... všetko o BMW ...

Moderátori: barabas, alfi666, jkk

bmwtt.sk

duotone28
Autor témy
Auto: E91 / 320d
Kraj: Bratislavský

DTC - rada ohladom zimy

Sobota, 27. Novembra 2010, 21:09

Zdravim chalani...nedavno kupil e90 a dnesnym dnom napadol prvy sneh, cize zatial som s minimalnymi skusenostami co sa tyka zadnokolky na snehu. Jazdim desiatym rokom, najazdenych tisice km...ale vsetko na FWD. Preto potrebujem par rad aby som sa rychlo vzil s RWD na snehu. Otazka ide ohladom DTC v zime, ci ho pouzivate stale pri rozjazdoch a na zasnezenych, neupravenych vozovkach. Lebo dnes nasnezilo dost snehu, cesty boli neupravene...a skoro som zapadol v miernom kopceku. Bolo to z aktivnymi vsetkymi stabilizacnymi systemami...Nenapadlo ma aktivovat DTC, preto sa pytam ci s nim oplati viac jazdit na tychto zasnezenych vozovkach, kedze zarucuje maximalnu hnaciu silu. Dik

Užívateľov profilový obrázok
Kallon
Auto: VW Passat Variant
Kraj: Nitriansky

Re: DTC - rada ohladom zimy

Nedeľa, 28. Novembra 2010, 10:45

duotone28 napísal:
Zdravim chalani...nedavno kupil e90 a dnesnym dnom napadol prvy sneh, cize zatial som s minimalnymi skusenostami co sa tyka zadnokolky na snehu. Jazdim desiatym rokom, najazdenych tisice km...ale vsetko na FWD. Preto potrebujem par rad aby som sa rychlo vzil s RWD na snehu. Otazka ide ohladom DTC v zime, ci ho pouzivate stale pri rozjazdoch a na zasnezenych, neupravenych vozovkach. Lebo dnes nasnezilo dost snehu, cesty boli neupravene...a skoro som zapadol v miernom kopceku. Bolo to z aktivnymi vsetkymi stabilizacnymi systemami...Nenapadlo ma aktivovat DTC, preto sa pytam ci s nim oplati viac jazdit na tychto zasnezenych vozovkach, kedze zarucuje maximalnu hnaciu silu. Dik

DTC umoznuje vacsiu mieru kontrolovaneho preklzu kolies, co je v istých situaciach v podstate vyhodou. DTC je doplnok systemu stability DSC optimalizuje vyuzitie tahu motora. Tym, ze umoznuje vacsi preklz kolies zlepsuje uvodnu fazu akceleracie na klzkych povrchoch, napr. na piesku, strku alebo snehu. DSC pri tom odpociva a zasiahne iba vtedy, ked je to nevyhnutne.

Ale ak chces, mozes vypnut aj DSC. \:D/

Takze zapnut DTC ci nechat komplet elektroniku je to individualne. Priklad: ja byvam v polovici mierneho kopceka, vcera som sa skusal pohnut do kopca s DTC a vysledok je ze som zapadol :D a s DSC+DTC som sa pohol :D. je to individualne od situacie :lol:
VW Passat Variant, 140kW,´18
PEUGEOT 308 SW, 73kW,´16
LADA Granta Liftback, 72kW,´17
LADA Kalina SW, 72kW,´17

EX:
SKODA Octavia Combi, 110kW, ´17
PEUGEOT 301, 68kW,´14
ROVER 25, 63kW, ´00
CITROEN C3 Picasso, 68kW, ´13
SUZUKI SX4, 88kW, ´12
BMW E90 320D, 120kW, ´06
BMW E36/5 318ti, 103 kW, ´97
OPEL Ascona C, 1.6 SR, 55kW, ´82
ŠKODA 120LS, 40,5kW, ´86

duotone28
Autor témy

Nedeľa, 28. Novembra 2010, 12:29

Treba sa s tym pohrat teda...len casom teda asi naberiem v tom prax co kedy a kde lepsie. Do toho kopca si sa teda pohol s komplet vypnutou elektronikou (bez dsc+dtc)???

Kallon

Nedeľa, 28. Novembra 2010, 13:19

duotone28 napísal:
Treba sa s tym pohrat teda...len casom teda asi naberiem v tom prax co kedy a kde lepsie. Do toho kopca si sa teda pohol s komplet vypnutou elektronikou (bez dsc+dtc)???

do kopca som sa pohol s full elektronikou. :-k ak mas moznost vybehnut na nejaky plac, mensie letisko pre cmeliaky napr. tak vybehni teraz este ked je sneh a skus sa s tym pohrat. tam to zistis hned rozdiel ci ides s full elektronikou alebo DTC :D alebo bez elektroniky
PEUGEOT 308 SW, 73kW,´16
LADA Kalina SW, 72kW,´17

EX:
PEUGEOT 301, 68kW,´14
ROVER 25, 63kW, ´00
SUZUKI SX4, 88kW, ´12
BMW E90 320D, 120kW, ´06
ŠKODA 120LS, 40,5kW, ´86

KONNI
Auto: e36 328i qp M sport
Kraj: Zahraničie

Nedeľa, 28. Novembra 2010, 13:23

tak tak skus si vybehnut na nake prazdne parkovisko a troska si zisti ako sa to sprava.potom ti to moze dost pomoct.

JozefSvob
Auto: E92

Nedeľa, 28. Novembra 2010, 22:06

Hlupa otazka,ale predsa len - DTC je zapnute automaticky alebo az ked stlacim dtc a svieti mi na palubovke ? Predpokladam automaticky ale nikdy ma to nenapadlo a neskusal som to.

duotone28
Autor témy

Pondelok, 29. Novembra 2010, 21:23

JozefSvob napísal:
Hlupa otazka,ale predsa len - DTC je zapnute automaticky alebo az ked stlacim dtc a svieti mi na palubovke ? Predpokladam automaticky ale nikdy ma to nenapadlo a neskusal som to.

Ne...ak tomu dobre chápem, dtc je za normalnych okolnosti a pri kazdom starte auta vypnute...v pozadi pracuje traction control auta. Az po jeho zatlaceni sa aktivuje DTC, co znamena dynamic traction control. Cize lajcky povedane - dynamicka trakcia, ktora ta necha do toho zasahovat. Ak sa mylim tak ma opravte...

Rony
Auto: E46 320D 110kW
Kraj: Prešovský

Pondelok, 29. Novembra 2010, 22:12

citujem z BMW:
"jazda v teréne si žiada citlivý prístup: umožnenie mierneho kontrolovaného preklzu kolies a driftov je v istých situáciách v podstate výhodou. To je možné vďaka Dynamickej kontrole trakcie (DTC): tento doplnok systému Dynamickej kontroly stability DSC optimalizuje využitie ťahu motora s cieľom dosiahnuť športovejší pocit z bezpečnej jazdy. Pomocou zvýšenej tolerancie preklzu kolies zároveň zlepšuje úvodnú fázu akcelerácie na klzkých povrchoch, napríklad na piesku, štrku či snehu. DSC pri tom odpočíva a zasiahne iba vtedy, keď je to absolútne nevyhnutné. Navyše, ak si to želáte, dokážete ho aj úplne vypnúť."

voMacK
Auto: G31 540i
Kraj: Trenčiansky

Utorok, 30. Novembra 2010, 07:33

Rony napísal:
citujem z BMW:
"jazda v teréne si žiada citlivý prístup: umožnenie mierneho kontrolovaného preklzu kolies a driftov je v istých situáciách v podstate výhodou. To je možné vďaka Dynamickej kontrole trakcie (DTC): tento doplnok systému Dynamickej kontroly stability DSC optimalizuje využitie ťahu motora s cieľom dosiahnuť športovejší pocit z bezpečnej jazdy. Pomocou zvýšenej tolerancie preklzu kolies zároveň zlepšuje úvodnú fázu akcelerácie na klzkých povrchoch, napríklad na piesku, štrku či snehu. DSC pri tom odpočíva a zasiahne iba vtedy, keď je to absolútne nevyhnutné. Navyše, ak si to želáte, dokážete ho aj úplne vypnúť."

tak tak..
DTC je standardne vypnute, zapina sa stlacenim tlacitka DTC....jeho dlhsim podrzanim sa vypne DSC aj DTC
"Auto je napisane na mna, ale inak s nim nic nemam!"
-- P.R.

JozefSvob
Auto: E92

Utorok, 30. Novembra 2010, 22:24

Takze napriklad : Ak pojdem po ladovej ceste mam si zapnut dtc aby som mal vacsiu sancnu nerozbit auto ? :D

Kallon

Utorok, 30. Novembra 2010, 23:04

JozefSvob napísal:
Takze napriklad : Ak pojdem po ladovej ceste mam si zapnut dtc aby som mal vacsiu sancnu nerozbit auto ? :D

nie, auto nerozbijes ani s full elektronikou DSC a ani s DTC.
rozdiel bude:
1. ak mas full DSC a klzne ta na lade tak ti pridusi motor a pribrzdi kolesa
2. ak mas DTC tak ti dovoli preklz kolies a zasiahne az ked by ti auto chcelo ist zadkom dopredu
PEUGEOT 308 SW, 73kW,´16
LADA Kalina SW, 72kW,´17

EX:
PEUGEOT 301, 68kW,´14
ROVER 25, 63kW, ´00
SUZUKI SX4, 88kW, ´12
BMW E90 320D, 120kW, ´06
ŠKODA 120LS, 40,5kW, ´86

Zemo
Auto: F36 435d

Nedeľa, 5. Decembra 2010, 19:43

Dneska som si bol trosku zaspasovat na lade a podla mojho pozorovania tie dve mysteriozne skratky robia cca toto:
DCS - klasicke ESP, neda sa s tym spravit skoro nic... pokym clovek neni ober magor tak sa s tym neda vysypat... ja som to do smyku nedostal nijako
DTC - nekontroluje stabilitu auta, ale preklz kolies... da sa s tym pekne driftovat, rozdiel oproti komplet vypnutej elektronike je ze dovoli len urcite preklzovanie, pridusi motor ked uz preklzuju kolesa moc... je to velmi dobre napr. v tom ze ked v ramci driftu sa clovek na chvilu pozabudne s plynom tak DTC motor mierne pridusi

dost casto citam ze DTC dovoli "kontrolovany drift" a zasiahne ked uz sa to prezenie, ale mne to tak neprislo, podla mna v tomto mode sa stabilita auta nekontroluje a nekoriguje vobec...

inac nema niekto tip na prazdne a najme rovne parkovisko v BA? :D

Kallon

Nedeľa, 5. Decembra 2010, 20:12

Zemo napísal:
Dneska som si bol trosku zaspasovat na lade a podla mojho pozorovania tie dve mysteriozne skratky robia cca toto:
DCS - klasicke ESP, neda sa s tym spravit skoro nic... pokym clovek neni ober magor tak sa s tym neda vysypat... ja som to do smyku nedostal nijako
DTC - nekontroluje stabilitu auta, ale preklz kolies... da sa s tym pekne driftovat, rozdiel oproti komplet vypnutej elektronike je ze dovoli len urcite preklzovanie, pridusi motor ked uz preklzuju kolesa moc... je to velmi dobre napr. v tom ze ked v ramci driftu sa clovek na chvilu pozabudne s plynom tak DTC motor mierne pridusi

dost casto citam ze DTC dovoli "kontrolovany drift" a zasiahne ked uz sa to prezenie, ale mne to tak neprislo, podla mna v tomto mode sa stabilita auta nekontroluje a nekoriguje vobec...

inac nema niekto tip na prazdne a najme rovne parkovisko v BA? :D

ak by si mal pravdu, ze DTC nekontroluje stabilitu tak by si spravil minimalne hodinky alebo by si sa vysekal :wink: DTC ti dovoli vacsi preklz kolies a ked uz ti uletuje aj bok tak zasiahne aj stabilizacny system :smile:
PEUGEOT 308 SW, 73kW,´16
LADA Kalina SW, 72kW,´17

EX:
PEUGEOT 301, 68kW,´14
ROVER 25, 63kW, ´00
SUZUKI SX4, 88kW, ´12
BMW E90 320D, 120kW, ´06
ŠKODA 120LS, 40,5kW, ´86

Zemo

Nedeľa, 5. Decembra 2010, 22:37

ak by si mal pravdu, ze DTC nekontroluje stabilitu tak by si spravil minimalne hodinky alebo by si sa vysekal :wink: DTC ti dovoli vacsi preklz kolies a ked uz ti uletuje aj bok tak zasiahne aj stabilizacny system :smile:[/quote]

skusal som to aj s uplne vypnutou elektronikou a nieje to zase take divoke ako sa to prezentuje... staci spravne tocit volantom, a ked uz to vyzera na pretocenie tak pustit nohu z plynu a auto sa hned zrovna... jedine ze s uplne vypnutou elektronikou mi otacky vystrelili skoro do cerveneho ako som sa smykal, s DTC to pekne pridusi na optimalne otacky.

ale to som neskusal ziadne vysoke rychlosti, tak mozno potom tam bude citit rozdiel.

Zemo

Nedeľa, 5. Decembra 2010, 22:37

ak by si mal pravdu, ze DTC nekontroluje stabilitu tak by si spravil minimalne hodinky alebo by si sa vysekal :wink: DTC ti dovoli vacsi preklz kolies a ked uz ti uletuje aj bok tak zasiahne aj stabilizacny system :smile:

skusal som to aj s uplne vypnutou elektronikou a nieje to zase take divoke ako sa to prezentuje... staci spravne tocit volantom, a ked uz to vyzera na pretocenie tak pustit nohu z plynu a auto sa hned zrovna... jedine ze s uplne vypnutou elektronikou mi otacky vystrelili skoro do cerveneho ako som sa smykal, s DTC to pekne pridusi na optimalne otacky.

ale to som neskusal ziadne vysoke rychlosti, tak mozno potom tam bude citit rozdiel.

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 17 neregistrovaných