(v pripade, ze admin uzna za vhodne, poprosim presunut do Rady a navody)Zdravicko
Nakolko som neraz cital, ze niektori majitelia benzinakov maju problem pri starte za studena
(vratane mna), rozhodol som sa ze troska zainvestujem svoj cas pocas nespavosti a skusim vyriesit zahadu ktora sa tyka aj mojho auta. Kedze ide o raritny problem, snad to niekomu niekedy pomoze. Asi ako kazdy, skusal som menit sviecky, filtre, vahu, hadice, precistovat klapku, volnobezny...nic nepomohlo a konecne po cca 2 mesiacoch som prisiel na to, ke je pes zakopany.
Upozornujem ze tato tema sa tyka len aut, ktore maju zabudovany system
SAP - Secondary air pump. Je to system, ktory vhana kyslik do vyfukovych plynov aby sa znizili emisie pri studenych startoch.
K veci : Ak SAP nefunguje ako ma, hlavne u 6 valcov
(tyka sa to aj 4 valcov, ktore SAP maju) dochadza k tomu, ze ak teplota klesne pod urcitu hranicu, RJ vyhodnoti, ze po nastartovani motora je potrebne system SAP spustit a znizit emisie vo vyfukovych plynoch. Chcel by som upozornit, ze u 4valcov moze dochadzat k rapidnejsiemu kolisaniu otacok, ba az k zdochnutiu motora.
The check valve is vacuum operated to open at cold starts, with the check valve open, the air pump feeds air through ports in the head and into the exhaust manifolds. This fresh air helps to warm up the cats faster and improve their ability to filter emissions on cold starts.
Symptomy, kedy je SAP vadny su nasledovne :Po nastartovani sa otacky motora drzia okolo
900-1000ot a tento stav pretrvava po dobu priblizne
45-60 sekund, v mrazoch sa moze cas predlzit az na
90 sekund. Tento cas
(45-60 sekund) je vo vacsine pripadoch sprevadzany aj vibraciami, ktore citit v aute a ktore je vidiet aj citit v pripade, ze sa postavite k motoru.
Ako zistime ze SAP system je zly ? Jednoducho, auto nastartujeme tak, ze pred startom si otvorime kapotu, aby bol zvuk zretelnejsi. Je dobre aj su otvorene aj oboje dvere
(vodic aj spolujazdec) a stiahnute okna na oboch dverach.
Vo vacsine pripadov, hned po starte sa objavi spolu s motorm aj pisklavy zvuk pripominajuci vzlietanie sthiacky. To vsak platit nemusi a SAP moze vydavat aj iny zvuk, neprirodzeny, ako napr. klepkanie,tukotanie alebo iny pravidelny zvuk.
Cca po
45-60 sekundach sa tento zvuk strati (
v pripade, ze nic nie je pocut riadime sa otackami) a otacky sa dostanu do normalu cca na 600-750
(zalezi od typu motora)Po dobu, kedy je motor studeny, SAP bezi, v aute su citit vibracie - zvacsa za objavia niekolko sekund po starte motora a s poklesom otacok na normalnu hodnotu po horeuvedenom case vibracie miznu. Ako som pisal, niekto vibracie citi, niekto nie.
V prilohe mate PDF kde je podrobny navod ako SAP skontrolovat - je to po anglicky, strana c.6http://www.bmwklub.sk/download/file.php?mode=view&id=113984Ako sa pise v PDF, je dobre ak pred akymkolvek testovanim najprv skontrolujete hadice v systeme SAP nakolko mozu byt derave alebo zle dosadene a samotna pumpa alebo ventil mozu byt ok.
Vacinou tento RPM drop za studena sposubuje tzv. vaacum leak. Ak SAP nevydava ziadne zvuky a javi sa byt ok, je potrebne prekontrolovat vsetky hadice,kolena a pod. Ak uz SAP podivne zvuky vydava, je v nom spina a pomaly odchadza do vecnych lovist. Vtedy je na vine ventil.
Pripajam schemu na moj 6valec - diely c. 1 a 17:http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/S ... _air_pump/Ukazka videa, ako sa SAP prejavuje aj s komentarom : (v pozadi je pocut aj zvuk pumpy, nie pisklavy ale rapotavy a je mozne rozoznat, ze po tom, co sa SAP vypne, otacky sa vratia do normalu. Chlapik keca ze vibracie a "rough idle" miznu tiez)[youtube]IyX7GZ1lUtQ&feature=player_embedded[/youtube]
Tu je moje video nahravane v mojom aute,
poprosim sledovat cele, v pozadi pocut pisklavy zvuk ktory je najlepsie pocut v
37 sekunde, ked prestane, otacky sa vratia do normalu a stratia sa aj vibracie vozidla - cca 1:02
[youtube]gwQ4KpyEaSY&feature=channel_video_title[/youtube]
Dalsie video, kde pocut pisklavy zvuk zretelnejsie. Tiez video odomna,stare cca 1 mesiac.
Telefon je polozeny na volante, je pekne vidiet ako vibruje.[youtube]X5ckAF1ZBIo&feature=relmfu[/youtube]
Ukazka, rapkajuceho/klepotajuceho SAP, od
17tej sekundy je ho krasne pocut, v
42tej druhe sekunde sa vypina!