... všetko o BMW ...
Moderátori: barabas, alfi666, jkk
alfi666 napísal:Neviem ako to logickejsie vysvetlit![]()
Krutiaci moment je vlastne sila ktorou dokaze motor potiahnut ... a ked tu istu silu dokaze "podat(vyrobit)" pri vyssich otackach, tak je ho tazsie zastavit a ma vyssi vykon...
Pokial 2 rovnake auta budu sprintovat s rozdielnymi krutiacimi momentami ale rovnakym vykonom, tak bude zalezat natom, ktory motor sa dokaze co najdlhsie drzat vtych otackach, ked podava najvyssi vykon...
a ked tu istu silu dokaze "podat(vyrobit)" pri vyssich otackach, tak je ho tazsie zastavit a ma vyssi vykon...
Helldiver napísal:Nerozumiem ako si to myslel celkom s tym zastavenim.
ViktorDDD napísal:preto je výhodou dieselov že napr. keď treba ťahať tonový vozík za autom napr. s 2l dieselom povedzme so 100kW a 250Nm alebo s benzínovým 2l motorom ktorý má väčší výkon ale o menší krútiak aj to vo vyšších otáčkach tak s benzínom bude oveľa viacej trápenia,
Helldiver napísal:Alfi, trocha ta popravim, ten "rovnejsi" priebeh krutaku, nie je nejaka deviza dizlov ako takych, ale turbomotorov.
heroe napísal:Na zaciatok by som chcel poznamenat, ze som sa nepytal na konstrukciu mototrov ale na vplyv velicin, ja zhruba viem aky je rozdiel medzi TD a atmo benzinom. Na to som sa nepytal.
No, takze som sa toho docital riadne, ale stale mi nie je jasne napr., zoberiem 2 auta: jeden TD s vykonom 100kw a krutakom 350Nm a druhy benzin s vykonom 100kw a krutakom 250Nm, vsetko ostatne zanedbavam - maju uplne rovnake vlastnosti. Kto je na tom lepsie??? Ked zoberiem do uvahy napr sprint?
Ten krutak mi udava nastup vykonu alebo ako je to??? Lebo napr. ked mam velky krutak idem do kopca na 5. v pohodicke nalozeny a ked nie tak idem na 3. a placem pri tom.
Potom ked si chcem kupit auto tak co je lepsie 100kw - 5000 ot., 300Nm - 3000ot alebo 80kw 5000ot., 350 Nm 3500ot.
Napr. aky je rozdiel medzi 500 Nm. - 5000 ot. a 500Nm. - 3000 ot. , mala by mat taky isty efekt nie???? Tak potom nerozumiem Prvemu prispevku ze ho horsie zastavim.
Rozdiely medzi krivkami krutaku TD a atmosfery su mi jasne (ide tam o konstrukciu motora ale na to som sa nepytal, ja viem ze vdaka turbu je krivka skoro rovna, videli ste krivku 760i nove???).
Sprevodovanim sa tiez samozrejme menia podmienky. Ale neviem si predstavit ako ovplyvni pozicia krutaku v otackach, dynamiku vozidla.