pablohablo napísal:Podľa Trestného zákona
§ 196
(1) Kto úmyselne poruší
a) listové tajomstvo vyzvedaním alebo otvorením uzavretého listu alebo inej písomnosti prepravovanej poštovým podnikom alebo iným obvyklým spôsobom,
b) tajomstvo informácie prenášanej prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, alebo
c) tajomstvo neverejného prenosu počítačových dát do počítačového systému, z neho alebo v jeho rámci, vrátane elektromagnetického vyžarovania z počítačového systému, prenášajúceho takéto počítačové dáta,
edit, chcel som copy/paste cele ale pojebalo sa, repete.
daj to aj s OBORNYM vykladom, aby som vedel, kde undy vidi porusenie tohto zakona, lebo ja som necital cudziu postu
zhodou okolnosti som bol povinne nuteny pred par tyzdnami odsediet si "workshop" s legal a procurement panacikmi kedze jeden dodavatel nam poslal predzalobnu vyzvu za porusenie ich "confidential" klauzuly, ktoru ma dnes kazdy korporatcik povinne v podpise svojho emailu. Taketo confidential kokotiny su samozrejme cisty bluf, pretoze to ze do mailu napises, ze sirenie tvojej spravy je protizakonne alebo zakazane...je kokotina, vsade vo svete, pretoze na to by si musel s druhou stranou uzavriet zmluvu.
ale velmi podobny priklad zo slovenskej praxe od nejakeho obornika v obore
https://ficek.sk/listove-tajomstvo-28516Rozhodne však nemožno hovoriť o porušení listového tajomstva ako takého. Ak by sme totiž mali uvažovať o porušení listového tajomstva, mail by musela otvoriť osoba, ktorej tento nebol určený. Inak povedané mail by musela otvoriť iná osoba, než bol adresát mailu. Zo zadanej otázky však takéto konanie nevyplýva.
[justify]
Ak teda mail otvoril adresát a následne jeho s jeho obsahom oboznámil osobu, ktorej tento síce nebol určený, ale týkal s tejto osoby, tak nejde o porušenie listového tajomstva.[/justify]
Za daných okolností teda mohlo dôjsť k porušeniu tajomstva, avšak nie ústavou garantovaného listovného tajomstva. Vzhľadom na to, že nedošlo k porušeniu listového tajomstva, nemožno v danom prípade uvažovať ani o trestnoprávnych súvislostiach v danej veci.nehovoriac o tom, ze ako ludska hyena, aj keby som rovno celu vyplakavaciu spravu zverejnil, tak by som ho hned obvinil ze
a) mi poslal nevyziadanu postu
b) v sprave uviedol, ze firma deti.sk je financovana hlavne jeho zatom, a kedze sam sa dovolaval po kontrole finacnej spravy voci inym, urcite by chcel, aby sa spravodlivo pozeralo na vsetkych, tak by som mozno mal aj ja volat po kontrole financnej spravy, ci undyho zat neprevadzkuje nepovolene podnikanie, kedze podla nasich zakonov
"Podľa obchodného zákonníka osoba, ktorá bez oprávnenia na podnikanie vykonáva túto činnosť, a osoby, ktoré túto činnosť uskutočňujú v jej mene a na jej účet, zodpovedajú za škodu, ktorú tým spôsobili." - ten isty zakon, ktory klincoval undy na stareho, mimochodom

. Vztahuje sa rovnako na zatkov a pribuznych, co podnikaju cez firmu tretich osob.