non-BMW, ktorym by tu vacsina z Vas pohrdala (Opel Astra G 1.6i - 2003)
Astru mam od novoty a za 10 r. som do nej okrem spotrebneho materialu dal mozno nove brzdy, tycky riadenia, AGR ventil (ten bol este v zaruke a teraz sa hlasi o vymenu znovu) a robil sa repas altika a plnenie klimy, nepamatam si, ze by ma niekedy niekde nechalo, 3 r. som ho jazdil ako daily car a 7 rokov na nom chodi manzelka po meste - teraz ma cca 100t km a aj ked to nie je super kara stale jazdi a nic extra nepyta - celkove naklady na servis cca 500-1000 € za 10 rokov
E39 530d som bral ako 3-rocne s cca 40t km (poctivymi), ked som do nej poresadol z Astry bol som uveliceny a mal som pocit, ze sedim uzasnom aute (jazdnymi vlastnostami, vybavou, prosto vsetkym). Mal som ju 4,5 roka (85t km) a za celu dobu som do nej dal brzdove kotuce, nejake ramena na naprave a asi nic viac, takisto ma nikdy nikde nenechala a nic nepytala - spominam na nu v dobrom a pokial viem dodnes jazdi kdesi pri Pezinku - celkove naklady na servis cca 1000-1200 € za 4,5 roka
E60 530xd som bral takisto ako 3-rocne (70t km) a v porovnani s E39 to bol prechod pocitovo o 2 levely vyssie, najlepsie auto ake som kedy mal (doteraz). Samozrejme vybava E39, ktora mi dovtedy plne postacovala mi odrazu prisla priserne socialna, lebo pocet ficuriek sa niekolkonasobne zvacsil... Mam ju 3 roky a aj ked som na nej najazdil menej ako na E39 dal som do nej presne to co do E39 (brzdy, gul.capy) a rovnako doteraz jazdi velmi spolahlivo. Tu by som mohol svoj mini-pribeh ukoncit s konstatovanim, ze cim novsie auto, tym lepsie, ALE aj ked E60 jazdi uplne super, v poslednej dobe ma zacina znervoznovat stale rastuci pocet chybovych hlasiek iDrive (mozno za tym bude len ten nestastny IBS) a tiez ma nepotesil cenovy odhad mojho servisaka, ak by sa malo menit vsetko, co iDrive hlasi... - doterajsie servisne naklady cca 1000 € za 3 roky
Mam zopar kamaratov s F1x modelmi, super autiska o ktorych tvrdim, ze raz ich kupim, su vykonnejsie, po kazdej stranke lepsie a vybavenejsie novymi ficurkami.
A kazdu chvilu sa tam nieco drobne poserie, specialne mam pred ocami jedno auto, ktore by svojou motorizaciou a vybavou mohlo tvorit vykladnu skrinu 5er modelov....
Mohlo ale netvori, pretoze za 2 roky, co ho chlapec ma (bral ho ako rocnu jazdenku s 30t km) bolo snad kazdeho 1/4 roka v servise a ak by si nepriplatil za zaruku, na servise by ho doteraz stalo snad >10t €
Mam z toho celeho zmiesane pocity, na jednej strane obdivujem lepsiu vybavu a lepsie jazdne vlastnosti novych modelov a na druhu stranu sa bojim, ze 3-4 rocne "nove" BMW sa bude kazit niekolkonasobne viac nez >10r. stary "kebab". A ono je to asi zakonite, kedze je v tom stale viac elektroniky a tiez roznych k*rvitok... ALE TIEZ VELA SUCIASTKOK S OVELA NIZSOU PREDPOKLADANOU ZIVOTNOSTOU
V ziadnom pripade to ale neznamena, ze svoje auto predam a ako dalsie si kupim ten "kebab"... Skor si nasetrim na zachovalu jazdenku, ku ktorej sa da este prikupit zaruka (videl som, ze sa to oplati) a budem sa modlit, aby mi vydrazala robit radost z jazdy aspon 4 roky bez zavaznejsich servisnych zasahov....