... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

bmwtt.sk

Užívateľov profilový obrázok
michaltt
Autor témy
Kraj: Košický

[Navod] SAP + studeny start + rpm drop + vibracie

Piatok, 16. Septembra 2011, 05:18

(v pripade, ze admin uzna za vhodne, poprosim presunut do Rady a navody)

Zdravicko

Nakolko som neraz cital, ze niektori majitelia benzinakov maju problem pri starte za studena (vratane mna), rozhodol som sa ze troska zainvestujem svoj cas pocas nespavosti a skusim vyriesit zahadu ktora sa tyka aj mojho auta. Kedze ide o raritny problem, snad to niekomu niekedy pomoze. Asi ako kazdy, skusal som menit sviecky, filtre, vahu, hadice, precistovat klapku, volnobezny...nic nepomohlo a konecne po cca 2 mesiacoch som prisiel na to, ke je pes zakopany.
Upozornujem ze tato tema sa tyka len aut, ktore maju zabudovany system SAP - Secondary air pump. Je to system, ktory vhana kyslik do vyfukovych plynov aby sa znizili emisie pri studenych startoch.

K veci :
Ak SAP nefunguje ako ma, hlavne u 6 valcov (tyka sa to aj 4 valcov, ktore SAP maju) dochadza k tomu, ze ak teplota klesne pod urcitu hranicu, RJ vyhodnoti, ze po nastartovani motora je potrebne system SAP spustit a znizit emisie vo vyfukovych plynoch. Chcel by som upozornit, ze u 4valcov moze dochadzat k rapidnejsiemu kolisaniu otacok, ba az k zdochnutiu motora.

The check valve is vacuum operated to open at cold starts, with the check valve open, the air pump feeds air through ports in the head and into the exhaust manifolds. This fresh air helps to warm up the cats faster and improve their ability to filter emissions on cold starts.

Symptomy, kedy je SAP vadny su nasledovne :

Po nastartovani sa otacky motora drzia okolo 900-1000ot a tento stav pretrvava po dobu priblizne 45-60 sekund, v mrazoch sa moze cas predlzit az na 90 sekund. Tento cas (45-60 sekund) je vo vacsine pripadoch sprevadzany aj vibraciami, ktore citit v aute a ktore je vidiet aj citit v pripade, ze sa postavite k motoru.

Ako zistime ze SAP system je zly ? Jednoducho, auto nastartujeme tak, ze pred startom si otvorime kapotu, aby bol zvuk zretelnejsi. Je dobre aj su otvorene aj oboje dvere (vodic aj spolujazdec) a stiahnute okna na oboch dverach.
Vo vacsine pripadov, hned po starte sa objavi spolu s motorm aj pisklavy zvuk pripominajuci vzlietanie sthiacky. To vsak platit nemusi a SAP moze vydavat aj iny zvuk, neprirodzeny, ako napr. klepkanie,tukotanie alebo iny pravidelny zvuk.

Cca po 45-60 sekundach sa tento zvuk strati (v pripade, ze nic nie je pocut riadime sa otackami) a otacky sa dostanu do normalu cca na 600-750 (zalezi od typu motora)
Po dobu, kedy je motor studeny, SAP bezi, v aute su citit vibracie - zvacsa za objavia niekolko sekund po starte motora a s poklesom otacok na normalnu hodnotu po horeuvedenom case vibracie miznu. Ako som pisal, niekto vibracie citi, niekto nie.

V prilohe mate PDF kde je podrobny navod ako SAP skontrolovat - je to po anglicky, strana c.6
http://www.bmwklub.sk/download/file.php?mode=view&id=113984
Ako sa pise v PDF, je dobre ak pred akymkolvek testovanim najprv skontrolujete hadice v systeme SAP nakolko mozu byt derave alebo zle dosadene a samotna pumpa alebo ventil mozu byt ok.

Vacinou tento RPM drop za studena sposubuje tzv. vaacum leak. Ak SAP nevydava ziadne zvuky a javi sa byt ok, je potrebne prekontrolovat vsetky hadice,kolena a pod. Ak uz SAP podivne zvuky vydava, je v nom spina a pomaly odchadza do vecnych lovist. Vtedy je na vine ventil.

Pripajam schemu na moj 6valec - diely c. 1 a 17:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/S ... _air_pump/

Ukazka videa, ako sa SAP prejavuje aj s komentarom :
(v pozadi je pocut aj zvuk pumpy, nie pisklavy ale rapotavy a je mozne rozoznat, ze po tom, co sa SAP vypne, otacky sa vratia do normalu. Chlapik keca ze vibracie a "rough idle" miznu tiez)
[youtube]IyX7GZ1lUtQ&feature=player_embedded[/youtube]

Tu je moje video nahravane v mojom aute, poprosim sledovat cele, v pozadi pocut pisklavy zvuk ktory je najlepsie pocut v 37 sekunde, ked prestane, otacky sa vratia do normalu a stratia sa aj vibracie vozidla - cca 1:02

[youtube]gwQ4KpyEaSY&feature=channel_video_title[/youtube]

Dalsie video, kde pocut pisklavy zvuk zretelnejsie. Tiez video odomna,stare cca 1 mesiac.
Telefon je polozeny na volante, je pekne vidiet ako vibruje.
[youtube]X5ckAF1ZBIo&feature=relmfu[/youtube]

Ukazka, rapkajuceho/klepotajuceho SAP, od 17tej sekundy je ho krasne pocut, v 42tej druhe sekunde sa vypina!
Prílohy
2008_n408_newsletter.pdf
(1.65 MiB) 474 stiahnutí
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

roman.limit
Auto: bmw e46 318i sedan
Kraj: Žilinský

Re: [Navod] SAP + studeny start + rpm drop + vibracie

Piatok, 15. Februára 2013, 09:18

ahoj mam problem ked je mibus pri starte piska chvylu ako blaznive tak predpokladam ze sap ide ako som cital no ked som rozobral hadicu medzy tou zanitovanou a konecnou castou co je asi filter vzdy odtial vylievam vodu asi nazrazanu alebo ja neviem ked je tam voda ma to zvuk ako bublajuci traktor katastrofa ked vodu odstranim z hadice mam pokoj na cas ale naozaj len na kratky cas prosim nemozes mi objasnit kde moze byt chyba?PROSIM POMOZ MI

januar
Auto: e90 320i
Kraj: Bratislavský

Piatok, 15. Februára 2013, 12:29

tento problem zacinam mat aj ja a co je problem v pumpe alebo ventil

roman.limit
Auto: bmw e46 318i sedan
Kraj: Žilinský

Sobota, 16. Februára 2013, 12:13

januar napísal:
tento problem zacinam mat aj ja a co je problem v pumpe alebo ventil

ja ani sam neviem tlaci vzduch od motora asi k tomu cerpadlu cez cerpadlo prechadza do hadice na koniec kde je asi ten konecny filter no zbiera sa tam voda neviem odkial

gila

Nedeľa, 17. Februára 2013, 23:41

chcem sa spytat, moze toto SAP sposobovat problemy so znizenym vykonom motora? (za tepla) ???

durike
Auto: E46 330xiA/d
Kraj: Zahraničie

Piatok, 8. Marca 2013, 12:10

hmm tak uz viem kde bude moj problem :) tiez mi pri studenom starte citit dost vibracie, citit ich aj pri rozbehu ked nedavam vela plynu tj otacky okolo 1000 ze autom trha.
presiel som si to pdf (inak zaujimave citanie aj ine veci tam, kde sa da k tomu dostat?), ale nenasiel som tam ze co vlastne sposobuje tie zvysene otacky a vibracie? a tiez by ma zaujimalo ci by odstavenie SAP vyriesilo problem. nie je mi jasne ako moze to ci ide alebo nejde nejaky vzduch do vyfuku sposobovat zvysene otacky a vibracie...
michaltt, ty si teda SAP opravil? ak ano, co si vsetko vymenil? a, ake maju byt otacky pri studenom starte ked vsetko funguje ako ma?

alfi666

Piatok, 8. Marca 2013, 16:16

Celemu tomuto trochu nechapem :roll:
Preco si myslite, ze zvysene otacky pri studenom starte su chyba? Motor sa potrebuje cim skor zohriat a preto drzi elektronika isty cas vyssie otacky.... robi to aj diesel a ten pritom ziadne SAP nema...

Podla mna SAP vhana vzduch do vyfuku aj pocas zohriateho motora, alebo sa mylim? .. neverim, ze by malo zmysel implementovat cely ten system kvoli 1 minute studeneho startu...

A rovnako by som teda rad vedel, ci sa zakladatelovi temy podarilo problem vyriesit a uz mu teraz otacky na studenom motore rovno spadnu na 650? :)
No more BMW... chodim peso ;)
E61 530d titansilber - EX
E46 320d farngrün metallic - EX

ice.blade

Piatok, 8. Marca 2013, 16:24

alfi666 napísal:
Podla mna SAP vhana vzduch do vyfuku aj pocas zohriateho motora, alebo sa mylim? .. neverim, ze by malo zmysel implementovat cely ten system kvoli 1 minute studeneho startu...

vazne je to len koli emisnej norme a kedze bmw po nastartovani normu nesplnalo tak muselo splodiny miesat z cistym vzduchom aby sa znizili emisie... je to hovadina ale je to aj citit, odkedy som odpojil SAP tak v garazi pri studenom starte nevydrzim, strasne stiplavo auto dymi prve 3 minuty :D

Ejdy

Utorok, 16. Júna 2015, 18:51

Ak by niekoho zaujimalo ako to cele funguje:
http://imgsvc.auto-pilot.cz/file.ashx?file=TD\0005\pg_si_0106_cz_web.PDF
http://imgsvc.auto-pilot.cz/file.ashx?file=TD\0005\pg_si_0083_cz_web.PDF

je tam navod v CZ ako cely system skontrolovat.

michaltt
Autor témy

Utorok, 16. Júna 2015, 18:52

Najlepsie je celu SAP odstranit :) :mrgreen:
BC Racing,OZ Futura 19",AC Schnitzer TypeII 18",Powerflex FCAB,325mm fr. brakes,Electric fan+LF20 steering pump retrofit + many more
Lowered wagon - pribeh

Ejdy

Streda, 17. Júna 2015, 19:36

Tak napis postup ako ho zaslepit alebo ako si to riesil ty a ci ti nevihadzuje ziadnu chybu.

michaltt
Autor témy

Streda, 17. Júna 2015, 19:39

Na chybu sa mozes vysrat. SAPku odpojis, konektor zmotas k nadrzke ostrekovacov, hlavu motora zaslepis origo zaslekou, hadicku z EGR ventilu odstranis a zaslepis 2 otvory na sani zo zadnej strany. Hotovo. Cela SAPka sluzi len na znizenie emisii pocas 30s pri studenom starte.
Lowered wagon - pribeh

Ejdy

Štvrtok, 18. Júna 2015, 19:58

Ta origo zaslepka sa fakt da kupit v bmw? (hod mi sem cislo dielu) a este ktore dva otvori zaslepit zozadu na sani? ked preca ma SAP samostatny filter ty ako aj ja...

Ejdy

Nedeľa, 28. Júna 2015, 07:42

Tak to ma po..r to som fakt netusil ze sa to da origo objednat. :D

Tu je cislo dielu pre 4valce keby niekto chcel: 11 72 7 511 542, tesnenie: 11 72 7 510 374.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 29 neregistrovaných