Killo napísal:tak sa rovno opytam - ake vlaknove svetla/ziarovky do sadrokartonu v novostavbe, kedze vsade jebu len tie ledky a kole mi to oci. V beznych predajniach s osvetlenim len ledky vsade, kukaju na mna, ze co vobec chcem
Vlaknove? Ti jebe..

Dnes je technologia tak, ze nemaju absolutne ziadny zmysel. Lenze to su technologie o ktorych ako laik nevies, ze vobec su a kde sa k nim dostat. Ten bezny konzum v obchodoch je suvix. A nemusis si dat dve sosovky a bromhexin s vodkou aby si tie profi riesenia cenovo rozdychal, to vobec. Cele je to o farebnom podani a flickri-blikani. Oboje je dnes pri kvalitnych zdrojoch vyriesene. Podanie farieb alebo odborne CRI index udava, ako realne sa ti osvetlene kazdodenne veci zdaju s tym, ako ich vnimas na priamom slnku. Z dnes uz historie, fluorescentne zdroje tj. ludovo ziarivky a usporky maju z principu konverzie UV na viditelne luminoforom tragicky deficit cervenej. Preto to co vidis, posobilo pod ziarivkovym svetlom vygrcane a trapilo to oci. Aby sme vedeli, index podania je 70-80. 50Hz flicker je ako bonus, ten zmizol s nastupom elektronickych ECG ale vygrcany farby nie, pretoze usporky sa nikdy v high CRI verzii nevyrabali, namebrand ziarivky OSRAM/PHILIPS ano ale opat o tom 99% ani povolanych netusilo a aj do na rendering narocnych priestorov sli "ziarivka 36W clasic" bez premyslania.
Ok prisli LED, rovnaky problem ako ziarivky. Flicker a podanie farieb. Aj ked u LED je flicker 100Hz kedze drviva vacsina pracuje na dvojcestne usmernenej sieti, stali z toho bolia oci. Farebne podanie maju lacne ledkove ziarovky horsie ako ziarivky. Tj. opat ziadny cervena v spektre, skutocne cervene farby sa tvaria fialovo, ksicht mas ako mrtvola a pod. Z lacnych ziaroviek nekupis nic normalne, tj kadejake EMOSy, Kanluxy a cojaviemco. Problem je, ze s paticou E27 tj klasicka velka nerobi nikdy High CRI variant ale aspon neblikaju kedze predradnik nieje dve diody a kondenzator.
Cize k odpovedi na tvoju otazku, odporucte mi.. tak su moznosti 2. Bodovky alebo LED pasy/linearne LED moduly.
Bodovky su jasna paka, davas na strop sadros. Potom kupujes OSRAM Parathom PRO bodovky ktore neblikaju a maju CRI98, slnko je CRI100. Ked mi povies, ze tam pod tym bolia oci, si hypochonder. Zaroven su plynule stmievatelne, takze treba ich nalozit tolko aby si vedel na pracovnej ploche mat okolo 700lx. S tym, ze ked si chces len honit vecer, si to stiahnes na 10lx.
LED pasy/LED moduly, zase treba vytiahnut hlavu z riti predsudkov. LED pasy sa dnes montuju do LED profilov, nie ze sa to nalepi na skrinu a huhahaha. Su varianty bud na povch ale aj do sadrosa. Tj. budes mat na strope po celej dlzke svietiaci pruh, alebo aj picu <>, ako si navrtas. Jasna vyhoda je, rovnomerne osvetlenie bez tienov. LED moduly su v podstate neohybne LED pasy, diody na plosaku. Montaz je ale rovnaka, pekne do hlinikoveho profilu, zakryte difzorom. Stmievanie detto, kvalitne zdroje ho umoznuju. U pasov opat OSRAM seria superior, 17W/m 24V napajanie, 12 je pre kokotov co nepoznaju ohmov zakon, CRI98. Su aj ine znacky dostupne v special eshopoch. Moduly uz je ponuka dost siroka.
Takze da sa vybrat, montovat ti to nepojdem ale keby si si dakedy skonsolidoval co potrebujes, tak ti s tym viem poradit a pripadne aj kupit a poslat alebo co.. lebo do pici sa mi nabija vo vrecku gulomet ked chodim po tych cimrach kde si nevidis ani na ruky pomaly a ludia tam ziju, robia. KRISTA! Jo a farba svetla co tu spomina viktor, vlaknove ziarovky boli okolo 3000K, zalezi ci to bol halogen alebo nie. Subjektivne je to mco gay farba, vohna pre nejake relaxovanie, mozno kupelnu. Inak je dobra defka pre vsetko 4000K, neutral biela. Pre kancelariu nieco podporujuce produktivitu, 5000-5500K. Tu este spomeniem, ze hlave u LED modulov je casto tzv. tuneable white variant. Tj. modul je osadeny napr. pol na pol 2700K a 5500K LEDkami. A ty potom vhodnym driverom vies zmiesat pomer tych bielych aby bolo dobre.
Cakam kedy daky zufaly kokot zase dolezie, ze hovorim ako keby som vsade bol a vsetko videl. LEBO SOM BOL TY KOKOT.