... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, k33p, Hugino, voMacK
fritolko napísal:Presne toto. Aktualne by som tiez vymenil byt za dom, lenze nie je ako. Komasacia prebieha a kym sa dokonci tak na zelnej luke to bude rozparcelovane na 600-900m pozemky. Uz teraz to skupuju spekulanti, ktory stavat nebudu hned. a uz teraz sa hovori o sumach 110k € +. Tiez skupina ludi, co to kupuje pre deti/vnucata/ prapra deti bratovho kona, a potom skupina ludi, co to bude svojpomocne stavat 10+ rokov, lebo "tak sa to robilo",. CIze nova stvrt cakum prask za 20 rokov, dovtedy stavenisko a dom mi je uz potom napicu.hcu usetrit na cene pozemku, kedze teoreticky vystavba domu by mala byt v rovnakej hodnote.
kkt1 napísal:Mne pride ze miesas veci co so sebou vobec nesuvisia. Vsetky pozitiva co si napisal pre nejaky zivot 10km od BA v dome vobec nie su specifikom takeho byvania. Napriklad nejaky networking funguje vsade, ale povedal by som ze hadam aj lepsie v meste v bytovke (sused neni servisak, sused vlastni autoservis, a pod.). Hlavne si ale tocis offtopic, bavime sa ze ludia idu za hranice aby sa vratili do hornel dolnej kde robota nie je, ty tocis ze byvanie 10 kilakov za znackou koniec Bratislavy je lepsie, d'oh je to jedno lebo si pri tej Blave a nie v hornej dolnej. Bavime sa o scenari podobnom jak tie 3 poschodove undy-style vily co si Rumuni stavaju na rumunskom vidieku za peniaze z davok ci muklovania alebo kombinacii tohto v UK. To je uplne slepy Boratovsky Great Success voci jeho susedovi. Zarobis za hranicami love a namiesto nejakej socialnej mobility vo forme investicie do seba, podnikania, ci prestahovani sa niekde kde to ma buducnost len vylejes deci vody na saharsky piesok, postavis barak, kupis bavorak a si rovnako chudobny ako ked si zacinal, mozno este aj chudobnejsi kedze teraz mas akurat liabilities navyse a nie assets.Ja by som to az tak jednoznacne netvrdil. V BA mas pracu a to je cele. Co je samozrejme podstatna vec , to nikto nepopiera. :)
Ale pokial nemas v BA brutalne prachy tak si dom priamo v BA nekupis, lebo na dom v BA potrebujes tak 400+. Na dom v BA satelite potrebujes 250+. Cize si vyberas medzi tym, ci budes zavrety v "luxusnom 3/4 izbaku" alebo zoberies dom na periferii a odsudis sa na nekonecne dochadzanie a zapchy. Ako minus zivota v BA vidim to, ze deti proste budu vychovavane tymto mestskym stylom, manualne zrucnosti u nich a aj u teba budu na bode mrazu, sportovat sice mozu v BA ale skus dostat dieta do Slovanu Bratislava. Ale vyrastu z vas mestske nemehla neschopne manualne spravit nic ine ako vytocit cislo na opravara..
Oproti tomu zivot v mensom meste v beznej casti SVK - nehnutelnost mas za polovicu, s pracou to je horsie, ale nie neriesitelne. Zalezi co robis. Kupis si dom, uplne iny zivot, deti vyrastaju v zdravsom prostredi a mas aj trochu iny zmysel zivota ako zapnut vecer Netflix. Deti sa hraju na ulici a futbal pojdu hrat rovno do "mesta", pretoze tam neni taka tlacenka ako v Slovane. Ked zijes na dedine tak pokial nie si weirdo tak celu dedinu aj poznas a na dedine pozna kazdy kazdeho, takze ked sa ti pokazi auto, s Jozom o tri domy dalej sa viete na to pozriet. Potrebujes nieco domurovat, Fero z vedlajsej dediny je od fachu.
Vsetko ma svoje pre a proti, ja som dosiel v zivote do fazy, ze ked si predstavim ze by som mal stravit dalsi zivotny cas v byte tak mi je na grcanie uz len pri tej predstave. Ono clovek si musi prejst vsetkym, Bratislava je dobra na zarobenie penazi a tym to hasne. Vsetko ostatne je lepsie mimo BA.
Co sa tyka deciek tym najviac pomozes ked im vies poradit prave s nehnutelnostou pri starte do zivota, pomozes im ju prerobit , poradis co sa oplati/co nie . A nie som si isty ci sa tieto veci vies naucit prave v tej novostavbe v BA kde jediny tvoj skill je zarobit kes ale ostatne oblasti zivota totalne zakrpateju.
RTG napísal:toto presne :-O neveril som ked mi kamos odtial rozpraval ze ake ceny su tam za byty, pozemky, a domy.. ked tam dokopy nic neni, ale ceny nehnutelnosti a ich nedostatok je iny level.. a ked som tam naposledy bol pred par mesiacmi, tak som nechapal z toho v akom mnozstve a ake giganticke nove baraky sa tam stavaju.. nepochopitelne faktInak na Orave je mentalny feudalizmus a minimalne zo 2 generacie este potrva. Pricom tu zdochol pes, tak nechapem tej situacii. Lenze moze to byt prave dosledok, ze pol Oravy je v BA a dalej a doma stavaju nieze domy, ale haciendy na 5 generacii.
kkt1 napísal:Odoberas? Neprekvapilo by ma..Ako hovori koza bobkov - len pre ten pocit. Len pre ten pocit si niekto radsej kupi dom v Zuberci a nie v Ziline. Lebo sa v Zuberci citi lepsie. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Easy.
MatusRK napísal:Beriem, ze si myslel mna a stupil som ti na odtlak.Mne zas pride, ze tu maju niektori take povysenecke vnimanie sveta, ze ten kto nezije v "ba" , nema to do roboty 5km kolobezkou, pripadne nerobi homeoffice je totalsockoplebs. To je teda celkom ubohe uvazovanie :)
MatusRK napísal:Mne zas pride, ze tu maju niektori take povysenecke vnimanie sveta, ze ten kto nezije v "ba" , nema to do roboty 5km kolobezkou, pripadne nerobi homeoffice je totalsockoplebs. To je teda celkom ubohe uvazovanie :)
voMacK napísal:Mne zas pride ze sa prauda tazko pocuva.Tiez mi to tu tak pride, ze Pablo a Undy si navzajom poziciavaju nicky.
boborjelotor napísal:kkt1 ale uz by si mohol prestat vymazavat kazdu druhy prispevok co napises, ved maj trocha dovery v sameho seba.